Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Thiem először érzi, hogy megakadt a pályafutása, spanyol ellenfelének korán jött a karácsony

Szabó Bence

Frissítve 31/05/2021 - 11:06 GMT+2

Bőven tartogatott meglepetéseket a Roland Garros első napja.

Pablo Andujar

Fotó: Getty Images

Thiem korán bukott, Zverev nagyot mentett

Azt már a sorsolást követően látni lehetett, hogy az idei Roland Garros férfi főtábláján komoly lehetőséget kapnak az alsó ág játékosai. Azzal, hogy a Novak Djokovic-Rafa Nadal-Rodger Federer hármas mind a táblázat felső felébe kerültek, valaki előtt a fiatalabb generációból ismét nyitva áll a döntőbe. Ráadásul rögtön az első napon biztossá vált, hogy nem egy olyan játékos lesz ott, aki már többször szerepelt a fináléban.
A negyedik kiemelt Dominic Thiem ugyan nem várta a legjobb formában az idei tornát, a korábbi években azonban rendre sokáig jutott Párizsban, így óriási meglepetésnek számít, hogy az első körben máris vereséget szenvedett a világranglista 68. helyén álló Pablo Andujartól. A rutinos spanyol játékos ráadásul két szettes hátrányból felállva, egy közel négy és fél órás küzdelem végén tudott nyerni.
Rövid időn belül ez volt a második szenzáció, amit Andujar okozott, két hete Genfben a visszatérő Federert tudta legyőzni. Elmondása szerint az a siker most hitet adott neki a fordításhoz:
Az a győzelem segített ma hinnem a sikerben. Talán máskor nem tudtam volna tovább küzdeni a harmadik szettben és hinni abban, hogy megfordíthatom a meccset.
A 35 éves játékos számára különösen sokat jelentenek ezek a győzelmek, hiszen jócskán túlvan már karrierje csúcspontján, ráadásul korábban éveket bajlódott könyéksérüléssel, így örül, hogy még egyáltalán teniszezhet:
„Mindig mondtam, hogy a sérülésem árnyoldala az volt, hogy sokat kellett kihagynom, de így legalább élvezem az összes tornát, amin játszani tudok. Minden meccset élvezek. Ezek a találkozók az ajándékok, amiket a tenisz ad nekem. Ez olyan számomra, mintha korán jött volna a jézuska és megajándékozott volna két győzelemmel, amikről sose álmodtam, hogy elérhetem őket a karrierem során.”
picture

Dominic Thiem lors de son match du 1er tour contre Pablo Andujar à Roland-Garros 2021

Fotó: Getty Images

Thiem érthető módon kevésbé volt boldog a vereséget követően, ami nyolc párizsi szereplése során az első volt, amit a főtábla első körében szenvedett el. A korábbi kétszeres döntős ezzel idén mindössze 4-4-es mérleggel hozta le a salakos szezont és karrierje során először érzi úgy, hogy megakadt a fejlődésben:
„Az ütéseimből hiányzott az erő. Nem voltak elég pontosak. Nem mozogtam jól. Tulajdonképpen ez az első alakalom, hogy ezzel nézek szembe a pályafutásom során, mert az elmúlt 6-7 évben lényegében folyamatosan felfelé tartottam… Ez egy nagy tanulási folyamat számomra és a csalódást keltő vereség ellenére remélem, hogy erősebben térhetek majd vissza. Egyelőre viszont nem tudom, mikor jön el ez a pillanat.”
Nem volt messze egy hasonló meglepetéstől a hatodik kiemelt Alexander Zverev és honfitársa, Oscar Otte mérkőzése sem, kétszettes hátrányból fordítva azonban végül az esélyesebb német be tudta húzni a továbbjutást. Zverev ezzel elképesztő 7-0-ra módosította mérlegét a salakon játszott ötszettes mérkőzéseken, ezúttal ráadásul talán olyan sok energiát sem égetett el a fordítással, hiszen így is szűk három óra alatt letudta a meccset. A találkozó után Otte méltatása mellett a meccsritmus megtalálását emelte ki a fordítás kulcsaként:
„Az első két szettben elég jól játszott, azt tette, amit egy topjátékos ellenfelének kell egy nagy torna első körében. Ő már játszott három meccset, én még nem találtam a ritmust. Amint a harmadik szettben meglett a break, igyekeztem keményebben megütni a fonákjaimat. A tenyeresem is erősebb lett, nem adtam neki annyi esélyt, mint korábban. Láttam, hogy fárad és próbáltam olyan gyorsan játszani, amennyire csak lehet, hogy ne engedjem vissza a meccsbe.
Alexander Zverev
Sokkal simábban alakult Stefanos Tsitsipas mérkőzése, a görög teniszező dolgát a hazai Jeremy Chardy csak az első szettben tudta megnehezíteni. Az ötödik kiemeltre keményebb ellenfél várhat a következő körben, ha a parmai tornán győzni tudó Sebastian Kordával néz majd szembe.
Szintén hazai versenyzőt győzött le Fucsovics Márton, aki a Gilles Simon elleni meccsét követően tegnap az Eurosportnak is interjút adott.
A visszatérőké volt a főszerep
A női mezőnyben kevésbé a meglepetéseken volt a hangsúly, sokkal inkább a nagy visszatérések adták az első nap fő beszédtémáját. Az orosz Elena Vesnina például két év szülési szabadságot követően szerepelt újra a Garroson és Olga Govortsova legyőzésével a világranglista 1091. helyén állva tudott meccset nyerni.
Nagy pillanat ez számomra, tényleg inspirálva éreztem magam a pályán. Nem helyeztem magamra semmilyen nyomást, csak próbáltam nyugodt maradni.- nyilatkozta a meccs után.
picture

Collins súlyos betegségből visszatérve nyert meccset az első körben

Fotó: Eurosport

Talán az ő sikerénél is szívmelengetőbb volt újra pályán látni a tavalyi negyeddöntős Danielle Collinsot. A 27 éves amerikai még messze nincs százszázalékos állapotban, azt követően, hogy endrometriózissal műtötték, ennek ellenére három szettben felül tudta múlni kínai ellenfél, Wang Xiyut az első körben. Reméli, hogy az ő visszatérése más nők számára is erőt adhat:
„Többen vették már fel velem a kapcsolatot, barátok és családtagok mellett olyanok is, akiket korábban nem ismertem, de küzdöttek ezzel a betegséggel. Valahol jó érzés volt ezt megtapasztalni, mert amikor ilyen problémád van, gyakran érezheted magad elszigeteltnek a gondoddal. Néha nem látszik a fény az alagút végén. Szóval, ha csak barátja lehetek valakinek és megoszthatom a tapasztalatom, azzal talán már tudok olyat mondani, amit nem tudtak korábban. Már az, hogy más nőkkel beszélhetek erről, erőt ad.
Külső tényezők helyett elmondása szerint magával küzdött nagyot a 11. kiemelt Petra Kvitova. A cseh teniszezőre majd épp Vesnina vár a második körben, miután három szettben, meccslabdáról fordítva tudott nyerni Greet Minnen ellen.
„Nem csak vele küzdöttem, hanem magammal is. Örülök, hogy végül sikerült legyőznöm magamat és ezzel őt is.”
Forrás: Atp.com, rolandgarros.com
Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés