Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az óriásölő dán Djokovicot is két vállra fektette a párizsi döntőben

Kálmán Laci

Frissítve 06/11/2022 - 18:17 GMT+1

A 21-szeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovic és a héten négy top 10-es játékost is legyőző Holger Rune játszották a Rolex Paris Masters döntőjét. Hihetetlen izgalmakat hozott a meccs, melynek végén a 19 éves dán elképesztő vagány játékkal, hullafáradtan győzte le a jóval rutinosabb szerbet.

Holger Rune

Fotó: Getty Images

Novak Djokovic az idén már a második tinédzsertől kapott ki egy ezres torna elődöntőjében, illetve döntőjében.
Az előzményeket figyelembe véve pazar döntőre volt kilátás Párizsban, hisz két olyan játékos csapott össze, akik az elmúlt időszakban nem tudtak nem finálét játszani. Az pedig, ahogy teniszeztek a héten, végképp megerősíthetett minket abban, hogy érdemes leülnünk megnézni ezt a döntőt.
Kettejük eddigi története egyelőre nem tekint vissza hosszú múltra, hisz csak egyszer játszottak egymással, a tavalyi US Open első fordulójában. Viszont fontos, hogy az akkor még teljesen ismeretlen dán egy szettet el tudott lopni világklasszis ellenfelétől.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán, meg nyilván Dánia összes folyóján is, és a 19 éves Rune a világ legjobbjai közé került. Különösen igaz ez az őszi időszakra, amikor zsinórban négy döntőt is játszott, és Stockholmban győzött is, Stefanos Tsitsipast két vállra fektetve.
A párizsi döntőt azonban egy tökéletesen koncentrált Djokovic és egy elfogódott, a héten megszokottnál tompább Rune kezdte. Ennek eredményeképpen a szerb sok esélyt nem is adott ellenfelének, és bő fél óra alatt 6:3 arányban hozta az első szettet.
picture

Serbia's Novak Djokovic serves during the men's singles final tennis match between Denmark's Holger Rune and Serbia's Novak Djokovic on day 7 of the ATP World Tour Masters 1000 - Paris Masters

Fotó: Getty Images

A második játszma úgy indult, hogy Djokovicnak 0-40-e volt, azonban Rune visszajött, és hozta az adogatását. Ha ezt nem tette volna meg, akár pillanatok alatt bukhatta volna az egész döntőt. Ehelyett a következő gémben lebrékelte a szerbet, majd mellé tette a saját szerváját, és 3:0-ás előnybe került. Jól állt tehát a dán, leszámítva, hogy erőnléti gondokkal küzdött.
A folytatásban is jól menedzselte Rune a fizikális nehézségeit, rövidítgetett, nagy szervákkal kínálta meg Djokovicot, és tartotta is az előnyét, vezetett 5:2-re, 5:3-nál pedig adogathatott a szettért. A dán versenyzői adottságait jelzi, hogy egy pillanatig nem remegett meg a lehetőségtől, és semmire hozva a szerváját, kiegyenlített.
A döntő játszma negyedik gémjében Rune ismét három bréklabdával szembesült. Az elsőnél bevarrt egy ászt, a másodiknál azonban ütött egy kettőst, így Djokovic meglépett 3:1-re. Sínen volt tehát a szerb, a dán legnagyobb reménye pedig talán az lehetett, hogy láthatta, ellenfele sincs teljesen jól fizikálisan. Vissza is jött Rune a következő játékban, ami részben a saját bátorságának és stabilitásának is volt az érdeme, de benne volt Djokovic fáradtsága is. Térfélcserénél jött is egyébként a tréner a szerbhez.
picture

Holger Rune

Fotó: Getty Images

Ezt követően stabilizálták a szervagémjeiket, 4:5-nél Rune önbizalomtól duzzadó tenisszel oldotta meg a meccsben maradást. Sőt, a következő játákban, Djokovic hibáinak, és a saját vagányságának is köszönhetően brékelőnybe került, és adogathatott a tornagyőzelemért. És akkor jött egy eszement teniszt és brutál izgalmakat hozó utolsó játék, amelyben hat bréklabdát is hárítva Rune megszerezte a győzelmet.
Legyőzte Djokovicot egy ezres döntőben. Legyőzött öt top 10-est egy hét alatt. Ez mi már?!

picture

Így nyerte meg élete első ATP 1000-es tornáját Novak Djokovic ellen Holger Rune

Rolex Paris Masters, döntő:
  • Holger Rune - Novak Djokovic 3:6, 6:3, 7:5
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés