Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal visszavághat Djokovicnak 2021-ért, Zverev megmutathatja, hogy még nem jött el Alcaraz ideje

Németh Dániel

Frissítve 30/05/2022 - 21:41 GMT+2

Kedden már az elődöntőbe jutás lesz a tét a Roland Garroson, melynek programjában Novak Djokovicot és Rafael Nadalt is láthatjuk, ráadásul épp egymás ellen. Az esti programba csúsztatott meccs mellett is lesznek érdekességek, Alexander Zverevre Carlos Alcaraz vár, a nőknél pedig pályára lép a tavalyi US Open-döntős, illetve a 2018-as Roland Garros-döntős is.

Rafael Nadal-Novak Djokovic | Roland Garros-negyeddöntő, 2022

Fotó: Eurosport

Szokatlanul korán, már a negyeddöntőben összecsap Rafael Nadal és Novak Djokovic.
Már most érdemes beállítani az emlékeztetőket: kedd este 20:45-kor kezdődik Rafael Nadal és Novak Djokovic negyeddöntős mérkőzése a Roland Garroson. A két fenomén tavaly az elődöntőben zseniális meccset játszott, amely végül a világelső győzelmével zárult, a 13-szoros bajnoknak tehát lenne miért visszavágni. A bosszúvágy hajtja Alexander Zverevet is, aki nehezen emésztette meg, hogy Carlos Alcaraz csak úgy bepofátlankodott az őrségváltók generációja elé, és elnapolná a fiatal spanyol elkerülhetetlennek tűnő uralkodását.

Martina Trevisan – Leylah Fernandez (kezdés: 12 óra)

Martina Trevisan épp itt a Roland Garroson robbant be a köztudatba azzal, hogy a 2020-as tornán Coco Gauffot, Maria Sakkarit és Kiki Bertenst legyőzve negyeddöntőig menetelt. Ez az eredmény finoman szólva is kilógott a sorból, hiszen az olasz lánynak sem előtte, sem utána nem volt igazán kiemelkedő eredménye, tavaly év végén már inkább az ITF-tornákon próbálta gyűjtögetni a pontokat, hogy megerősítse a helyét a top 100-ban.
A forma azonban épp a legjobbkor jött meg, a Roland Garros előtt WTA-tornát nyert Rabatban, a salakos Grand Slamen pedig ismét a legjobb nyolc között találta magát. Két évvel ezelőtt az ihletett formában teniszező Iga Świątek állította meg, ezúttal pedig egy másik szívós fiatal, Leylah Fernandez vár majd rá. A kanadai teniszező a remekül sikerült US Open óta kevésbé találta a ritmust (Monterreyben azért nyert egy tornát), a Roland Garroson viszont nagyon magára talált.
Menetelése valamelyest hasonlít is a New Yorkban látottakhoz: Fernandeznek kimondottan nehéz meccsei voltak, a 3. fordulóban Belinda Bencicet verte döntő szett 7:5-re, a 4. körben pedig Amanda Anisimovát búcsúztatta. Azokon a meccseken nem feltétlenül ő volt az esélyes, de ez az underdog szerep nem áll rosszul neki; valahol még a teniszében is kódolva van, hiszen egy-egy labdamenetben reménytelennek tűnő helyzetekből is képes pontot nyerni.
picture

Leylah Fernandez

Fotó: Getty Images

Trevisannal szemben már egyértelműen ő lesz a favorit, de az eddig látottak alapján nem tűnik olyan játékosnak, aki megijed a hirtelen jött lehetőségtől. Az olasz ugyanakkor egy nagyon kellemetlen stílusú ellenfél: bár nem feltétlenül a nagy ütéseiről híres, képes nagyon agresszív teniszre, nehéz lesz Fernandeznek egy lépéssel előtte maradnia. Ráadásul innentől kezdve az olasznak veszítenivalója sincs nagyon, hiszen már a negyeddöntő is egy kellemes meglepetés neki.

Coco Gauff – Sloane Stephens

A még mindig csak 18 éves Coco Gauff szépen, csendben, dráma nélkül menetelt eddig a tornán. Bár Rebecca Marino és Alison Van Uytvanck ellen is akadt egy-egy szorosabb játszmája, valamennyi mérkőzését lezárta két szett és legfeljebb másfél óra alatt. Pedig nem lehet azt mondani, hogy könnyű dolga volt: a harmadik körben az óriásölő Kaia Kanepivel, a negyedikben pedig Elise Mertsensszel játszott – utóbbi meccset 6:4, 6:0-ra söpörte be.
És, hogy ki lesz a következő ellenfél? Nem más, mint az a Sloane Stephens, akivel nagyon jóban vannak, a US Open-bajnoknő állítólag még Gauff 10. születésnapján is ott volt. Erről meglehetősen sok szó esett a US Openen lejátszott meccsük előtt, amelyet nagyon simán nyert Stephens: az első szettben még volt esélye a fiatalabb amerikainak, de végül egy laza 6:4, 6:2 lett a vége. Már csak ezért sem lehet egyértelmű esélyesről beszélni ebben a párharcban.
A mutatott forma inkább Gauff mellett szól, aki már a Roland Garros előtt is egészen jól játszott salakon (Stuttgartban Kasatkina, Madridban Halep, Rómában Sakkari győzte le), ezzel szemben Stephens egyetlen meccset sem nyert ezen a borításon. Nála azonban ezeket a negatív szériákat előbb-utóbb követi egy-egy kiemelkedő verseny, így azon sem nagyon lehetne csodálkozni, ha a pocsék felvezetést követően megnyerné a tornát.
picture

Coco Gauff és Sloane Stephens

Fotó: Getty Images

Stephensnek egyébként lényegesen nehezebb útja volt a negyeddöntőig, Julie Niemeiert és Sorana Cirsteát is kőkemény mérkőzésen győzte le, Diane Parryt és Jill Teichmant ellenben könnyedén búcsúztatta. Egy dolog biztos: az első szándékból inkább támadó felfogású Gaufnak piszok nehéz lesz feltörnie Stephens kontrateniszét, megtalálni a megfelelő alkalmat a ritmusváltásokra, ebből a szempontból ő lehet az, akinek jobban ki kell mozdulnia a komfortzónájából.

Alexander Zverev – Carlos Alcaraz

A US Open-döntős németet láthatóan frusztrálja az a tény, hogy az ő generációjának nem sikerült befejezni az őrségváltást, és lassacskán nem csak azokra kell figyelniük, akik előttük járnak, hanem az újonnan érkezőkre is. Köztük arra a Carlos Alcarazra, akit egy évvel ezelőtt még azzal vigasztalt az acapulcói meccsüket követően, hogy 2024-re ott lesz a világ tíz legjobb játékosa között. Alcaraz ezt másképp gondolta, és már az idén rárúgta az ajtót a mezőnyre.
A 19 éves spanyol jóformán néhány hét leforgása alatt megelőzte a sorban azt a generációt, amelyik kitartóan (ám többnyire sikertelenül) üldözte a nagyokat. 2022-ben megnyert két darab 1000-es tornát, ugyanennyi 500-as versenyt, az éves rangsorban a 3. helyen áll, és a Nadal-Djokovic páros mellett ő volt az, akit a fő esélyesek közé soroltak a Roland Garroson. Érthető Zverev frusztrációja, csak hát a korszakos tehetségek ritkán vannak erre figyelemmel.
Márpedig Alcaraz minden kétséget kizárólag az, amit a francia nyílt teniszbajnokságon is megmutatott, leginkább a második körben, Albert Ramos-Vinolas ellen. Alcarazt nagyon megszorongatta rutinosabb honfitársa, a negyedik szettben adogatott a továbbjutásért, volt mérkőzéslabdája, és a döntő játszmában is brékelőnnyel vezetett. Hiába, mert amikor igazán számított, Alcaraz elfelejtett hibázni, sőt, épp akkor jöttek tőle az extra ütések is.
picture

Alexander Zverev és Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Londero, Korda és Khachanov pedig még időszakosan sem nagyon tudta megszorongatni, ezeket a meccseket három szettben megoldotta a spanyol. Zverevnek rögösebb útja volt a negyeddöntőig, ám azt biztosra vehetjük, hogy megpróbálja felszívni magát erre a meccsre. Madridban kis túlzással azt csinált vele Alcaraz, amit csak akart, ám azon a tornán a németet megviselték a hosszú, és későn befejezett meccsek. Most valamivel több pihenéssel futhat neki ismét a feladatnak.

Novak Djokovic – Rafael Nadal (nem előbb mint 20:45)

58 egymás elleni mérkőzés után aligha tudnak egymásnak újat mutatni a tenisz tekintetében, mindketten pontosan tisztában vannak azzal, mennyire nehéz legyőzni a másikat. Ezen a találkozón talán inkább az lesz az elsődleges kérdés, ki tudta jobban felépíteni magát erre a tornára, leküzdeni a nehézségeket. Djokovic esetében ez a meccshiányból fakadt elsősorban (kiegészítve az érzelmi megrázkódtatással), Nadalt pedig a teste hagyta cserben egyre inkább az utóbbi időben.
A világelső a monte-carlói veresége óta hétről hétre egyre jobb teljesítményt tett le az asztalra, Rómában pedig már a saját bevallása szerint is közel játszott a legjobbjához. Egyelőre Párizsban sem tudták nagy kihívás elé állítani, igaz, a sorsolása az első négy fordulóban elég baráti volt: Nishioka, Molčan, Bedene vagy akár Schwartzman nem épp azok a játékosok, akikben benne vannak az ilyesfajta bombameglepetések.
Az első három fordulót Nadal is hasonló könnyedséggel vette, nyoma sem volt a római sérülésének, inkább az érződött rajta, amit még Zverev mondott a torna előtt: egyszerűen ezeken a pályákon minden ütésének nagyobb súlya van, mintha egy teljesen másik játékos lenne. Felix Auger-Aliassime azonban egy közel 4,5 órás csatára kényszerítette a spanyolt, akinek egészen mélyre kellett ásnia, hogy kikaparja magának a továbbjutást.
picture

Novak Djokovic, Rafael Nadal

Fotó: AFP

Ez a négy és fél óra sokba kerülhet az extra pihenőnap ellenére is, hiszen Djokovic ellen minden csepp extra energia jól jön. A maratoni meccsel való hangolás egészen biztosan nem segíti a spanyolt, mint ahogyan a körülmények sem, hiszen a meccs az esti programban kap helyet, a hűvösebb idő pedig sokat kivesz Nadal ütéseinek éléből. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy papíron 2020-ban is Djokovicnak kedveztek a körülmények, mégis élete egyik legjobb meccsét játszotta a spanyol, és három szettben legyőzte a szerbet.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés