Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic csalódott volt az elveszített döntő miatt, de bizakodó a torinói világbajnokság előtt

Németh Dániel

Frissítve 07/11/2022 - 15:53 GMT+1

Rolex Paris Masters - Holger Rune győzelmével ért véget a párizsi 1000-es tenisztorna, miután a döntőben szetthátrányból felállva megverte Novak Djokovicot. A 19 éves dán elmondta, a hét elején ő sem számított arra, hogy ennyire kijön neki a lépés, és ha úgy alakul, készen áll a torinói vb-re is. Djokovic csalódott volt a végeredmény miatt, de a játékával elégedett volt, és a vb-győzelem a célja.

Novak Djokovic, Holger Rune

Fotó: AFP

Holger Rune varázslatos hetet zárt Párizsban, amellyel megváltotta a világbajnoki helyét is.

Egy héttel ezelőtt még biztosnak tűnt, hogy a 19 éves dán lesz a milánói NextGen-világbajnokság egyik legnagyobb sztárja és esélyese, a párizsi 1000-es tenisztorna azonban mindent megváltoztatott. Rune ugyanis nem kis meglepetésre megnyerte a versenyt, amivel egészen a top 10-ig jött előre a ranglistán – ez azt jelenti, hogy akár a torinói világbajnokságon is pályára léphet, ugyanis ő lesz az első számú tartalék.
Pedig a hét nehezen indult Rune számára, a legelső fordulóban ugyanis Stan Wawrinkával játszott, aki kőkemény küzdelemre kényszerítette. A háromszoros Grand Slam-bajnok svájcinak három meccslabdája volt, Rune azonban valahogy átvészelte a legnehezebb pillanatokat, innen pedig már nem lehetett leállítani. Egyetlen hét leforgása alatt legyőzött öt top 10-es teniszezőt, köztük a bombaformában lévő Felix Auger-Aliassime-ot és Novak Djokovicot.
Ez egészen hihetetlen. Csodálatos érzés itt állni most ezzel a trófeával. Olyasmi ez, amit nehéz lett volna elképzelni azok után, hogy a hét legelején három meccslabdát kellett hárítanom
„A meccs után elragadtak az érzelmek. Minden bizonnyal ez a legjobb érzés, amit az életem és a pályafutásom során megtapasztaltam. Egy kisebb álom vált ezzel valóra, noha vannak ennél merészebbek is. Igazán remek lépést tettem abba az irányba, hogy ehhez hasonló mérkőzéseken játszhassak a legnagyobbak ellen, mint amilyen Novak. Hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor lezártam az utolsó játékot. Nagyon stresszes voltam.”
picture

18 év a korkülönbség, de így is csak döntő szett tie-break választotta el Runét és Wawrinkát

Djokovic az utolsó játékban mindent megtett azért, hogy visszabrékeljen - és legalább kétszer komoly esélye nyílt rá – Rune azonban mind a hat bréklabdát hárította. A dán a sajtótájékoztatón elmondta: rendben volt erőnlétileg az utolsó játékban is, és csak a stressz miatt tűnhetett sérültnek. „A pulzusom szerintem 200 felett volt, ezért tűnhetett úgy. Ezért is sétáltam ki oldalra, hogy kicsit kifújjam magam” – mondta az utolsó játékban kapott figyelmeztetésre utalva.
Rune a meccs után azt mondta: nem tudja, hogy elmegy-e a milánói NextGen-világbajnokságra, de még az este folyamán közölték, hogy visszalép a tornától. Ami teljességgel érthető: egy top 10-es és 1000-es bajnok teniszező pályafutásához már nem sokat tenne hozzá egy U21-es világbajnoki cím, ráadásul Rune a meglepetésgyőzelemmel a torinói világbajnokságra is kvalifikálta magát tartalékként. Vagyis, ha valaki visszalép a versenytől, pályára léphet a csoportkörben.
picture

Djokovicot legyűrve élete legnagyobb győzelmét aratta a dán csodagyerek

„Természetesen elmegyek Torinóba, egyetlen hely választ el. Minden játékosnak azt kívánom, hogy ne lépjek pályára, mert szeretném, ha egészségesek maradnának, de természetesen fantasztikus lenne, ha megkapnám a lehetőséget. Négy vagy öt héttel ezelőtt nem számítottam rá, és most mégis itt vagyok. Nagyon boldog vagyok a szezonzárás miatt, és ha kapok még pár meccset, izgatottan fogom várni.”
Djokovicnak ezúttal meg kellett elégednie a döntővel Párizsban, de az utóbbi hetekben mutatott játéka alapján nagyon jó esélyekkel indul majd a világbajnokságon. „A karrierem mostani fázisában már minden verseny fontos. Ahova elmegyek, ott nyerni akarok, ez nem titok. Ezzel a mentalitással megyek majd Torinóba is. Nagyon jól érzem magam a pályán, és szerintem igen jól ment a tenisz” mondta a 21-szeres Grand Slam-bajnok.
„Fittnek és frissnek kell lenned. Az pozitívum, hogy a csoportkörben van egy nap szüneted a meccsek között, van időd regenerálódni. Meglátjuk. Tavaly nagyon jól teljesítettem a csoportkörben, majd az elődöntőben egy szoros meccset játszottam Zverevvel, a későbbi bajnokkal. Kicsit más körülmények lesznek, a magaslat miatt jobban szállnak a labdák. Elég gyors a játék, jól kell szerválni. Néhány nappal a verseny előtt már a helyszínen fogok edzeni, remélhetőleg csúcsformában leszek.”
picture

Zverev egy könyörtelen ásszal rendezte le a Djokovic elleni vb-elődöntőt

Djokovic a párizsi döntő kapcsán elmondta, hogy csalódott az eredmény miatt, viszont a teniszével összességében elégedett volt. Természetesen az ellenfelét külön megdicsérte. „Egészen az utolsó ütésig nagyon összeszedett maradt mentálisan. Az, hogy egy ennyire fiatal játékos ilyen összeszedettséget és érettséget mutatott a nagy meccseken, rendkívül meggyőző. Ez volt a legjobb hét az életében, megvert öt top 10-es játékost, ami elismerésre méltó.”
„Hasonló a játékuk a fizikalitás terén” – mondta Alcarazról és Runéről Djokovic. „Mindketten nagyon fittek, keményen edzenek, elkötelezett srácok. Kiválóan védekeznek. Runének jobb a fonákja, míg Alcaraznak a tenyerese. De mindketten javulnak azokban az ütésekben is, amikben nem annyira jók. És amikor azt mondom, hogy nem annyira jók, akkor nem beszélünk nagy különbségekről. Nagyszerű ütéseik vannak, Rune tenyerese és Alcaraz fonákja is kiváló.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés