Andrey Rublev hatalmas meglepetésre legyőzte Rafael Nadalt a monte-carlói torna negyeddöntőjében. A mindig maximalista spanyol önkritikusan értékelte a látottakat.

Rafael Nadal már a tornát megelőzően toronymagas favoritnak számított Monte-Carlóban, ahol nem kevesebb mint 11 alkalommal emelhette magasba a trófeát. Szép lassan a fő riválisok is elkezdtek kihullani, Daniil Medvedev koronavírusos lett, Novak Djokovic pedig váratlanul rossz napot fogott ki Daniel Evans ellen, amit a salakkal köszönőviszonyban sem lévő brit képes volt kihasználni. Nadal ráadásul olyan negyedbe került, amelyben egy játékosnak volt ellene győzelme korábbról:

Grigor Dimitrovnak, akit aztán 6:1, 6:1 arányban búcsúztatott, saját bevallása szerint még csak nem is különösebben jó játékkal.

Tenisz
A lenyűgöző Alcarazt nem Federerékhez kell hasonlítani, hanem önmagában kell értékelni
TEGNAP - 15:00
Ezúttal nem a spanyol híres szerénysége ihlette ezeket a mondatokat, hiszen a bolgár tényleg kivételesen pocsékul játszott, vagyis az első igazán nagy tesztet Andrey Rublev jelentette Nadalnak, akit viszont kettőből kétszer simán vert ezt megelőzően. Hogy mennyi esélyt adott magának az orosz, csodálatosan visszaköszön a meccs előtti nyilatkozatából, amikor arról kérdezték, mennyire várja a Nadal elleni salakos meccset. „Hát, nem annyira” – hangzott az őszinte válasz.
Végül egy egészen más mérkőzést kaptunk, mint amire számítottunk. Rublev egyáltalán nem volt megilletődött, hogy példaképével teniszezik azon a helyszínen, amely 11-szeresen őrzi salakos dominanciájának nyomát. Nadal ellenben csak árnyéka volt önmagának: a labdamenetek többségét az orosz irányította brutális erejű tenyereseivel, a billegő játékokat másfél szetten keresztül kivétel nélkül elhozta, a spanyol pedig tőle szokatlanul sok hibát vétett.
Részben persze Rublev stílusából adódóan. Mivel szeretett volna kiszabadulni Rublev fojtogató játékából, próbált volna agresszívebben játszani, ám hiába igyekezett, az orosz sikerrel tartotta Nadal fonákján a labdát, ahonnan csak egyszer-egyszer tudott érdemben visszakontrázni. A rengeteg kettős hibát is tulajdoníthatjuk Rublev teniszének, tekintve, hogy a második szervákat gyakran az adogatást felülmúló sebességgel küldi vissza az ellenfél térfelére.

Az ihletett formában lévő Rublev először verte meg Nadalt salakon

Nadal frusztrációja – rá nem jellemző módon – több ízben tettekben is megnyilvánult, például dühében belecsapott a labdákba. Legendás küzdőszelleme így is visszahozta a meccsbe, és a második szettet brékhátrányból sikerült megfordítania, ezzel kiharcolva a döntő játszmát: amelyekben tökéletes, 10-0-s mérleggel rendelkezett Monte-Carlóban a tornát megelőzően. Rublevet azonban nem törte meg a nyerő helyzetből elveszített játszma, és újfent kézbe vette az irányítást.
„Volt egy kis szerencsém” – értékelte visszafogottan karrierje eddigi legnagyobb győzelmét Rublev. „Azt éreztem, főleg az első szettben, hogy nem szervált jól. Jól emlékszem a londoni meccsünkre, amin épp fordított volt a helyzet. Én katasztrofálisan adogattam, ő pedig egész meccsen jó volt. Megesik az ilyesmi. Egyes napokon jobban érzed magad, máskor rosszabbul. Ez is része a játéknak, a sportnak.”
Nadal a sajtótájékoztatón szintén a szokatlanul gyenge adogatásait kritizálta. „Valamilyen oknál fogva a szerváimmal gondjaim voltak. Nem értem, miért, az edzéseken nem tapasztaltam ilyet. Ez egy olyan nap volt, amikor katasztrofálisan adogattam. Ennek pedig a játék minden aspektusára hatása van. Ha nincs adogatóként önbizalmad, akkor a szervára fókuszálsz, ahelyett hogy azon gondolkoznál, hogyan fogod megjátszani a labdát.„
Azon gondolkodsz, hogyan tedd pályára a labdát. Így viszont gondok lesznek a folytatással, és nehezebb megfelelően előkészíteni a labdameneteket, nem igaz?
Természetesen a spanyolnak megvan a jól bevált receptje arra az esetre, ha a játékának valamelyik elemével nem elégedett: nagyobb figyelmet fordít edzéseken az adott ütésre. „Most nem panaszkodni kell. Ha nem sikerül megoldani a pályán, amit meg kellene, akkor nem a panaszkodás a megoldás, nemde? Egy dolgot tehetek most: elmegyek Barcelonába, edzek tovább, igyekszem megoldani azokat, amik most nem működtek.”

Nadal a negyeddöntőben búcsúzott Monte-Carlótól

Fotó: Getty Images

Bizonyos szempontból Nadalnak jól jött a mostani mérkőzés, még ha el is veszítette azt. Rublev alaposan kimozgatta a komfortzónájából, arra kényszerítve ezzel, amire salakon nagyon ritkán van példa: neki kellett alkalmazkodni az ellenfélhez, alternatív megoldást keresve a győzelemhez. Ettől nem is állt annyira messze, legalábbis a mezőny nagy részét alighanem megtörte volna a második szettben mutatott küzdőszellemével és feltámadásával.
„Igen, küzdöttem. Ez azért pozitív dolog. Ugyanakkor nem számíthattam győzelemre egy hozzá hasonló játékos ellen, amikor nem is tudom hányszor, de túl sokszor elveszítettem az adogatásomat. Így nincs esély. Hat-hét alkalommal? Hát az túl sok. Ő jól játszott. Ez is igaz. Nagyszerű volt. Agresszíven teniszezett, tudtuk, hogy így lesz. Szép munka, örülök neki, nagyon jó srác. Csak a legjobbakat kívánhatom neki” – nyilatkozta Nadal.
via Tennis Majors
Nitto ATP Finals
A 2022-ben látott volt a “Djokovic light” – figyelmeztet Goran Ivanisevic
22/11/2022 - 10:42
Nitto ATP Finals
Casper Ruud két Grand Sam-döntő után a vilagbajnokságon is bejutott a fináléba
20/11/2022 - 08:04