Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federer óta ő az első tornagyőztese Svájcnak, de úgy érzi, hálátlan szerep hárul az új nemzedékre

Németh Dániel

Publikálva 03/10/2022 - 18:48 GMT+2

A legtöbb svájci sportoló a fél karját odaadná azért, hogy olyan eredménye legyen, amivel egy mondatba kerülhet Roger Federerrel. Marc-Andrea Hüslernek sikerült: azzal, hogy a hétvégén megnyerte a szófiai 250-es versenyt, ő lett az első svájci tornagyőztes férfi teniszben azóta, hogy Federer 2019-ben megnyerte a bázeli tornát.

Marc-Andre Hüsler

Fotó: AFP

Marc-Andrea Hüsler megszerezte karrierje első ATP-tornagyőzelmét, ami nem csak a saját karrierje szempontjából volt jelentős mozzanat.

A svájci tenisz előző évtizedeiben teljesen megszokottá vált, hogy a játékosaik sorban nyerik a nagyobbnál nagyobb versenyeket. Elsőként a nőknél Martina Hingis robbant be, néhány évvel később megérkezett a férfiak mezőnyébe Roger Federer, majd Stan Wawrinka is többszörös Grand Slam-bajnok lett.
Federer visszavonulásával és Wawrinka sérüléseivel jókora űr keletkezett a svájci teniszben, és az új nemzedéknek piszok nehéz dolga lesz, hogy a nyomdokaikba lépjenek. Az immáron ATP-tornagyőztes Marc-Andrea Hüsler ezt gyakorlatilag lehetetlen feladatnak tartja.
A 26 éves teniszező előtt épp Federer volt Svájc legutóbbi tornagyőztese, és úgy érzi: az ő pályafutása alapján reálisabb képet kaphatnak az emberek arról, mennyire nehéz akár csak a legjobb 100-ba bekerülni a ranglistán. Győzelmét követően az ATP stábja beszélgetett Hüslerrel.
A torna előtt 95. voltál a ranglistán, ezzel a sikerrel pedig a 64. helyig jöttél fel. Mennyire vagy boldog?
Nagyon. Mindig is úgy éreztem, hogy hátrébb vagyok a ranglistán, mint ahol a játékom alapján lennem kellene. Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan az idén fejlődtem. 100-on kívül kezdtem az évet, a 170. vagy a 180. hely környékén. Most nagy előrelépést tettem, rengeteg pontot gyűjtöttem.
picture

Hüsler győzött Szófiában

Boldog vagyok, mert sikerült valamennyi borításon fejlődnöm. Rengeteg tapasztalatokat szereztem salakon, kemény pályán és füvön is. Régóta vágytam arra, hogy képes legyek az adott helyszínhez igazítani a játékomat. Ez pozitívum a jövőre nézve.
Hogyan jellemeznéd magad játékosként és a magánéletben?
Mindkettőre igaz, hogy viszonylag nyugodt vagyok. Nem mondanám, hogy túlságosan hangos lennék. Nagyon nyugodt tudok maradni a pályán, legalábbis erre törekszem, hogy legyen időm tisztán átgondolni, mi is történik a pályán. Játékosként agresszív vagyok, már ami a játékstílusomat illeti. Nehéz beskatulyázni, de részben azért, mert épp erre törekszem. Szeretnék kiszámíthatatlan lenni, meglepni az ellenfeleimet a döntéseimmel.
picture

Roger Federer a bázeli győzelme után

Fotó: Getty Images

Gyors kezeim vannak, ami egyértelműen segít, hogy a nehéz helyzetekben gyorsítsak. Ezen kívül nagyokat szerválok. Ez lehetővé teszi, hogy sokat szerva-röptézzek, mert ha pontosak a szerváim, akkor a fogadást követően azonnal lezárhatom a labdamenetet, megfosztva az ellenfelemet a lehetőségtől, hogy még egyszer labdába üssön. Ezzel párhuzamosan a hosszabb labdameneteket is jól bírom, kivárva, hogyan ér véget, ám az biztos, hogy nem tartozom azok közé, akik minden egyes labdamenetben erre törekednek.
Emberként… Azt mondanám, hogy egyszerű vagyok, amolyan tipikus svájci. Még időben vagyok, és Roger miatt meglehetősen nagy cipőbe kell belelépni. Ha példaképet kellene mondani, egyértelműen ő az, akire hasonlítani szeretnék.
Te vagy az első svájci tornagyőztes azóta, hogy Roger 2019-ben megnyerte Bázelt. Mekkora hatással volt rád az évek során?
Nehéz a nyomdokaiba lépni, az egyszer biztos. Rengeteget tett ezért a sportért. Néztem a meccseit a tévében, a Davis-kupa-párharcokon, az nem nagyon számított, hogy hol, az esetek felében azt sem tudtam, merre teniszezik, ő folyamatosan nyerte a meccseket, látszólag könnyedén. Világszerte rengeteg ember számára tette érdekessé a teniszt, akiket aztán odaszegezett a tv elé a meccseivel. Még most is ez a helyzet.
Amikor Bázelben játszott, egészen másfajta energia uralkodott a stadionban. Eszméletlen volt ezt átélni. Szomorú, hogy be kellett fejeznie, de okkal döntött így, és rengeteg nagyszerű pillanatot adott nekünk. Nem lesz egyszerű a nyomdokaiba lépni. Sok svájcit elkényeztetett az eredményeivel.
Másrészt viszont most már én is ATP-győztes vagyok, ez talán némileg megváltoztatja az emberek gondolkodását. Akik egy kicsit is értenek a teniszhez, pontosan tudják, hogy nem épp egy sétagalopp bekerülni a top 100-ba. Úgy érzem, hogy nagyon sok fiatal svájci van, aki feljövőben van a ranglistán. Valószínűleg az én eredményem is arra sarkallja majd őket, hogy még többet adjanak bele.
Amennyiben nem a tenisz mellett kötsz ki, akkor mi lenne a munkád?
Szívesen lennék pilóta. Menő lenne. Elég fiatal voltam, amikor a teniszt választottam. Manapság gyakran érzem úgy, hogy sok dolog foglalkoztat, nem egyszerű egyet kiemelni. A karrierem után talán belekezdek valami egészen más dologba, például az építészetet kifejezetten érdekesnek találom. Imádom a zenét, de abban nem vagyok valami jó, ezért azt inkább hagyjuk is.
Van valami szenvedélyed a teniszen kívül?
Néhány. Az utazás például közéjük tartozik, szeretek új helyeket felfedezni, új embereket megismerni, és csak úgy megélni az adott pillanatot, mert sohasem tudhatod, hogy mit hoz a következő nap. Minden napot próbálok úgy kiélvezni, mintha az lenne az utolsó a touron, mert sohasem tudhatod, mikor ér véget, és mit tartogat számodra a jövő.
Szeretem az állatokat. Még egy kevés macskakaja is van a táskámban, hátha felbukkan a környéken egy kóbor macska. A válogatottbeli csapattársak ki is gúnyoltak, amikor ezt megtudták.
Ez a győzelem jelentős mérföldkő a pályafutásodban. Hogyan fogod megünnepelni?
Az biztos, hogy otthon lesz egy kis összejövetel a teljes csapatommal és a hozzám közel álló emberekkel, majd amikor időnk is lesz rá. Egyelőre még túl sok a bizonytalan tényező, azt sem tudom, innen hova utazok. A barátnőmnek ott a munkája, a szüleimnek úgyszintén, a nővérem költözik. Elég mozgalmas ez az időszak, de ha hazatérek, akkor lesz egy kis ünnepség.
Úgy érzem, fontos, hogy kiélvezzük az adott pillanatot, bármi is történjék. Ha elveszíted a döntőt, mész a következő versenyre. Ha megnyered a döntőt, akkor is mész a következő versenyre. Szóval igyekszem kiélvezni ezt a pillanatot és jól érezni magam.
Forrás: ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés