Ha valaki erre a döntőre tippelt, az valószínűleg mostanra nagyon gazdag emberként várhatja Anastasia Pavyluchenkova és Barbora Krejcikova szombati mérkőzését.


„A 14 éves énem valószínűleg azt kérdezte volna: ’Mi tartott ennyi ideig?’ Nehéz erről most beszélni. Nem is tudom. Hosszú volt ez az út. Különleges utam volt, mindenki másképp jut el idáig” – mondta Anastasia Pavlyuchenkova, nem sokkal azt követően, hogy megnyerte az utolsó labdamenetet Tamara Zidansek ellen. Pavlyuchenkova esetében ez az út 621 WTA-meccset ölelt fel, benne a hat elveszített Grand Slam-negyeddöntő minden fájdalmával.
Roland-Garros women
Krejcikova hektikus csatában nyerte meg a Roland Garrost
12/06/2021 15:34
Van valami sorsszerű abban, hogy épp a Roland Garroson sikerült leküzdenie a negyeddöntős fóbiáját, elvégre tíz évvel ezelőtt itt játszotta le az első GS-meccsét, amelyen már a négy közé jutás volt a tét. Pavlyuchenkova akkor, 19 évesen még nem bírta el a nyomást, pedig elképesztően közel járt a sikerhez: az első szettet 6:1-re megnyerte Francesca Schiavone ellen, és már a másodikban is vezetett 4:1-re. Végül 7:5-re elbukta a szettet, majd ugyanilyen arányban a döntő játszmát is.
Az orosz elképesztően nagy tehetségnek számított a juniorok között, már 14 évesen ő volt a világelső a fiatalok között, 2006-ban megnyerte az Ausztrál Opent és a US Opent, míg a Roland Garroson döntőzött – ott Agnieszka Radwanskától kapott ki. Mindenki azt várta tőle, hogy a felnőttek között – nos, ha nem is hasonlóan domináns –, de eredményes játékra lesz képes, és bizonyos mértékig az is volt, elvégre mégis ott volt a hat GS-negyeddöntő és a 12 tornagyőzelem.

De ahogyan azt Pavlyuchenkova vicces megjegyzése is mutatja, lehetett némi hiányérzet a karrierjével kapcsolatban, mert a kezében ennél még sokkal több volt.

Nem tudhatjuk, átfutott-e az agyán a most vagy soha gondolata, de az egészen biztosan kijelenthető, hogy megteremtette magának élete lehetőségét. Christina McHale-t és Ajla Tomljanovicot egyaránt könnyedén búcsúztatta, így az első igazán nagy teszt a harmadik fordulóban várt rá, ahol a parádés salakszezont produkáló Aryna Sabalenkával találkozott. Pavlyuchenkova nem csak, hogy legyőzte a torna harmadik kiemeltjét, de a döntő szettben egy 6:0-t is kiosztott a fehérorosznak.

Anastasia Pavlyuchenkova

Fotó: Getty Images

Ezt követően Victoria Azarenkát és Elina Rybakinát egyaránt úgy győzte le, hogy az első szettet elveszítette, de mindkét ízben sikerült fordítania, a kazahhal szemben ráadásul egy mentálisan végtelenül megterhelő meccset döntő szett 9:7-re húzott be. Akadtak olyan pillanatok a Zidansek elleni meccsen, amelyek fordulópontot hozhattak volna, mint amikor 5:3-nál nem tudta kiszerválni a szettet, vagy amikor a második játszmában 4:1-es vezetésnél bukta a szerváját.

Az, hogy ezeket megoldotta, egyértelműen azt jelezhetik, most már fejben is megérett arra, hogy egy Grand Slam-győzelemmel feltegye a koronát a pályafutására.

Főleg annak ismeretében, hogy a háló túloldalán nem egy többszörös Grand Slam-bajnok várja majd – már ami az egyéni címeket illeti. Barbora Krejcikova számára ugyan nem teljesen ismeretlen a Grand Slam-döntő súlya, ám egészen mostanáig mindig volt mellette egy partner, akivel közös volt a felelősség. Ilyen értelemben tehát az akkori finálék nem összehasonlíthatóak a mostani helyzettel, hiszen ezúttal csak magára számíthat, egyedül kell megszereznie a trófeát.
Krejcikova döntőbeli ellenfeléhez hasonlóan (bár egészen más dimenzióban) sokáig várt a sikerre. Miközben a párosok között már a világ legjobbjai között tartották számon, egyéniben képtelen volt betörni a legjobb 100-ba, holott kimondottan ezzel a céllal vágott neki minden szezonnak. Ő ezt egyértelmű kudarcként élte meg, amit nehezen dolgozott fel, így hát amikor 2020-ban fél éven át szünetelt a tenisz a koronavírus-járvány miatt, kicsit újraértékelte magában a dolgokat.
Arra a megállapításra jutott, hogy nincs különösebb oka, hogy ezzel nyomassza magát, hiszen már akkor rendkívül eredményes teniszezőként vonulhat vissza, ha csak a páros eredményeire tekint vissza. Úgy tűnik, hogy ez valamit végre felszabadított benne, mert a teniszélet újraindulását követően lassacskán javulni kezdtek az eredményei: a Roland Garroson a negyedik fordulóig menetelt, amivel hosszas várakozás után sikerült betörnie a legjobb 100-ba.

Nyilván az, hogy néhány hónappal később Grand Slam-döntőt fog játszani, nem volt benne a pakliban, minden bizonnyal még ő maga sem számított ilyesmire.

Barbora Krejcikova és a vezetőbíró vizsgálja a nyomot a Maria Sakkari elleni meccsen

Fotó: Getty Images

Arra pedig pláne nem, hogy tulajdonképpen kétszer fogja megnyerni a 2021-es Roland Garros női versenyének elődöntőjét, de legalábbis kétszer ünnepli majd a győzelmét. Történt ugyanis, hogy 8:7-es állásnál, mérkőzéslabdánál Maria Sakkari labdáját kint látta a vonalbíró, hogy aztán a mérkőzésvezető – talán tévesen – felülbírálja azt. Hogy mi volt a helyes döntés, nem tudhatjuk, hiába jelzett outot a nem hivatalos Sólyomszem, a rendszer nagy hibahatárral dolgozik, tehát nem perdöntő.
Abban a pillanatban úgy voltam vele: ’Oké, hát kint volt, de mit tehetnék?’ A vezetőbíró meg bent látta. Mit tehettem volna? Semmit. Senkit sem hívhatunk, hogy változtassák meg a döntést. Úgy voltam vele: ’Rendben van, nem számít. Menjünk tovább.’ Mindent össze kell rakni és dolgozni tovább a következő pontokon.
Mi várható a döntőben? Pavlyuchenkova esetében sosem volt kérdéses, hogy képes a legjobbak szintjén teniszezni, amit időről időre meg is mutatott: azok közül, akik még sosem voltak top 10-ben, ő rendelkezik a legtöbb top 10-es skalppal (37). A nyomás kezelése ugyanakkor mindig is gyenge pontja volt, amely különösen a Grand Slameken éreztette hatását – ez tehát annak ellenére tényező lehet, hogy a Zidansek elleni meccset már-már gépies mentalitással nyerte meg.
Most úgy futhat neki a döntőnek, hogy akár a múltbéli eredményeit, akár a képességeit vesszük alapul, ő tűnik esélyesebbnek. Amennyiben úgy tud teniszezni, mint ahogyan azt a hét folyamán tette, akkor minden esélye megvan annak, hogy ő legyen a Roland Garros új bajnoknője, de ehhez ugyanúgy bíznia kell a képességeiben, és lehetőleg másfél-két órára elfelejteni azt, hogy mekkora a tét és miért is teniszeznek tulajdonképpen.
Krejcikova többször megmutatta már, hogy ha kell, elképesztően hidegvérű tud lenni a döntő pillanatokban. Coco Gauff ellen négy szettlabdát hárított a végül 7:6-ra megnyert első szettben, ami láthatóan túl sok volt fejben a 17 éves amerikainak, majd ezt követően az egyébként csapongó színvonalú elődöntőben is akkor játszott jól, amikor nagy szüksége volt rá. A cseh ráadásul elmondta, ezekben a pillanatokban belül is nyugodt, nem csak egy álcáról van szó.
Ilyen értelemben tehát rendkívül veszélyes ellenfél lehet egy esetleg bizonytalankodó riválisra nézve, amiről az a Sakkari is tudna mesélni, aki az Iga Swiatek elleni teljesítményét követően favoritként várhatta az elődöntőt, amelyet aztán bőven volt is esélye megnyerni. Azon a meccsen hasonló volt a felosztás: a tenisz alapján nem feltétlenül Krejcikovát lehetett a döntőbe várni, és mégis túljárt az ellenfele eszén. Miért ne tehetné ezt meg akár a döntőben is?
Érdekes lesz tehát nézni, hogy melyik lány tud higgadtabban, a tudásához közelebb teniszezni. Jósolgatni amúgy sem lehet, ezt az idei Roland Garros is megmutatta, az tehát a legjobb, ha szombaton délután háromkor az Eurosportra kapcsolunk, és megnézzük, mire mennek egymás ellen.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Roland-Garros
Óriási, maratoni csatában jutott a fináléba Krejčíková
10/06/2021 18:58
Roland-Garros
Pavlyuchenkova az első döntős
10/06/2021 15:08