Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic nem vár sokat magától Monacóban, de a Roland Garrosra és az olimpiára csúcsformába lendülne

Németh Dániel

Frissítve 08/04/2024 - 21:31 GMT+2

Novak Djokovicnak a monte-carlói 1000-es az egyik kedvenc tornája, azonban 2015 óta nem igazán megy neki a játék a Hercegségben. A szerb úgy érzi, hogy mostanság több időre van szüksége, hogy hozzászokjon a salakos teniszhez, de mindentől függetlenül bízik a jó szereplésben. Djokovic fő célja azonban változatlan: a legjobb salakos játékát a Roland Garrosra, illetve az olimpiára tartogatná.

Novak Djokovic új edzőjéről és Nadal visszatéréséről beszélt az Eurosportnak

Vajon 2024-ben kijön a lépés Monte-Carlóban a kétszeres bajnoknak?

2008 és 2015 között (2011 kivételével, amikor nem indult) Novak Djokovic minden alkalommal ott volt legalább a négy között Monte-Carlóban, és két alkalommal (2013 és 2015) meg is nyerte ezt a versenyt. Nagyon messze lennénk tehát az igazságtól, ha azt állítanánk, hogy a 24-szeres Grand Slam-győztes nem érzi jól magát a monacói salakon, már csak azért sem, mert ezeket a pályákat nagyon jól ismeri, a városállamot pedig a második otthonának tartja.
„Otthon érzem magam. Mindkét gyerekem itt született, több mint 15 éve Monacóban van a székhelyem, szóval hihetetlen érzés visszatérni egy olyan helyszínre, ahol megszámlálhatatlanul sok órát töltöttem el edzéssel. Ismerem az itteni embereket, a klub vezetőségét. Verseny közben természetesen nagyon máshogy néz ki a klub, de mindig nagyon izgalmas, talán egy kicsivel nagyobb nyomást is jelent, hogy jól teljesítsek az otthoni környezetben.”
Djokovic tehát szereti Monacót, és egy darabig Monaco is szerette Djokovicot. A közelmúltban azonban – helyismeret ide vagy oda – nem sok a sikerélménye ezeken a pályákon, a legutóbbi győzelme óta a negyeddöntőig is csak kétszer jutott el. A világelsőt természetesen nem az extra nyomás bénította meg, a saját bevallása szerint inkább a verseny időzítése fogott ki rajta, a salakos szezon ugyanis mindig nehezen indul a számára.
picture

Djokovic meglepetésre búcsúzott a nyolcaddöntőben, Musetti először tudta legyőzni a világelsőt

„Egyike vagyok azon játékosoknak, akiknek egy kicsit több időre és meccsre van szükségük, hogy csúcsformába kerüljenek ezen a borításon. A karrierem elején ez másképp volt, de az utóbbi hat-hét év tapasztalata alapján három-négy hét kell, hogy a vágyott szinten teniszezzek. Minden évben abban bízom, hogy ezúttal már Monacóban sikeres leszek salakon, de eddig nem ez volt a helyzet, ami az elvárásaimat is visszafogottabbá teszi.”
A szerb eredményei alátámasztják az elmondottakat, hiszen a salakos 1000-es versenyek közül egyértelműen Róma a legsikeresebb tornája, ahol hat alkalommal győzött, és további hat alkalommal döntős volt. Djokovicnak a salakpályás szezon elején még a kisebb versenyek sem hoztak sok szerencsét, 2021-ben Aslan Karatsevtől kapott ki a belgrádi elődöntőben, rá egy évre Andrey Rublev állította meg a döntőben, tavaly pedig Dušan Lajović győzte le a Banja Luka-i negyeddöntőben.
A mostani szezonban még nagyobb szerepe lesz a salaknak, hiszen az olimpiát is Párizsban, a Roland Garros pályáin rendezik meg. A szerb pályafutásából gyakorlatilag csak az olimpiai aranyérem hiányzik, és bár vele kapcsolatban mindig óvatosan fogalmaz az ember, valószínűleg ez az utolsó lehetősége a győzelemre. Wimbledon – ahol még mindig ő az egyik legnagyobb esélyes – és az olimpia között azonban csak két hét a különbség, így nagyon kevés idő lesz visszaszokni a salakra.
„Az olimpia előtt természetesen a Roland Garrost szeretném leginkább megnyerni a salakos versenyek közül. Ezen a borításon ez a torna számít leginkább, és most címvédőként indulok, de mindig ezt volt a legnehezebb megnyerni, nem is voltam annyira sikeres rajta. Most is ez a cél: hogy Párizsra csúcsformában legyek, és szerintem jó dolog, hogy az olimpia előtt lesz a verseny, mert addigra sokat fogunk salakon játszani, és remélhetőleg az olimpián már a lehető legjobb formámban leszek.”
picture

Roland-Garros: Djokovic - Ruud - a mérkőzés legjobb pillanatai

Hét nappal ezelőtt Djokovic egy újabb rekordot megdöntött, ő lett ugyanis a valaha volt legidősebb világelső. A szerb most körülbelül 1000 ponttal vezet Jannik Sinner és Carlos Alcaraz előtt, vagyis megvan rá az esély, hogy a salakpályás szezon alatt valamelyik fiatal letaszítja majd a trónról. Djokovic szerint a tenisznek nagyon jót tesz, hogy kibontakozóban van egy új rivalizálás, Sinnert pedig külön dicsérte az előző hónapokban mutatott játéka miatt.
„Hihetetlenül teniszezett, ebben a szezonban ő volt a legjobb játékos a világon. Valószínűleg élete formájában van, az egész évben egyetlen meccset veszített el, megnyert három versenyt, elképesztő volt látni, hogy milyen szinten játszik. Remek srác, nagyon elszánt, és kiváló emberek veszik körbe, így nem is igazán volt váratlan, mert tisztában vagyok vele, mennyit dolgozik. Mindig nagyon tehetséges volt, hatalmas erővel rendelkezett, de most már hatékonyabb, kevesebbet hibázik.”
„Teljesen más mozdulattal szervál, ami nagyon nagy döntés volt tőle és a csapatától, de kifizetődött. Mostanra komoly fegyverré vált a kezében. Jó látni, hogy így teljesít, és azt is, ahogyan épül a rivalizálása Alcarazzal. Jót tesz a sportnak, hogy több olyan párharc van, ami felkelti az emberek figyelmét, és megszólítja a fiatal közönséget is.”
Djokovic a saját stábjával kapcsolatban elmondta, hogy a nyolcszoros páros Grand Slam-bajnok Nenad Zimonjićra testvéreként tekint, és már most hasznos tanácsokat kapott tőle a röptékkel kapcsolatban. Azt viszont még nem tudják, hogy csak átmeneti együttműködésről van-e szó, vagy a pályafutása utolsó éveiben ő készíti fel a versenyekre, erről majd később hoznak döntést, kapkodni mindenesetre nem szeretne.
De kanyarodjunk vissza Monte-Carlóhoz, ahol már látni lehet, milyen úton kellene átrágnia magát Djokovicnak. Az első mérkőzésén Roman Safiullinnal találkozik, aki az erőteljes teniszével okozhat gondokat a ritmuskeresésben lévő szerbnek, utána pedig Lorenzo Musetti jöhet, akitől tavaly kikapott a harmadik fordulóban. Djokovic ágára került a címvédő Rublev, De Minaur, valamint Alcaraz és Ruud is, könnyűnek tehát semmi esetre sem nevezhetjük a sorsolását.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés