Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A 2021-es elődöntős figyelmeztet: nem csak Świątekből, Sabalenkából és Rybakinából áll a mezőny

Németh Dániel

Frissítve 22/05/2024 - 21:35 GMT+2

Maria Sakkari 2021-ben két Grand Slamen is elődöntőbe jutott, köztük a Roland Garroson, ahol a döntőtől is csak centik választották el. A görög azóta is kirobbanthatatlan a top 10-ből, a kiegyensúlyozottságát azonban a Grand Slamekre nem tudta átmenteni, tavaly háromszor is az 1. körben búcsúzott. Az edzőváltás óta viszont úgy érzi, egészen máshogy viszonyul a teniszhez.

Megvan az idei Garros első nagy meglepetése, Karolina Muchova búcsúztatta a 8. kiemeltet

Maria Sakkari az edzőváltás óta jól érzi magát a bőrében, az idei Roland Garroson pedig azt is letesztelheti, mennyit ér ez a legnagyobb versenyeken.

A női teniszben most minden Iga Świątek, Aryna Sabalenka és Elena Rybakina körül forog, és nem véletlenül: ők hárman voltak azok, akik a legnagyobb rendszerességgel felbukkantak a nagy tornák végén az előző két szezon során. Bár a közelgő Roland Garrosnak egyértelműen a Madrid-Róma duplával hangoló lengyel a legnagyobb esélyese, a két legnagyobb riválisát salakon sem veheti félvállról.
Van azonban olyan játékos, aki szerint mások is veszélyt jelenthetnek a háromszoros Roland Garros-győztesre.
„Iga hihetetlen volt az előző szezonokban, de ő is verhető”mondta a Roland Garros honlapjának Maria Sakkari. „Ha van egy jó heted, könnyedén ott találhatod magad, ami után már teljesen máshogy alakulhatnak a dolgok a számodra. Úgy érzem, az a fő célom, hogy eljussak a top hármas szintre, utána már bármi lehetséges.”
„Jelenleg Iga a legstabilabb, de most úgy érzem, mindenki jól játszik. Ha épp jó napja van, bárki képes bárkit legyőzni. Nem figyelek túlzottan a Nagy Hármasról folytatott diskurzusokra, mert nem gondolom, hogy csak három játékos hozza ezt a szintet. Többen vannak a háromnál.”
Sakkari talán saját tapasztalatból beszélt, 2021-ben ugyanis volt rá példa, hogy olyan napja volt, amivel még Świątek sem tudott mit kezdeni. Az a lengyel persze még egészen más szakaszában járt a pályafutásának, a dominanciája csak kicsivel később kezdődött, ám ettől még tény: Sakkari volt az utolsó játékos, akinek sikerült legyőznie Świąteket a Roland Garroson.
picture

Nem lesz címvédés, lebombázták a pályáról a tavalyi bajnokot

Abban a szezonban volt még egy elődöntője a US Openen is, a ranglistán pedig egészen a 3. helyig jött előre. Az áttörés azonban csak részleges volt, a következő szintet nem sikerült elérnie, a legnagyobb versenyeken ráadásul elképesztően görcsösen teniszezett. Sakkarinak legutóbb a 2022-es Australian Openen sikerült eljutnia a második hétig egy Grand Slamen, tavaly a négyből háromszor az 1. körben kapott ki.
Ez a szezon sem indult fényesen: az Indian Wells-i döntője előtt 5-4-es mutatóval rendelkezett, volt tehát honnan felépítenie az önbizalmát.
„Úgy gondolom, hogy a tapasztalatom segít a kiegyensúlyozottságban. Ez már az előző három szezonban is így volt, mert az eredményeim és a ranglistám szempontjából is kiegyensúlyozott voltam. Ismertek: többet szeretnék ennél, de először is ezt a stabilitást kell visszanyernem, hogy fejleszteni tudjam a játékom, ami már most jobban néz ki.”
A görög játékos idén februárban – egy komolyabb hullámvölgy után – úgy döntött, hogy Tom Hill nélkül folytatja a pályafutását, aki hat évet húzott le mellette edzőként. Helyette egy rutinos edzőt kért fel David Witt személyében, aki olyan sztárokat segített a múltban, mint Venus Williams és Jessica Pegula.
„Sosem könnyű meghozni egy ilyen döntést” – mondta az edzőváltásról. „Úgy éreztem, hogy már nem tudunk segíteni egymásnak, és ezt meg is mondtam neki. Dohában volt egy nagyon jó kis beszélgetésünk. Szerintem mindketten láttuk, hogy nem folytathatjuk együtt, már nem hoztuk az eredményeket.”
"Jó viszonyban váltunk el, Tom mindig olyan lesz, mintha a bátyám lenne. Örülök, hogy máris visszatért a tourra, mindig ott leszek neki. Úgy éreztem, hogy valami másra van szükségem, amit meg is találtam Davidben."
Az új impulzusok rögtön hatottak, Indian Wellsben egészen a döntőig menetelt, ahol beleszaladt a Świątek-falba, meg egy 6:4, 6:0-s vereségbe. Az összkép azonban pozitív volt, ráadásul a lendület kitartott még egy darabig, hiszen Miamiban negyeddöntős, Charlestonban pedig elődöntős volt.
picture

Australian Open: Maria Sakkari - Nao Hibino - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Könnyen ment. Igazából jó volt valaki mást hallani. Nincs semmi problémám Tommal, egyszerűen csak jót tett a változatosság. David nagyon tapasztalt, érett edző, régóta ott van már a touron, és két kiváló teniszezővel dolgozott.”
„Nagyszerű, hogy van a csapatomban egy ilyen tapasztalt ember, aki rendkívül laza és nyugodt. Az én személyiségem nagyon mediterrán, gyorsan elvisznek az érzelmeim, de amióta együtt dolgozunk, sokat változtam. Nem érzem a stábtól a stresszt, ami nagyszerű.”
Sakkari hivatalosan 7-3-as salakos mérleggel készül a Roland Garrosra, a charlestoni zöld izé (salaknak túlzás lenne nevezni) nélkül pedig 4-2-vel. A madridi és a római nyolcaddöntő után nehéz őt elhelyezni az erősorrendben, de ha az önbizalma a helyére billen, akkor valóban sokakra veszélyes lehet, akár a legnagyobb esélyesekre is.
Ehhez persze túl kellene élnie az első hetet, ami nyolc Grand Slammel ezelőtt sikerült neki utoljára.
„A múltban nagy elvárásaim voltak, és az nem igazán működött. Most csak arra koncentrálok, hogy megtartsam a lendületet. Jelenleg jó érzéseim vannak a teniszemmel kapcsolatban. Talán kikapok az első fordulóban, talán nem, talán nyerhetek is ezen a héten, ezt igazából senki sem tudja. Viszont boldoggá tesznek az érzéseim.”
Talán ez a salakos szezon nem úgy alakul, ahogyan azt szeretném, de aztán lehet, hogy füvön nagyszerűen megy majd a játék. Ki tudja? Most csak abban vagyok biztos, hogy ott vagyok, ahol lenni szeretnék, és úgy érzem magam, ahogyan szeretném."
Forrás: Roland Garros
A Porsche Centrum Budapest jó szórakozást kíván a mérkőzésekhez!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés