Jövő héten elkezdődik az év utolsó Grand Slam-tornája, a US Open. Az Eurosport állandó szakértői segítségével elemezte, mi várható a következő két hétben.


A szakértők természetesen Novak Djokovicot tartják a torna legnagyobb esélyesének a férfiaknál, ugyanakkor Roger Federer és Rafael Nadal hiányában is akadnak veszélyes ellenfelei. „Szerintem jó esély van arra, hogy valaki más nyerjen. Hogy kicsoda? Ezt most még nem tudom. Lehet Sascha Zverev, lehet Stefanos Tsitsipas, lehet Daniil Medvedev. Azt viszont tudom, hogy nagyon nehéz lesz a csúcson maradni, mert az első fordulótól az utolsóig lesznek játékosok, akik elhiszik, hogy nyerhetnek ellene kemény pályán” – mondta Matts Wilander.
Roland-Garros
Francia búcsúzók a középpontban, bemutatkozik Daniil Medvedev is
11 PERCE
Manapság Wilander szerint mindenki kemény pályás specialistának számít, ezért nincs akkora különbség ezen a borításon a játékosok között. „Tudom, hogy Novak is kemény pályás specialista, de most már nem ez a legkönnyebb borítás számára sem, mert fizikálisan nagyon megterhelő. Kevésbé lehet kreatív, nem lehet annyi rövidítést elővenni, ritkábban lehet a hálóhoz felmenni” – fogalmazott a szakértő, aki mindezek ellenére Djokovic sikerét jósolja, mivel egyedülálló lehetőség kapujában van.
Nagy lehetőség a naptári Grand Slam, az is lehet, hogy egyszeri a karrierje során, ezért gondolom azt, hogy ő lesz a győztes.
Boris Becker nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy a világelső felvezetés nélkül utazik a US Openre, a tapasztalatával ugyanis pontosan tudja, mi a legjobb a testének. „Ő a világelső, három Grand Slamet megnyert az évben. Ha nem ő a favorit, akkor mégis kicsoda?” – tette fel a költői kérdést a német, aki ezt követően sorrendbe állította a legnagyobb esélyeseket. „Nálam Djokovic az első, Zverev a második, Medvedev a harmadik és Tsitsipas a negyedik, ha az esélyeket nézzük.”

Daniil Medvedev Cincinnatiben is kiválóan játszott, végül az elődöntőben kapott ki

Fotó: Getty Images

Justine Henin szintén ezt a négy játékost nevezte meg, mint akik esetleg veszélyesek lehetnek a világelsőre. „Novaknak mindenkivel szemben megvan a pszichológiai előnye, de a különbség csökkenőben van. Sohasem felejtem el azt, ahogyan az Australian Openen a fiatalokról beszélt. ’Persze, jók, itt vannak, fejlődnek, de nem nyernek sokat.’ Szerintem teljesen igaza volt, még ha ezt lehetett volna nagyképűnek is nevezni. Másik oldalról nézve viszont az eredményeit nem lehet elvenni tőle.”
Ismét bizonyította, hogy a fiataloknak sokat kell dolgozniuk, hogy megtegyék a következő lépéseket, mert ezekben a fontos pillanatokban még mindig bátortalanok kicsit.
Bár Alex Corretja is a szerb győzelmére lát legnagyobb esélyt, Wilanderhez hasonló jelenségre hívta fel a figyelmet. „Úgy gondolom, esélyesebb Medvedevnél vagy Zverevnél, ám ez nem olyan, mint Wimbledon, ahol egyértelmű favoritnak tűnt. Most is őt érzem esélyesnek, de Medvedev és Zverev közelebb van hozzá, és ha mindkettejükkel játszania kell, nehéz dolga lehet, mert kemény feladat legyőzni őket, mindketten azt érzik, most odaérhetnek. Bizonyítaniuk is kell ezt, de szerintem hisznek benne.”
Djokovicot kell mondanom, hiszen közel van a tökéleteshez az idénye, csak az olimpiát veszítette el. Őt kell most legyőzni, ezt nem tagadhatjuk, de ez nem jelenti azt, hogy sétagalopp lesz.
Többen kiemelték, hogy Zverev egészen más dimenzióban játszik az utóbbi időben, nem véletlenül sikerült megszereznie az olimpiai aranyérmet. „Most játszik úgy, ahogyan azt mindig vártuk tőle: támadó szellemben. Agresszív tenyeressel, a szervája csodálatosan jó. Valami pszichésen is történt vele. Felszabadult az állandó nyomás alól, amit ő maga, a közvélemény és esetleg a családja rakott rá. Talán sosem láttam még ennyire jól teniszezni.”

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

„Ez érvényes a gondolkodására is: végtére is, szett- és brékhátrányban volt az érinthetetlennek tűnő Djokovic ellen. Ott mintha elszabadult volna. Minden fejben kezdődik, a mentalitással, a nyomástűréssel – ő ezeket mind megmutatta. Szép lassan egy nagyszerű játékosból bajnok válik, most legalábbis így játszik. Cincinnati alapján, ahol az elődöntőt leszámítva minden meccset két szettben nyert, hatalmasat lépett előre” – értékelt Becker.
„Szerintem is sokat fejlődött Zverev” – tette hozzá Henin. „Előrelépett, nyilvánvalóan mentálisan. Talán azzal, hogy legyőzte Djokovicot az olimpián, majd megnyert egy nagy tornát. Mindenképpen nagy pillanat lesz ez a karrierjében. De vajon elegendő lesz?” Hasonlóan vélekedik Corretja is: "Sascha most szerintem hisz abban, hogy nagy címet nyerhet. Korábban is nagyon jó játékosnak számított, de valami hiányzott. Most már tapasztaltabb, nyugodtabb. Jobban kontrollálja az érzelmeit.”
Tudja, hogy a szerva nagy fegyver, a tenyerese már sokkal jobb, illetve megtalálta a megfelelő egyensúlyt a támadás és a védekezés között, nem csak passzívan játszik. Úgy gondolom, készen áll, hogy Grand Slamet nyerjen, tavaly már nagyon közel volt, de most látom rajta, hogy ő maga is hisz benne.
Mint minden évben, a nőknél most is nyitottabb a verseny, főként, hogy a kemény pályán domináns teljesítményre képes Naomi Osaka mentális problémákkal küzdött az utóbbi időben. Wilander ettől függetlenül őt emelte ki. „Számomra elég egyértelműnek tűnik, hogy ő a legnagyobb esélyes, most, hogy a sajtótájékoztatók körüli ügy egy kicsit csillapodott. Úgy tűnik, jól kezeli a mentális problémáit, mindenki megértőbb vele szemben, így őt tartom a favoritnak.”

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

„Persze azért lesznek más nagyszerű játékosok is. Coco Gauff elképesztően veszélyes lesz, számolni kell a csehekkel, Krejcikovával, Kvitovával, Pliskovával, Muchovával, mindannyian nagyon veszélyesek. Csakúgy, mint az oroszok. Van 25 játékos a nőknél, akik megnyerhetik a US Opent, és ennél talán még több is, akik legyőzhetik Naomi Osakát vagy Coco Gauffot. Annyira nyílt a verseny, hogy szinte lehetetlen tippelni.”
Becker viszont nem volt ennyire bizakodó Osaka helyzetével kapcsolatban, mivel szerinte Tokióban és a cincinnati tornán egyaránt voltak aggasztó jelek, messze volt a csúcsformától. Ebben a helyzetben ráadásul nem tartja egészségesnek, hogy ekkora felhajtás mellett kell pályára lépnie, ami részben kényszer, hiszen az amerikai szponzorai miatt nem teheti meg, hogy csak úgy kihagyja a tornát. Hosszabb távon nem félti őt, New Yorkban azonban más győzelmét várja.
„Természetesen Ash Bartyt mondom, bár egy ponton ő is elfáradhat. Játszott az olimpián, ott volt Cincinnatiben, ezek eléggé fárasztóak. Angie ráadásul Wimbledon után hazatért, feltölthette az energiaraktárait, mert kihagyta az olimpiát, az erőnléte amúgy is mindig kiemelkedő. Szóval Kerbernek is jó esélyei vannak. Persze azt mondom, egy nagy bajnokot sosem szabad lebecsülni. Ha Osaka újra formába lendül, és csak a teniszre tud koncentrálni, akkor megnyerheti ismét.”
Számára kulcsfontosságú lesz az első hét, amikor újra kérdéseket fog kapni – mint az előző hetekben és hónapokban.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Roland-Garros
Swiatek hengerelt, Osaka kiesett, az eső meg eleredt Párizsban
8 ÓRÁJA
Roland-Garros
Lesz mit nézni hétfőn: Nadal, Djokovic, Bondár, Fucsovics és Balázs is pályára lép
TEGNAP 19:20