Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Apja egy GS-címének megduplázásával lenne elégedett az egyik legígéretesebb amerikai teniszező

Takács Márton

Frissítve 13/10/2023 - 19:57 GMT+2

Rolex Shanghai Masters - Az amerikai Sebastian Korda az elmúlt hónapokban sérüléssel küzdött, de Kínában most elődöntőbe jutott, és a sikere után világossá tette, hogy nem veszítette el a tenisz iránti szeretetét. Elárulta, hogy kétszer annyi Grand Slam-tornát szeretne nyerni, mint édesapja, az Ausztrál Open-győztes Petr Korda, aki még cseh színekben versenyzett.

Soha nem vert még meg top 5-ös ellenfelet a srác, aki kiejtette Medvedevet Sanghajban - videó

A világranglista-26. Sebastian Korda ambiciózusan áll a teniszhez, két Grand Slam-győzelem a célja.
Vajon az apjára üt majd?
Sebastian Korda egy maratoni mérkőzést nyert meg honfitársa, a US Open-elődöntős Ben Shelton ellen, és bejutott a Shanghai Masters elődöntőjébe. A meccs 2 óra 55 percen át tartott, és Korda 7:6(10), 2:6, 6:7(6) arányban múlt felül a világranglistán a 20. helyen álló Sheltont.
A 23 esztendős amerikai a US Open első fordulójában kikapott Fucsovics Mártontól, Shanghai-ban viszont remekel. Masters-tornán életében először jutott a legjobb négy közé, két körrel korábban megszerezte Daniil Medvedev skalpját is - az oroszt az idei Ausztrál Openen is elkapta.
"A tenisz az, amit egyszerűen imádok csinálni” - mondta Korda a riportereknek a partija után.
"Nem számít, hogy játszom, vagy csak nézem, alapvetően egész nap figyelemmel követem a teniszt. Nagyon élvezem, hogy itt vagyok, és nagyon élvezem a teniszt is.”
picture

Ben Shelton és Sebastian Korda is vidám volt a meccsük után

Fotó: AFP

Korda kitért a golfozó lánytestvéreire, Nellyre és Jessicára is.
"Ugyanez a helyzet a nővéreimmel, ők is szeretik azt a sportot űzni, amit választottak. Nem hiszem, hogy lenne rajtuk nyomás. Nyilvánvalóan szeretnék jobb lenni, mint az apám. A végső célom a teniszben az, hogy két Grand Slamet nyerjek, eggyel többet, mint ő. Ez csak apróság, de nem hiszem, hogy lenne rajtam nyomás. Nagyon szeretek teniszezni, és most remekül érzem magam."
A Roland Garroson 1992-ben finalista Petr Korda minden idők egyik legszerencsésebb ágán jutott be az 1998-as Australian Open döntőjébe - elnézést a Vince Spadea- és Cedric Pioline-rajongóktól.
Idősebb Korda útja így nézett ki élete első és egyetlen major-címéig: Albert Portas, Scott Draper, Spadea, Pioline, Jonas Björkman, (a Pete Samprast kiejtő, príma) Karol Kučera, majd a döntőben az a Marcelo Ríos, aki az egyik, hanem a legtehetségesebb teniszező azok közül, akik sohasem nyertek GS-t.
picture

Petr Korda az 1998-as Ausztrál Open-trófeával

Fotó: AFP

Sebastian megjegyezte azt is, hogy édesapja, Petr teniszpályafutása nemhogy terhet rakott rá, inkább segített neki.
"Valószínűleg az az egyik legnagyobb dolog abban, hogy az apám teniszezett, hogy bizonyos pillanatokat jobban megértettem. Azt hiszem, azokban a bizonyos helyzetekben nagyon nyugodtnak kell maradnom. Lehet nagy előnyöm, és teljesen bepánikolhatok, vagy nagyon magamba roskadhatok, és elveszíthetem a fonalat."
Tehát kordában (elnézést, #sastaps) kell tartani a meccs közben előtörő érzelmeket, ez is lehet a siker kulcsa.
"Azt hiszem, az az egyik legnagyobb dolog, amit a szüleim tanítottak nekem, hogy mindig higgyek magamban, nem számít, milyen helyzetben vagyok, és hogy tényleg mindent megtegyek. Bármi is történik, történjen, csak higgyek magamban, és élvezzem a pillanatot.”
picture

Korda-tenyeres

Fotó: AFP

Sérülés miatt 2023 nagy részében a pálya szélén kellett maradnia Sebastian Kordának, de az amerikai biztos benne, hogy képes lesz visszatérni a legjobb fizikai állapotába.
"A sérülésem valójában tavaly kezdődött, valószínűleg nagyjából ilyenkor. A csuklómmal küzdöttem, aztán rendben volt, majd fokozatosan rosszabbodott az Australian Open előtti edzések alatt.
Amikor Adelaide-ben játszottam, rendben voltam. Ahogy elkezdtem vívni a három nyert szettre menő meccseket, sok igazán nagy szervagép ellen, különösen a tenyereseknél megint nagyon fájt a kezem.
Aztán onnan hosszú út várt rám. Három hónapig nem játszottam, és alapvetően újra kellett tanulnom minden teniszes dolgot, amit eddig csináltam, különösen a csuklómmal kapcsolatban.
Minden egyes edzésen, minden egyes ütésemnél imádkoztam, hogy ne fájjon tovább, de ez nem történt meg. Alkalomadtán még mindig vannak problémáim.”
Ilyen körülmények között pláne nem semmi az a Masters-elődöntő.
picture

Visszafogott Korda-öröm

Fotó: AFP

részben via Tennis Majors

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés