Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Búcsúzott Nápolyban Fucsovics Márton, öt év után először esett ki a top 100-ból

Sergő Z. András

Frissítve 20/10/2022 - 12:03 GMT+2

Fucsovics Márton az első fordulóban kiesett a nápolyi 250-es ATP-tornán, miután két játszmában kikapott a selejtezőből érkező kínai Zhizhen Zhangtól. Ezzel véglegessé vált, hogy szinte napra pontosan öt év után ismét nem lesz top 100-as magyar férfi játékos a világranglistán.

Fucsovics Márton

Fotó: AFP

Fucsovics Márton 6-4 7-6 arányban vereséget szenvedett a kínai Zhizhen Zhangtól, így az első fordulóban kiesett a 250-es nápolyi tornáról.
Fucsovics az első játszmában kétszer is elvesztette adogatását, így szethátrányba került. Hiába hozta jól szerváit a szerda este félbeszakadt, majd csütörtökön folytatódó második játszmában, rövidítésben végül a kínai tudott nyerni.
Ez egyben azt is jelenti, hogy noha Fucsovics 2017. október 23. óta folyamatosan az elitklub tagja, jövő héttől nem lesz ott a világ legjobb 100 férfi teniszezője között.
Való igaz, az elsőszámú férfi magyar teniszezőnek nem úgy sikerült az idei év, mint a korábbiak. 2022-ben ez a 18. tornája, három negyeddöntős teljesítménye volt idén: egy az 500-as rotterdami kemény-, egy-egy pedig a 250-es dohai és stuttgarti kemény- illetve füves pályán.
Ebben persze szerepet játszott az is, hogy a tavalyi év kiemelkedően jól sikerült, így bőven volt világranglista pont, amit meg kellett védeni: elsősorban az 500-as rotterdami döntő és a wimbledoni negyeddöntő.
Utóbbi nemcsak a matekon, hanem valószínűleg a versenyző mentális állapotának sem segített. Mint ismert, az orosz és belorusz sportolók eltiltása miatt az ATP úgy döntött, a wimbledoni tornáért járó pontokat idén nem osztják ki, így különösen rosszul járnak azok, akik tavaly jól szerepeltek itt.
picture

Fucsovics Márton

Fotó: AFP

Így fordulhatott elő, hogy Fucsovics közel 40 helyet veszítve esett vissza 91. helyre a világranglistán a torna végére. A helyzetet ráadásul idén gyakran kiújuló kisebb sérülései is nehezítették.
Ahogy Wimbledonban a vele készített interjúnkban is említette, kisebb szünetet hagyott ki a londoni Grand Slam-torna után, azóta a nápolyi a negyedik Tour-szintű részvétele. A négy helyszínen összesen öt meccset játszott, a US Open kivételével mindenhol az első fordulóban búcsúzott. Ez is vezethetett ahhoz, hogy három év után megvált edzőitől.
Öt év után tehát ismét 100-on kívül Fucsovics Márton. Egy ilyen rosszabbul sikerült év azonban a következő szezonra lehetőséget is adhat: az eddigieknél kevesebb pontot kell megvédenie jövőre, így – ha egészsége is megengedi – visszatérhet a százasok klubjába.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés