Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Boris Becker szerint bőven van miért aggódni Rafael Nadal ‘Garros-szereplése kapcsán

Nánási Antal

Frissítve 12/05/2023 - 16:24 GMT+2

Veszedelmesen ketyeg az óra Rafael Nadal számára, aki az Ausztrál Open óta nem tudott visszatérni az ATP Tourra, Roland Garros-részvételét pedig egyre nagyobb kérdőjelek övezik. Rajongói mellett a teniszvilág szakértői is aggódnak a spanyol salakkirályért, közülök Boris Becker fogalmazta meg legutóbb gondolatait.

Roland Garros : Rafael Nadal - Casper Ruud: a döntő legszebb labdamenetei

A spanyol klasszis január közepe óta nem játszott hivatalos mérkőzést, azóta egymás után mondta le a versenyeket.
Monte-Carlo, Barcelona, Madrid, Róma.
Négyre rúg már azon salakpályás versenyek száma, ahol elhúzódó sérülése miatt a borítás koronázott királya, Rafael Nadal nem tudott elindulni. A spanyol klasszis az Ausztrál Open második fordulójában sérült meg Mackenzie McDonald elleni mérkőzése során, azóta pedig csak épp annyira jelenik meg a nyilvánosság előtt, hogy bejelentse, a soron következő versenyen sem tud elindulni.
A salakkirály szereplését az idei Roland Garrosson így kétségek sora övezi. Ha el tud indulni, akkor mire lehet képes úgy, hogy egyetlen mérkőzést sem játszott a borításon ebben az esztendőben, és eleve január közepe óta nem kapott meccsterhelést? Ha nem tud elindulni, akkor pedig látjuk-e őt még valaha játszani, esetleg Roger Federerhez hasonlóan, már csak egy “búcsúkoncertre” számítsunk tőle?
picture

Rafael Nadal

Fotó: AFP

A tenisz kedvelői, függetlenül attól, hogy szimpatizálnak-e a spanyollal, egy emberként aggódnak érte. Az aggódók táborát erősíti az Eurosport német szerkesztőségét szakértőként segítő Boris Becker is, aki nyilatkozott is Nadal kapcsán:
“Minden Nadal-szurkoló, köztük én is, aggódik. Van olyan, hogy az ember megsérül, de Rafa esetében Melbourne után arról volt szó, hogy a salakszezonra már rendben lesz. Nos, nem ez a helyzet.
Ha Rafael Nadal kihagyja az összes Roland Garrost felvezető versenyt, akkor ott valami nagyon súlyos dolog lehet a háttérben. Remélem, hogy Párizsban azért ott lehet.”
Persze, leírni semmiképpen sem kell Rafael Nadalt. Egy sérülés utáni visszatérés még a legjobbakon is ki tud fogni, figyeljük csak meg Dominic Thiem esetét, vagy éppen az egy évvel ezelőtt zseniális salakszezont produkáló, de a Garros elődöntőjében épp Nadal ellen megsérülés Alexander Zverev példáját.
picture

Alexander Zverev és Rafael Nadal a 2022-es Roland Garros elődöntőjében

Fotó: AFP

Épp a német nyilatkozta azt az Eurosportnak még Monte-Carlóban, hogy a sérülés utáni azonnali sikeres visszatérést csak a legnagyobbak tudják megcsinálni. Elég csak Roger Federerre gondolni, aki 2017-ben úgy nyert Ausztrál Opent, hogy az azt megelőző szezon második felét teljes egészében kihagyta, vagy jusson eszünkbe Rafael Nadal, aki 2021 novemberében még mankókra támaszkodva kúrálgatta sérülését, 2022 januárjában pedig megnyerte a 21. Grand Slam-tornáját.
A spanyol dolgozik is becsülettel azon, hogy vissza tudjon térni, mérkőzés lejátszására alkalmas állapotba azonban még nem került, csupán néhány edzéseit rögzítő képsor kering az interneten.
“Edzhetsz te akár 4 vagy 5 órát is egy nap, de azt a nyomást, amit a közönség, a székbíró és az ellenfél együttesen tud kialakítani, csakis egy mérkőzés adhatja meg. Ezt nem lehet szimulálni edzésen, ehhez meccsterhelés kell.” – véli ezzel kapcsolatban Becker.
Érdekes egybeesés, hogy a 2022-es Roland Garros másik döntőse, Casper Ruud is csak árnyéka önmagának egyelőre 2023-ban. A norvég teniszező az előző szezonban Párizs mellett a US Openen is döntőt játszott, sőt, az évzáró világbajnokságon is eljutott az utolsó mérkőzésig. Ezzel szemben 2023-ban Estoril kivételével (ahol tornagyőztes lett) egyetlen versenyén sem tudott egy mérkőzésnél többet nyerni.
Nem vagyunk híve az összeesküvés elméleteknek, de kétségtelenül szembetűnő, hogy épp az a két játékos gyengélkedik a leginkább 2023-ban, akik 2022 végén együtt nyomtak le egy hat állomásos dél-amerikai bemutató túrát, ezzel minimálisra csökkentve az előszezon előtti pihenésre, regenerálódásra fordítható időt. Nem feltételezzük, hogy Rafael Nadal ne lenne tökéletesen tisztában azzal, hogy mit bír el a teste, de abban biztosak vagyunk, hogy nagyban nem támogatta az új szezonra való felkészülést a dél-amerikai hakni.
Rengeteg sérüléssel a háta mögött évek óta beszédtéma a tenisz világában, hogy mikor jelenti be visszavonulását Rafael Nadal. Az Eurosportnak nyilatkozva Becker ezzel kapcsolatban is kifejtette álláspontját:
“Rossz lenne, ha Párizsban látnánk őt utoljára. Azt, hogy melyik legyen az utolsó versenye, mindig magának a játékosnak kell eldöntenie. Nagyon remélem, hogy Rafának Párizs után nem kell kényszerű döntést hoznia.”
A Roland Garrost május 28-június 11 között rendezik Párizsban.
Forrás: Eurosport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés