Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Djokovic előbb elragadja a lábad, aztán meg a lelked”

Kálmán Laci

Publikálva 07/09/2021 - 10:28 GMT+2

Djokovic továbbjutott, de megint bukott egy szettet. Zverev továbbra is rajta az úton, hogy majd megütközhessen a világelsővel.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

A US Open nyolcadik napján kialakult a legjobb nyolc mezőnye mind a nőknél, mind a férfiaknál. Egy éjszakába nyúló meccs hozta a legnagyobb csatát.

A címben olvasható idézet Andy Roddicktól származik a Twitterről. Az amerikai nem először találja fején a szöget egy találó megfogalmazással, még ha az érintett Djokovic nem is teljesen ért vele egyet. De erről majd egy picit később.
A szerb harmadszor veszített játszmát az idei US Openen, de ahogy eddig, a dolognak ezúttal sem lett tulajdonképpen az égvilágon semmiféle jelentősége. Úgy fordított, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
Mondhatjuk talán, hogy az eddigi legerősebb fenyegetés az egyébként fantasztikus energiákkal teniszező Jenson Brooksby-tól érkezett egy 6:1-es első szett formájában. A belépő kétségtelenül látványos volt a fiatal amerikaitól, de tudjuk jól, a világelsőnek az ilyesmitől általában a szeme sem rebben. Nem rebbent ezúttal sem.
Djokovic a második szett elején már brékelőnyben volt, 3:1-nél azonban jött egy közel húszperces szervagém az amerikaitól, aki apait-anyait beleadott, hogy visszajöjjön a hátrányból. Ezt meg is tette, azonban ez rengeteget kivett belőle, és a hátralévő 20 játékból már csak ötöt tudott fogni, így a szerb összességében simán fordított.
A meccs után kérdezték Djokovicot a fönti Roddick-idézetről, aki azonban csak részben találta azt helytállónak.
„Az első rész rendben van” – mondta Djokovic.
A második…, nos, én nem ragadom el senki lelkét. Mindenkinek megvan a saját lelke. Mindannyian csodálatos lelkek vagyunk, és én nagyra értékelem mindenkiét. De a lábukat elviszem, ez tény.
Alexander Zverev egy meccsre került attól, hogy megmérkőzhessen Djokoviccsal az elődöntőben. Erre kiejezetten jók az esélyei, azok után, hogy három szoros szettben legyőzte Jannik Sinnert.
Alexander Zverev - US Open 2021
A német talán soha olyan hatékonyan nem hozta még le az első négy fordulót, mint az idén New Yorkban. Mindössze hét órát és tizenhét percet töltött eddig a pályán, ami azt jelenti, hogy a Lloyd Harris elleni negyeddöntőjére rengeteg tartalékkal állhat majd oda.
A hatékonyságát jól jelzi az is, hogy az első négy körben összvissz csak két alkalommal vesztette el az adogatását, és eddig már 62 ászt szórt.
„Tokióban hirtelen minden összeállt” – mondta Zverev.
Előtte Wimbledonban még pocsékul adogattam Felix ellen, úgyhogy ki is kaptam. Azóta sokkal jobban szerválok, persze szerválhatnék még sokkal jobban, úgyhogy dolgozom is ezen rendesen. Ezzel töltöm a legtöbb időt, szükségem van a gyakorlásra, a sok ismétlésre. Úgy tűnik, a dolog lassan kezd kifizetődni.
Említettük Harrist, aki élete legnagyobb sikerét érte el Reilly Opelka legyőzésével, amivel bejutott élete első GS-negyeddöntőjébe. A dél-afrikai összesen hat alkalommal brékelte a hatalmas adogató potenciállal rendelkező amerikait. Persze ő maga is borzasztóan nagyokat szervált, ráadásul rendkívül hatékonyan.
Harris 36 ászt adogatott Opelka 24-ével szemben, és egészen elképesztő 92 (!) százalékos hatékonysággal hozta a pontokat az első szervái mögött. 76-szor ütötte be az elsőt, amikből 70-szer pontot is nyert.
Lloyd Harris és Reilly Opelka a meccs után.
„Egészen hihetetlen érzés” – mondta Harris.
Úgy éreztem, nagyon jó első szettet játszottam, aztán mikor kiderült, hogy azt mégsem nyertem meg, magabiztosnak kellett maradnom és tovább építkeznem. A legfontosabb pozitívum, hogy egyre jobban játszottam, ahogy haladt előre a meccs.
Matteo Berrettininek nem volt könnyű dolga a selejtezős Oscar Ottéval. A német három szetten keresztül tulajdonképpen partiban volt a hatodik kiemelt olasszal. A szetteket tekintve 2-1 volt az olasznak, de egyáltalán nem tűnt lefutottnak a dolog.
Aztán jött a negyedik játszma, ahol Otte 1:2-nél adogatott az egyenlítésért. A német egy fej fölüli után elvesztette az egyensúlyát, és a földre érkezést követő bukfenc közben megsérült a csuklója. A pont az övé lett, és hozta is a gémet az ápolás után, de a csuklója azért nem volt rendben, és több játékot már nem tudott nyerni.
„Volt a meccs első fele, még a sérülés előtt, és volt az azt követő rész, ahol már tulajdonképpen nem volt meccs” – mondta Berrettini. „Mondtam is neki, hogy nem érdemelte, hogy ez történjen vele.”
Belinda Bencic és Iga Swiatek februárban mérkőztek életükben először egymással, akkor a lengyel túl sok esélyt nem adott a svájcinak. Aztán jött az itteni negyedik forduló, ahol úgy tűnt, Bencic hátproblémákkal küzd, ám ettől függetlenül két szettben győzött.
Bencic láthatóan tele volt önbizalommal. Erre minden oka megvolt, hisz olimpia bajnokként, szettveszteség nélkül érkezett a találkozóra. Az első szett egy borzasztó hosszú és feszült rövidítéssel zárult, mely végül 14-12-re lett a svájcié.
Belinda Bencic
A második játszmában Bencic volt képes hatékonyabb, higgadtabb és eredményesebb teniszre, így aztán végig vezetve, 6:3-mal lezárta a szettet és ezzel a meccset is.
Tovább folytatta menetelését a 18 éves Emma Raducanu. Borzasztóan simán, 6:2, 6:1-re verte a világelső Ashleigh Barty-t kiejtő Shelby Rogerst.
Ez egy iszonyatosan fontos győzelem volt Raducanu számára, aki ezzel a legfiatalabb brit játékos lett, aki GS-negyeddöntőbe jutott, azóta, hogy Sue Baker ezt megtette az 1975-ös Ausztrál Openen.
Karolina Pliskova dolga nem ígérkezett könnyűnek Anastasia Pavlyuchenkova ellen. Két szettben győzött a cseh, de mindkét szett rendkívül szorosan alakult. Pliskova ezúttal nem szórt annyi ászt, mint mostanság szokott, és úgy összességében sem volt olyan rettenetesen meggyőző adogatóként, a kulcspillanatokban azonban ő volt a nyugodtabb és az összeszedettebb.
„Sokat játszottam mostanában és sokat is nyertem, ami segített nyugodtan maradni, és segített, hogy élvezni tudjam a meccset” – mondta Pliskova.
Szabadabbnak érzem magam, nem érzem a nyomást magamon, hogy mindenképp győznöm kell, hisz mostanság jól ment a játék. Ez sokat segített.
A késő esti meccs hozta a legkomolyabb izgalmakat Maria Sakkari és Bianca Andreescu között. Mindketten iszonyú meggyőzőek voltak eddig, éppen ezért nagyon komoly összecsapásra számíthattunk. A legjobb, hogy nem is kellett csalódnunk.
picture

Maria Sakkari

Fotó: Getty Images

„Légy bátor. Sokkal jobb, ha megpróbálod, és nem sikerül, mint ha nem is adsz esélyt magadnak” – mesélte Sakkari, hogyan biztatta magát a meccs előtt.
Az első két szett egy-egy tiebreak volt ide-oda. Mindketten borzasztó agresszíven játszottak, mindketten dominálni akartak, és rettenetesen sok energiát mozgósítottak ennek érdekében.
Ez a döntő játszmában Andreescu esetében ütött vissza, aki kezdett kifogyni az erőből és az oxigénből is. Teljesen kimerült, ápolást is kért a döntő szett ötödik játéka után, de több gémet már nem tudott nyerni.
A negyeddöntők párosítása:
  • Berrettini-Djokovic
  • Zverev-Harris
  • Auger-Aliassime-Alcaraz
  • Van De Zandschulp-Medvedev
  • Raducanu-Bencic
  • Pliskova-Sakkari
  • Svitolina-Fernandez
  • Krejcikova-Sabalenka
A játéknap teljes eredménysorát ITT találjátok.
US Open Porsche 2021

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása