Szólhat ez a nap a két világelsőről, Novak Djokovicról és Ashleigh Barty-ról, elnézve azonban az előző fordulókat, aligha róluk fog.

Novak Djokovic – Kei Nishikori

A világelső ettől függetlenül megkerülhetetlen. Egy olyan történelmi tett felé vezető úton, amelyen ő lépked, minden állomás fontos lehet. Persze nem feltétlenül Nishikori lesz az, aki elkaszálja őt az úton, persze annak idején Roberta Vinciről sem hittük volna, hogy kibabrálhat Serena Williamsszel.
Roland Garros
Bondár két szettben kapott ki a kétszeres wimbledoni bajnoktól
7 ÓRÁJA
Már csak azért sem valószínű, hogy a japán állítja meg a szerbet, mert utoljára 2014-ben verte őt meg. Igaz, az épp itt történt, a US Openen, ráadásul az elődöntőben. Viszont azóta Djokovic 16 alkalommal győzte le Nishikorit, legutóbb a tokiói olimpia negyeddöntőjében 6:2, 6:0-ra.
A játékstílusuk még hasonlít is, csak a világelső mindent egy kicsit, vagy adott esetben sokkal jobban csinál. Jelesül a mérkőzések lezárását. Jó példa, hogy Nishikori az előző körös meccsét megoldhatta volna háromban, nem tudta azonban kiszerválni a harmadik játszmát, így belebonyolódott egy ötszettesbe.
És, ha már itt tartunk, az sem növeli a japán esélyeit, hogy nem túl kipihenten kell pályára lépnie egy erőtől duzzadó Djokovic ellen.

Gael Monfils – Jannik Sinner

Teniszben az, hogy valaki egy másik generáció tagja, régebben azt jelentette, hogy mondjuk öt-hat évvel idősebb vagy fiatalabb a másiknál. Nos, Monfils 35, míg Sinner 20. Ez alsó hangon is két nemzedéknyi különbség, de ha szigorúak vagyunk, lehet akár három is.
Pedig mintha csak tegnap lett volna, amikor a francia a saját naptári Grand Slamét üldözte a juniorok mezőnyében. Behúzta az első hármat, New Yorkban azonban nem az ő szája íze szerint alakultak a dolgok. Sinner 20 évesen már a felnőttek között villog, hogy mást ne mondjunk néhány hete Washingtonban tornát nyert, akkor még tinédzserként.

Gaël Monfils

Fotó: Getty Images

Már kétszer is mérkőztek egymással. Mindkettő fedett, kemény pályás meccs volt még 2019-ben, a mérleg pedig 1-1. Ez gyakorlatilag nem számít semmit, hisz Sinner karrierje jelen pontján két év felér egy örökkévalósággal.
Nehéz volna esélyest megnevezni. Annyit talán kijelenthetünk, hogy inkább Monfilson múlik majd a meccs. Ha jó napja lesz, Sinner aligha rúg labdába, tekintve, hogy a francia legjobb tenisze még az övé felett van. Ha azonban Monfils inkább szenved, mint lubickol, az olasz akár háromban is továbbjuthat.

Ashleigh Barty – Shelby Rogers

Barty egyelőre könnyedén siklik előre a táblán. Ez még akkor is igaz, ha a második szettben mindkét eddigi meccsén akadtak gondjai. Ahogy azonban Mats Wilander fogalmazott vele kapcsolatban, az ausztrál, amikor fölényben van, általában átadja a terepet az ellenfélnek, hogy bizonyítsa be, hogy meg tudja őt verni. Aztán meg, ha kell, emel a színvonalon.
Eddig nem nagyon kellett emelnie, elég volt odakoncentrálnia néhány első szervára és fogadópontra, Rogers ellen azonban valószínűleg mélyebbre kell majd nyúlnia. Ne feledjük ugyanis, hogy az amerikai tavaly negyeddöntőt játszott itt, a US Openen, legyőzte mások mellett Petra Kvitovát, és csak a későbbi győztes, Naomi Osaka tudta megállítani.

Ashleigh Barty

Fotó: Getty Images

Barty mellett szól azonban a jelenlegi forma. Hisz míg ő wimbledoni bajnok lett, majd behúzta Cincinnatit is, addig Rogers szenvedett a nyáron, és meccset is alig tudott fogni. Másrészt az egymás elleni mérleg is vastagon az ausztrálnak kedvez. Ötből öt meccsüket nyerte Barty, hármat ráadásul kemény pályán, és Rogers eddig összesen csak két szettet tudott nyerni ellene.

Jenson Brooksby – Aslan Karatsev

Brooksby-t, ha máshonnan nem, az előző körben Taylor Fritz ellen ütött eszement háló melletti ütéséről ismerhetjük. A fiú azonban nem csak ezt tudja. Aki látta a néhány évvel idősebb honfitársa elleni meccsét, az ezzel persze pontosan tisztában van.
Az idei mérlege 40-9, de ez nem is számít, sokkal fontosabb ennél, mekkora élvezet őt játszani látni. Nem azért, mert zseniális a technikája, nem. Sőt, mondjuk úgy, hogy kiforratlan, azonban van benne valamilyen megmagyarázhatatlan energia, ami odaszegez a tévé elé. Ráadásul elég jó arányban veri meg azokat, akiket amúgy jobbnak tartanak nála. Az elmúlt hetekben Kevin Andersont, Felix Auger-Aliassime-et és Frances Tiafoe-t is elintézte, ráadásul két szettben.
Karatsev régi motoros már a mezőnyben, nem olyan régen tekinthető azonban számottevő teniszezőnek. Emlékszünk még arra, amikor Daniil Medvedev mint titkos fegyverről beszélt róla az ATP-kupában. Nos, ez a csapatverseny meghozta az áttörést és az önbizalmát is, hisz azóta egyértelműen szintet lépett.

Eldobod az agyad, úgyhogy kapaszkodj, mielőtt ezt az ütést megnézed

Egyetlen egyszer találkoztak eddig egymással, az idei Roland Garros első fordulójában, akkor három játszmában Karatsev győzött. Ott salakon játszottak, most kemény pályán ognak, ráadásul Brooksby élete legnagyobb sikerét éli ezekben a napokban, szóval egyértelműen zónában van. Úgyhogy mi rá tennénk, de hogy a meccsüket nézni fogjuk, az nem lehet kérdés.

Petra Kvitova – Maria Sakkari

Érdekes összecsapásnak tűnik Kvitova és Sakkari meccse. Aki szereti a kiszámíthatatlanságot és az izgalmas fordulatokat, az feltétlenül kövesse a találkozójukat.
Eddig ötször mérkőztek, a mérleg 3-2 a cseh javára úgy, hogy négyszer is öntő szettet vívtak. Ilyen előzmények után az volna meglepő, ha valamelyikük simán győzni tudna. Eddig háromszor játszottak kemény pályán és egyszer Grand Slam-tornán, a 2020-as Ausztrál Openen, ahol Kvitova győzött.
A fentiek miatt esélyest is nehéz megnevezni, pedig fontos volna, hogy valamelyikük simán nyerjen. A győztes ugyanis valószínűleg Bianca Andreescu ellen meccsel majd a következő körben, ami finoman szólva sem lesz egy rózsakert. Még pihenten sem, nemhogy kifacsarva, hullafáradtan.
https://i.eurosport.com/2021/08/30/3209630.jpg

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Roland-Garros
Lesz mit nézni hétfőn: Nadal, Djokovic, Bondár, Fucsovics és Balázs is pályára lép
EGY NAPJA
Roland-Garros
Djokovic extra motivációja, Nadal sérülése, Alcaraz új szerepe – a Garros nagy kérdései
TEGNAP 14:45