Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Együtt sírtam Federerrel a 2009-es AO-döntő után” – mondta a Djokovicot verő monte-carlói döntős

Kálmán Laci

Frissítve 17/04/2022 - 14:26 GMT+2

Nem kérdés, hogy Alejandro Davidovich Fokina pályafutása messze legjobb hetét futja. Legyőzte Novak Djokovicot a visszatérő meccsén a Monte-Carlo Mastersen, és itt nem is állt meg, sorra szedte a skalpokat, így végül bejutott a torna döntőjébe, ahol Stefanos Tsitsipasszal játszik majd. A 22 éves spanyol nemrégiben arról mesélt, miért Roger Federer, és miért nem mondjuk Rafael Nadal a példaképe.

Alejandro Davidovich

Fotó: Getty Images

Alejandro Davidovich Fokina nem spanyol, hanem svájci példaképet választott magának. Ezért persze nem igazán lehet őt hibáztatni.
A Monte-Carlo Masters döntőjébe jutott 22 éves spanyol arról beszélt a minap, hogy sírt, amikor példaképe, Roger Federer tulajdonképpen egy megnyert döntőt veszített el Rafael Nadallal szemben a 2009-es Ausztrál Openen. Davidovich Fokina azt is elárulta, hogy a svájci legenda személyisége eléggé hasonló volt az övéhez a pályafutása elején.
Nadal egy örökké emlékezetes mérkőzésen győzte le Federert 7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2 arányban. A díjátadó során a svájcit magával ragadták az érzelmei, és legyőzője, riválisa és jó barátja vigasztalta őt a Rod Laver Arenában.
Nadal 2008-ban a wimbledoni torna döntőjében is legyőzte Federert, így a svájci nem tudta megszerezni zsinórban a hatodik győzelmét az All England Clubban. Egy hónappal később pedig a spanyol a világranglista éléről is letaszította riválisát.
Ezt követően 2009-ben, az Ausztrál Open-döntő elvesztése után Federer győzött a Roland Garroson, amivel teljesítette a karrier Grand Slamet, és beérte Pete Samprast a GS-trófeák számában.
Davidovich Fokina egy nemrég készült interjúban hosszan beszélt arról, milyen mélyen együttérzett a svájci zsenivel a 2009-es Ausztrál Open-vereség után.
„Federer a példaképem” – fogalmazott Davidovich Fokina. „Sírtam, amikor kikapott Nadaltól 2009-ben. Vele együtt sírtam. Valamikor majd szívesen beszélgetnék vele, mert a személyisége fiatalon többé-kevésbé olyan volt, mint az enyém. Mindent összetört, amit ért, folyamatosan dühöngött a pályán. Aztán egy nap túljutott ezen, és ő lett az egyik legjobb.”
picture

ATP Monte-Carlo: Davidovich Fokina vs Dimitrov - Összefoglaló

A 22 éves spanyol azt is hangsúlyozta, hogy az ő célja is az, hogy világelső legyen és Grand Slameket nyerjen.
„A célom, hogy én legyek a No. 1 az ATP-rangsorban. Úgy gondolom, ha te vagy az első, akkor legalább egy GS-t mindenképpen nyerned kell.”
Én akarok lenni a világ legjobb játékosa, sok tornát akarok nyerni, és élvezni akarom a teniszt. Az élet rövid, muszáj, hogy élvezd minden pillanatát.
A világranglista 46. helyén álló Davidovich Fokina Novak Djokovicot verte a monacói torna második fordulójában. Ezt követően meggyőző játékkal legyőzte David Goffint, Taylor Fritzet, majd az elődöntőben Grigor Dimitrovot is. A fináléban a címvédő Stefanos Tsitsipasszal találkozik, aki Alexander Zverevet verte a legjobb négy között.
picture

Alejandro Davidovich

Fotó: Getty Images

„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy bejutottam a döntőbe. Ez egy valóra vált álom a számomra” – mondta Davidovich Fokina, miután három fordulatos szettben, két óra és negyvenkét perc alatt legyőzte Dimitrovot. „Gyerekként erről a napról álmodtam, úgyhogy most nagyon boldog vagyok. Megvolt az esélyem, hogy két szettben befejezzem, de a második szettben nem játszottam nagyon jól. Én feszült voltam, ő pedig nem hibázott. Az elvesztett rövidítés után bementem az öltözőbe, és azt mondtam magamnak, hogy én akarom ezt a győzelmet.”
Voltak nehéz pillanatai a döntő szettben is, de végül felőrölte Dimitrovot. Lehet, hogy tényleg ő akarta jobban. A döntőben jóval nehezebb dolga lesz, hisz egy pihentebb és tapasztaltabb ellenfél vár majd rá Tsitsipas személyében.
via részben sportskeeda
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés