Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Medvedev azért megy a US Openre, hogy letaszítsa Djokovicot a trónról

Németh Dániel

Publikálva 29/08/2021 - 17:05 GMT+2

Az orosz teniszező nagy reményekkel vág neki a US Opennek, megakadályozná a világelső történelmi sikerét.

Daniil Medvedev a 2019-es US Openen

Fotó: Getty Images

Két elveszített Grand Slam-döntő után New Yorkban szintet szeretne lépni Daniil Medvedev, aki ennek érdekében mindent meg fog tenni a hétfőn kezdődő US Openen.


Ahogyan azt az Eurosport szakértői is kiemelték, az idei US Opennek Novak Djokovic a legnagyobb esélyese a férfiaknál, van azonban néhány játékos, aki komoly veszélyt jelenthet rá. Köztük van az a Medvedev is, aki a ranglistán jelenleg a legközelebb áll a szerb klasszishoz, és akinek viszonylag jó a mérlege Djokoviccsal szemben. Más kérdés, hogy a legutóbbi találkozójukat a 20-szoros Grand Slam-bajnok nyerte, ráadásul az Ausztrál Open döntőjében győzte le sima három szettben az oroszt.
Djokovic történelmet írhat New Yorkban, hiszen a győzelme esetén ő lenne a legeredményesebb játékos a GS-győzelmek számát illetően, illetve megcsinálhatná a naptári Grand Slamet, amit Open érában csak Rod Lavernek sikerült megvalósítania, még 1969-ben. Medvedev a torna előtti sajtótájékoztatón nem titkolta, nagyra becsüli Djokovicot, amiért képes volt ebbe a helyzetbe hozni magát, és végezetül csak kitört Roger Federer és Rafael Nadal árnyékából.
„Csodálatos. Más szóval nem tudnám jellemezni, mert amikor ő megérkezett, Roger és Rafa már ott voltak. Gyerekként - valószínűleg az összes többi szurkolóhoz hasonlóan - azt gondoltam: Novak nagyszerű játékos, talán nyer pár Grand Slamet, de sosem jut el arra a szintre, mint Roger és Rafa, mert hát ők csodálatosak. Mindezek ellenére mégis képes volt megdönteni szinte minden rekordot a teniszben, ha nem tévedek” – mondta Medvedev.
„De hát mivel itt vagyok, azt akarom mondani, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy 20-nál megállítsam őket. Biztos vagyok benne, hogy Novak 45 Grand Slam-győzelmet szeretne, és akár 55 éves koráig játszana, csakhogy itt vagyunk, próbálunk eljutni az ő szintjére, és legyőzni őt. Ismételten: nem azért vagyunk itt, hogy hagyjuk US Opent nyerni. Én szeretném megnyerni a tornát, mindegy, hogy egy selejtezős vagy Novak az ellenfél. Egyszerűen csak nyerni szeretnék.”
Medvedev a salakpályás szenvedés és a korrekt füves pályás szezon után kedvenc borításán ott folytatta, ahol abbahagyta. Bár az olimpián még nem jött ki neki a lépés – talán leginkább az időjárás miatt – Torontóban már megállíthatatlan volt, és Cincinnatiben is egészen kiváló formát mutatott az elődöntőig. Andrey Rublev végül legyőzte őt – először a pályafutása során – de ilyen felvezetés után minden esélye megvan a világranglista-2. orosznak egy nagy menetelésre a US openen.
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

„Most nagyobbak az elvárások, mert nagyon jól emlékszem 2019-re. Azt megelőzően talán a negyedik forduló volt a legjobb eredményem az Ausztrál Openről, és az volt a célom, hogy a negyeddöntőig eljussak. Jelenleg viszont van két döntőm, vagyis már nyernem kell ahhoz, hogy jobb eredményem legyen egy Slamen. Jól ment a játék Torontóban és Cincinnatiben, ahol ugyanazt a labdát használták, és hasonló időjárási körülmények vártak, meleg és párás volt az idő.”
Medvedev mostanra eljutott idáig, hogy nem tart senkitől, sőt, igazából az ellenfeleinek van okuk félni az ő stílusától. Az elmúlt két év során a mezőny legjobb kontrajátékosa lett, aki termetét meghazudtoló gyorsaságával hatalmas területet képes bejátszani – ehhez jönnek a 200 km/h fölötti első szervák. Az orosz ráadásul a jelek szerint élvezi, hogy a fiatalok – köztük ő maga – szép lassan Djokovic első számú üldözőivé váltak.
Nem teljes a Nagy Hármas, mert csak Novak van itt, aki a Grand Slamért fog küzdeni. Stefanos ott volt a Roland Garros döntőjében, és 2-0-ra vezetett. Én az Ausztrál Open döntőjébe jutottam be, és ugyan nem volt kétszettes előnyöm, de azért ott voltam. El fogjuk kapni. Ezen srácok közül mindenki akarja ezt a címet.
Medvedev 2019-ben végleg belopta magát az amerikai közönség szívébe, pedig a verseny nagy részében tulajdonképpen egymást hergelték. Az orosz kíváncsi arra, emlékeznek-e még arra, hogy ellenségből végül hőssé vált. „Azért ez elég vicces, mert nehéz megmondani, hogy azok az emberek, vagy egyáltalán bárki, emlékszik-e a két évvel ezelőtti történtekre. Szóval érdekes lesz megtapasztalni az első mérkőzésemen a közönség reakcióját.”
„Bízom abban, hogy mivel pozitívan zárult, hasonlóan is folytatódik. Imádom a New York-i közönséget. 2019 minden tekintetben csodálatos élmény volt, kíváncsiam várom, milyen lesz majd az első mérkőzésemen. Igyekszem a maximumot nyújtani, hogy szórakoztató teniszt mutassak, elnyerve ezzel a közönség támogatását” – folytatta Medvedev. Ami a show-t illeti: már az első fordulóban megmutathatja az orosz, mit tud, ugyanis Richard Gasquet ellen kezdi a versenyt.
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés