Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Monthy Python-módra csak a szépre emlékeznek a kaotikus nápolyi ATP-torna szervezői

Nánási Antal

Frissítve 26/10/2022 - 18:33 GMT+2

Egy biztos: sokáig emlékezni fogunk az elmúlt héten Nápolyban megrendezett ATP-tornára. Az egyébként játékban jó színvonalat hozó verseny pechére azonban a dél-olaszországi hét nem a tenyeresekről, fonákokról vagy rövidítésekről marad leginkább emlékezetes, hanem arról az elképesztő káoszról, ami a szervezést körüllengte.

A nápolyi verseny nem volt káosztól mentes

Fotó: AFP

Az ATP minden szezon után, összegezve a Tour helyszínein látottakat, rendre kiosztja minden kategóriában a legjobbnak választott torna díját.

A 250-es szinten idén ideiglenes licenszt kapó Nápoly a maga kategóriájában egészen biztosan nem lesz versenyben a legjobbnak járó címért, ha azonban az Andrea Gaudenzi vezette szervezet netalán életre hívná az ATP Citrom-díjat, arra jó eséllyel pályázhatna.
Az Eurosport.hu-n több cikkben is beszámoltunk a Nápolyban tapasztalt káoszról. A pályák borítását csak a harmadik napra sikerült úgy ahogy versenyre alkalmas állapotba hozni, miközben a selejtezőket és a páros küzdelmeket át is kellett költöztetni egy másik városba. Mindezek tetejébe egy pályaborítást gyorsan kölcsön kellett kérni Firenzéből, így az egyéni és a páros torna küzdelmei különböző típusú keménypályán zajlottak.
picture

A borítással is gondok voltak

Fotó: AFP

Mindennek a tetejébe a szállodákkal is akadt gond, hiszen volt például egy olyan szerencsétlenül járt kolumbiai teniszező, akit az éppen zajló mérkőzése közben pakoltak ki a szobájából, mivel új szállást kellett elfoglalnia.
A szervezési szempontból flúgos futammá váló esemény főszervezője, Riccardo Villari azonban nyilatkozata alapján az “innen szép nyerni” elvét követi.
Az olasz sajtóban megszólaló Villari ugyanis azt ugyan nem vitatta, hogy hagyott kívánnivalót maga után a nápolyi szervezés, szerinte azonban összességében pozitív volt az esemény. Mindezt elmondása szerint egy az ATP-nek címzett, amolyan bocsánatkérő levélben is leírta, egyúttal kifejezve egy jövő évi rendezés szándékát. A legendás olasz humorérzékben tehát ebben az esetben sem kellett csalódnunk.
A COVID-járvány utáni időszak a teniszben többé-kevésbé visszahozta az annak előtte megszokott rendet, az ATP Tour azonban mindezidáig még nem tudott visszatérni Kínába, így az ottani versenyek helye a naptárban most már harmadik éve szabadul fel. A szervezet ezeket a lukakat ideiglenes licenszek kiosztásával, azaz új helyszínek bekapcsolásával oldja meg, ez a gyakorlat pedig a nápolyi blamáig egészen jól működött.
picture

A környezet festői, a szervezés káoszos volt

Fotó: AFP

Dél-Olaszországban azonban mindenből, ami balul sülhetett el, abból gond is lett, meg még egy csomó másból. Persze az is lehet, hogy az olaszok így próbálták a többieket kiütve összehozni a házi döntőt, ami a Matteo Berrettini és Lorenzo Musetti által lejátszott fináléval végsősoron össze is jött. Ha ez volt a terv, akkor a kivitelezés valóban mesteri.
Angelo Binaghi, az Olasz Tenisz Szövetség elnöke ugyancsak reagált a látottakra, egyúttal megosztva egy eddig nem ismert részletet:
“Látva a torna elején tapasztalt körülményeket, az ATP kérte, hogy vigyük át a versenyt Firenzébe, én azonban ezt elleneztem. Most kapunk egy csinos pénzbüntetést ezért.”
A verseny hangulatát értékelve az olasz tenisz első embere közönségcsalogatónak nevezte a helyszínt, és a játékot egyaránt, mindezektől hajtva pedig azt is leszögezte, hogy mindenképpen pályáznak arra, hogy 2023-ban is ellátogasson az ATP Tour Nápolyba.
Mindezzel összecseng Riccardo Villari véleménye is, aki azt azért megjegyzi, hogy a jövőben másik céggel szerződik a pályák borításának elkészítéséhez, és lehetőség szerint egyetlen hotelban szállásolja el valamennyi résztvevőt.
“Hacsak konkrétan nem tiltják meg, akkor mindenképpen pályázunk arra, hogy jövőre is megrendezhessük ezt a versenyt.”
Forrás: Tennis.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés