Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Bárcsak férfi lennék, akkor nem kellene a menstruációmtól szenvednem a pályán”

Minich Réka

Publikálva 31/05/2022 - 18:50 GMT+2

Zheng Qinwen meglepő nyíltsággal beszélt a Roland Garros sajtótájékoztatóján arról, hogy mi volt az oka a látványos visszaesésének az Iga Świątek elleni meccsen. A 19 éves kínai lány a menstruációjának első napján volt, ami miatt olyan erős hasi görcsök kínozták, hogy képtelen volt a jó játékra.

Zheng Qinwen

Fotó: Getty Images

A nyilatkozata után sokan kiemelték, hogy milyen bátor dolog egy fiatal lánynak a ciklusáról beszélni, pedig ennek nagyon nem kéne így lennie. Az élsportban a legtöbbször egészen marginális különbségek döntenek a legjobbak között és bizony ebben a hormonális és fizikai változások kiemelt szerepet játszanak. Az pedig a hormonháztartás ciklikussága miatt mindig is jobban fogja befolyásolni a nőket, mint férfi társaikat.
Legyünk őszinték, valószínűleg a legtöbben már legyintettek a női sportolókra, mikor hirtelennek tűnő összeomlást produkáltak a pályán, vagy remek formát mutatva érkezett számukra egy olyan nap, amikor egyáltalán nem mutattak semmit abból, amire képesek. Egy-egy ilyen kihagyásnak ezerféle oka lehet, de talán nem véletlen, hogy ez inkább a hölgyeket érinti. Az idei Roland Garros tökéletes példája annak, hogy mennyire kiszámíthatatlan lehet a nők formája: a 10 legmagasabban kiemelt játékos közül már csak Świątek van versenyben.
Az élsportolók közül egyre többen hajlandóak olyan témákról beszélni, melyek korábban teljesen tabunak számítottak, ebben pedig a női teniszezők az élen járnak. Néhány napja Simona Halep a világ legnagyobb természetességével mondta el, hogy pánikrohamot kapott mérkőzés közben. Manapság a sportolók is egyre inkább a reflektorfényben élnek, egyre többek számára példaképek.

Ennek viszont az is velejárója, hogy intimnek számító témákról is beszélnek és ennél kevés jobb dolog történhetne.

Korábban Daniella Collins beszélt arról, hogy évekig szenvedett az endometriózis miatti rendkívül fájdalmas menstruációitól, amiket addig próbált szimplán fájdalomcsillapítókkal kezelni, amíg már a mindennapjait is megkeserítette a betegsége. A tabusítás és a fájdalom természetesnek tekintése miatt éveket vesztegetett el a pályafutásából és évekig kellett szenvednie a pályán kívül is.
Iga Świątek a profi teniszezők közül elsőként foglalkoztat sportpszichológust, aki vele is utazik a Touron. 21 évesen rendkívül éretten viselkedik a pályán, mentális felkészültsége is kiemeli a mezőnyből. Tavaly az év végi WTA-döntőben két vereséggel zárt. A Maria Sakkari elleni meccsén igen gyenge volt, ami után elmondta, hogy szégyelli magát azért, ami a pályán történt. A következő mérkőzését ugyan szintén elveszítette, de később elmondta, hogy sokkal pozitívabban látja a dolgokat, miután kielemezte a történteket, és egy olyan üzenetet is megfogalmazott, amit mindenkinek meg kéne fogadnia:
picture

Iga Swiatek és Zheng Qinwen

Fotó: Eurosport

„Az elmúlt 2 napban sokat gondolkodtam rajta, hogy miért voltam annyira gyenge Maria ellen. Nem kifogásokat keresek, csak meg akarom érteni. Nehéz erről beszélni, a sportolóknál ez tabunak számít. Aznap a PMS-től (premenstruációs szindróma) szenvedtem, ami nagyon megviselt.
Minden fiatal lánynak üzenem, aki nem érti, hogy mi történik vele; ne aggódjatok, ez teljesen normális, mindenkivel előfordul
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés