Petra Kvitovát az a megtiszteltetés érte, hogy szülővárosa privát Hírességek Csarnokának beillő múzeummal tiszteleg hires szülőtte előtt.
Minden Ausztrál Open alkalmával eljön az a pillanat, amikor a melbourne-i centerpálya lelátóján helyet foglaló Rod Lavert látva eljátszunk a gondolattal, vajon milyen érzés egy stadionban úgy ücsörögni, hogy az rólunk kapta a nevét. Ha stadiont nem is kereszteltek még el Petra Kvitova után, a napokban hasonló szintű megtiszteltetés érte a cseh teniszezőt szülővárosában, Fulnekben.
A pályafutását a helyi teniszklubban kezdő kétszeres wimbledoni bajnok teniszező ugyanis csütörtökön szülővárosában vehetett részt a Petra Kvitova Múzeum hivatalos megnyitóján. A részt vehetett talán ez esetben nem is annyira szerencsés megfogalmazás, hiszen a tárlat alapjául szolgáló kupák, trófeák és egyéb relikviák mind Kvitova hihetetlenül sikeres pályafutásáról tanúskodnak.
Wimbledon
🎾 Wimbledon élőben - bombameglepetés a világelső búcsúja, Rafa Nadal könnyedén továbbjutott
02/07/2022 08:44

Petra Kvitova

Fotó: AFP

Miközben az elmúlt héten Newportban tartották Lleyton Hewitt beiktatását a tenisz Hírességek Csarnokába, Petra Kvitova több ezer kilométerrel arrébb valami hasonlót élhetett át. Szülővárosa, minden sikerének kiindulópontja tisztelgett ugyanis sikerekben gazdag, egyébiránt még folyamatban lévő pályafutása előtt.
“Megtisztelve érzem magam a mai megnyitón, különösen azért, mert a családom is itt lehet velem. Nagyon hálás vagyok mindenért, amit Fulnek adott nekem, ez a város hozzájárult ahhoz, hogy emberileg és sportemberként is fejlődjek. Remélem minden idelátogató kedvét leli a múzeumban.” – nyilatkozta elcsukló hangon a hivatalos szalagátvágást követően Petra Kvitova.
A független Csehország történetének legsikeresebb női teniszezője a nagyjából 5500 fős lakossággal bíró Fulnek városában nevelkedett, és itt fogott először teniszütőt a kezébe édesapja tanácsára. Egészen 16 éves koráig a városban is maradt, akkor azonban, a profi tenisz útján elindulva, a költözés mellett döntött, későbbi sikereivel azonban országa mellett szűkebb hazáját is büszkévé tette.
Sikerekből márpedig nem volt hiány, hiszen pályafutása során (eddig) 29 tornát tudott megnyerni, amelyek közül kiemelkedik a két wimbledoni siker (2011, 2014), valamint a világbajnoki cím (2011). Nem véletlen, hogy az újonnan megnyílt múzeum legbecsesebb kiállított tárgya épp a két wimbledoni bajnoki címért járó trófea, a Venus Rosewater Dish.

Petra Kvitova

Fotó: AFP

A trófeák mellett rengeteg személyes tárgy dísziti még a múzeumot, külön szekcióban vannak kiállítva például a bajnoknő ütői, valamint egy egész falat szenteltek Kvitova az évek során összegyűjtött verseny akkreditációinak. Utóbbi installáció különösen is egyedi látványt nyújt, nem véletlen, hogy erről külön képpel számolt be az érintett a múzeum megnyitásáról szóló twitter-bejegyzésében.
A kisváros egyik fő látványosságának szánt intézmény megnyitását egyébiránt keresztülhúzta a COVID-járvány, hiszen mint azt Petr Ertelt polgármester elmondta, az eredeti tervek szerint 2020-ban tartották volna a megnyitót. Amint azt a település első embere elmondta, az intézménnyel kettős célt szeretnének szolgálni, egyrészt a város hires szülöttének örökségét közvetíteni a település következő generációja felé, másrészt pedig az idelátogató turistákat is szembesíteni azzal, hogy nem akárki mondhatja otthonának Fulneket.
“Szeretnénk tisztelegni a sportoló előtt, aki világszerte híressé tette a szülővárosát. Emellett szeretnénk megismertetni a hozzánk látogatókat Petra Kvitova eddigi pályafutásával betekintést mutatva egy kicsit a kezdetekbe is.”

Petra Kvitova

Fotó: Getty Images

Maga az érintett egyébként egyik ámulatból a másikba esve mosolygott és pityergett egyszerre a rengeteg emléket felelvenítő tárlat bejárása közepette. A kiállítás ékeiként szolgáló wimbledoni trófeák mellett Kvitova további ereklyékre is felhívta a figyelmet:
“A 2019-es Ausztrál Open döntőjében elszenvedett vereség valószínűleg az egész pályafutásom legfájóbb pontja volt, de visszatekintve óriási eredménynek tartom, hogy ott lehetettem, különösen azok után, ami a korábbiakban történt velem. Ugyancsak nagyon sokra tartom a cseh csapattal nyert hat Fed-kupát, mindig különleges egy csapat tagjaként versenyezned.”

Osaka és Kvitova

Fotó: AFP

A klasszikus sportereklyék mellett a névadó egy merőben szokatlan kiállított tárgyra is felhívta a figyelmet:
Édesanyám egyik klopfolóját is kiállítottuk, mivel gyerekkoromban még nem voltam ütőm, így jobb híján azzal ütögettem a falnak a labdákat otthon.
A hivatalos megnyitót követően a Petra Kvitova Múzeum immáron várja a Fulnekbe látogatókat és a városka lakóit egyaránt. A névadó teniszező pedig, szem előtt tartva a múzeum tárgyi berendezéseinek folyamatos frissítését, máris nekivág a következő versenyének, amely a július 25-én kezdődő keménypályás WTA-torna lesz Prágában. A hazai versenyt követően Kvitova az Egyesült Államok felé veszi az irányt, hogy felvezető versenyekkel készüljön fel az augusztus végén rajtoló US Openre.
Forrás: tennis.com
Wimbledon
Tsitsipas Kyrgios ellen, Swiatek tovább nyújtaná veretlenségét
01/07/2022 18:42
Wimbledon
Nadal közel állt a visszavonuláshoz, Świątek elmondta, mi fogja vissza a füves borításon
01/07/2022 08:35