Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kikapott, de így is büszke volt magára a súlyos betegség után visszatérő teniszező

Németh Dániel

Publikálva 02/06/2021 - 12:20 GMT+2

Carla Suárez Navarro egyszer már bejelentette visszavonulását, de mindenképpen a pályán szeretett volna elbúcsúzni a tenisztől.

Carla Suarez Navarro / French Open 2021

Fotó: Getty Images

Maradt meglepetésekből a Roland Garros harmadik játéknapjára is, ezúttal a 7. kiemelt Andrey Rublev búcsúzott a további küzdelmektől. Bemutatkozott Rafael Nadal és Novak Djokovic – mindketten könnyű győzelemmel nyitottak – a nap pillanatát azonban alighanem a rákbetegségét legyőző Carla Suárez Navarro szállította.

Nem titok, hogy Rafael Nadalt szinte lehetetlen feladat legyőzni a Philippe Chatrier salakján – ez az állítás még a legextrémebb körülmények között is megállja a helyét. Ellentétben a tavalyi hűvös, nyirkos idővel, 2021-ben a megszokott késő tavaszi-kora nyári idő várja a 13-szoros bajnokot, amely még inkább kedvez a játékának. Ebből kaptunk is némi ízelítőt Alexei Popyrinnel szemben, aki egyébként helyenként azért meg tudta izzasztani a torna topfavoritját.
Popyrin példája azt is hűen tükrözi, hogy már egy szett ellopása sem feltétlenül könnyű feladat Nadallal szemben. Hiába volt ugyanis a harmadik játszmában brékelőnye Popyrinnek, hiába adogathatott 5:3-as állásnál és jutott el szettlabdáig, a kulcspillanatokban nagyokat hibázott. „Az a pillanat egy picit megfogott fejben, Nadal ellen szettet nyerni, pláne a Roland Garroson, nem egyszerű feladat” – ismerte el Popyrin a meccset követően.
Nadal persze – mint mindig – ezúttal is feljebb tudott kapcsolni, amikor épp arra volt szüksége. „Itt, ezen a salakon a három nyert szettre menő meccsek hosszúak, ezért nehéz hosszú ideig fenntartani a magas szintet, ekkora kockázattal teniszezni. Nyilván nem akartam elveszíteni a szettet, de ez is a játék része. Ha olyan ellenféllel kerülsz szembe, aki minden ütésre rámegy, akkor bajba kerülhetsz. Ha pedig annyira sikeresen szervál, mint ő, nehéz brékelni, ami trükkös helyzet.”
picture

Roland Garros: Nadal - Popyrin meccsösszefoglaló

A 20-szoros Grand Slam-győztes egyébként elismerően nyilatkozott világranglista-63. ellenfeléről. „Ezzel a szervával, ilyen alapvonal-ütésekkel mindene megvan, hogy topjátékos legyen. Ha épp az a célja, meglesznek a lehetőségei, mert sok nehézség van a teniszében. Szóval tényleg minden adott, hogy fantasztikus teniszező legyen”nyilatkozta Nadal. A címvédőre a következő fordulóban az Hugo Gastont három szettben búcsúztató Richard Gasquet vár.
Váratlan nehézségekkel került szembe a női világelső, Ashleigh Barty. A két évvel ezelőtti bajnoknő az első szettet még megnyerte Bernarda Pera ellen, a másodikat viszont elveszítette, ráadásul csípőfájdalmak miatt ápolást kellett kérnie. „Ha előre feladod, nem tudsz meccset nyerni, szóval ez a mai arról szólt, hogy ott maradjak a pályán és ne adjam fel" - mondta a világelső, aki természetesen küzdött is tovább, ám a sérülései adhatnak okot némi aggodalomra.
„Minden mérkőzés más tapasztalat lesz, legyen szó ellenfélről vagy a fizikális kihívásról, szerintem idővel megtanulsz túljutni ezeken és elfogadni azokat. Ennek nagy szerepe volt abban, hogy ezen a napon elfogadtam, talán nem vagyok 100%-os, de még így is elég jó vagyok, hogy a pályán maradjak, és a legjobb tudásom szerint küzdjek, megteremtve magam előtt a lehetőséget a további győzelmekhez. Úgy gondoljuk, fel tudjuk úgy készíteni a testemet, hogy versenyezni tudjak.”
picture

Roland Garros: Barty - Pera meccsösszefoglaló

Bemutatkozott a férfi világelső is, aki mindenféle probléma nélkül továbbjutott Tennys Sandgren ellen. Novak Djokovic a meccs után elmondta, furcsa volt üres stadionban játszani, de megtiszteltetésnek vette, hogy a férfiak közül ő kapta az első esti meccset. „Múlt héten Belgrádban nagyon nagy támogatást kaptam, ami feltöltött jó érzésekkel és energiával, így annyira nem bántam, hogy kiürültek a lelátók.”
Djokovic úgy érzi, bár döcögősen indult a salakos szezonja, szép lassan felveszi a megfelelő fordulatszámot. „A római torna második felétől egészen mostanáig szép lassan megtaláltam a ritmusomat és jól ütöttem a labdát. Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan érzem magam a pályán és ahogyan játszom. Úgy gondolom, ma is jól ment a játék, jól mozogtam. Ezt próbálom fenntartani. Nyilván ez egy hosszú torna, meccsről meccsre kell haladni. Erőnlétileg rendben vagyok, és legalább annyira motivált, mint a többiek.”
picture

Roland-Garros: Djokovic vs Sandgren - Meccsösszefoglaló

Megkezdte búcsúturnéját a limfómát legyőző Carla Suárez Navarro, aki nagyon közel járt ahhoz, hogy két szettben hazaküldje a 2018-as döntős Sloane Stephenst, ám végül megremegett a döntő pillanatokban. A rutinos spanyol teniszező 6:3-ra megnyerte az első szettet, majd 5:4-nél szerválhatott a továbbjutásért a másodikban, de Stephens nagyot küzdött, és megfordította a találkozót.
Hosszú idő telt el, tele kemény pillanatokkal és hónapokkal. De mindig ott volt a fejemben, hogy itt szeretnék lenni, vissza akarok térni. A Roland Garros az egyik kedvenc tornám, az tehát nyilvánvaló volt, hogy ez lesz az első versenyem.
„Próbáltam felkészíteni magam a tőlem telhető legjobb teniszre. Több időre van persze szükségem, de úgy éreztem, ezen a héten minőségi edzéseket sikerült végigtolnom, és a meccsen is magas szintet hoztam. Természetesen a végére elfáradtam. Tudtam, hogy ha nem sikerül két szettben megoldanom, akkor nehéz dolgom lesz. De nagyon büszke vagyok magamra és boldogan ragadtam meg a lehetőséget, hogy még egyszer, utoljára itt teniszezhessek.”
picture

Roland-Garros: Stephens - Suarez Navarro Meccsösszefoglaló

Coco Gauff először lépett pályára kiemeltként Grand Slam-tornán, és sikerült is bejutnia a torna második fordulójába. Az amerikaiak fiatal – még mindig csak 17 éves – sztárja bevallottan nagyon izgult a találkozó előtt, ennek megfelelően hullámzó is volt a teljesítménye, az első szettet 85 perc alatt, tie-breakben nyerte meg – 13-11-re. A másodikban aztán hamar 4:0-s előnyre tett szert, amely elegendőnek bizonyult a nagyot küzdő Aleksandra Krunic ellen.
„Nagyon ideges voltam a mérkőzés előtt. Tudtam, hogy nehéz ellenfél, aki végigment a selejtezőn és volt már pár meccs mögötte. Én is jutottam fel a selejtezőn keresztül főtáblára, pontosan tudom, mennyi önbizalmat tud ez adni az első fordulóban. Szerintem érződött is az idegességem. Ő nagyon jól teniszezett, én pedig nem hoztam a legjobbamat. De azért örülök, hogy sikerült átküzdenem magam. Az első szettben sok pillanat volt, amikor feladhattam volna, és mégsem tettem.”
Egy verseny során az első forduló a legnehezebb, mert ekkor vagyunk a legfeszültebbek.
Gauff egyébként Venus Williams oldalán párosban is indulni fog a versenyen. „Nagyon boldog vagyok, mert apukám az utolsó pillanatban vette fel a kapcsolatot Venus csapatával, miután az állandó partnerem, Caty McNally megsérült a selejtezőben, és úgy gondoltuk, az a legjobb, ha pihen és felkészül a füves versenyekre. Őszintén szólva nem vártam, hogy igent mond, de egy kérdést megért. Boldog vagyok, hogy belement, nagyon izgalmas lesz.”
picture

Roland-Garros: Gauff - Krunic Meccsösszefoglaló

Óriási meglepetésre már az első fordulóban búcsúzott a torna 7. kiemeltje, Andrey Rublev. „Nyilván ott volt a fejemben, hogy szeretnék 0-2-ről fordítani, de nem is tudom, az ötödik szettben egy picit elpártolt tőlem a szerencse. Sosem lehet ezt tudni… Ha másnap ugyanebbe a helyzetbe kerültünk volna, talán másképpen végződik a sztori. Talán megmentettem volna a játékot és megcsináltam volna a bréklabdákat”értékelt a fiatal orosz.
„Jól éreztem magam, az edzések is jól mentek, nem tudom. Szerintem ma is jól ment a tenisz. Nem könnyű. Kifejezetten nehéz ellenfelet kaptam az első fordulóhoz, ő pedig egyre és egyre jobban játszott. Fejlődik és nagyszerű meccseket nyer meg. Nem tudom, mi következik, most még én sem tudom, hogy mihez kezdek. Nem beszéltem még a csapatommal, de hamarosan meghozzuk a döntést együtt.”
picture

Meglepetésre újabb top10-es játékos búcsúzott a Garrostól

Hallgassuk meg a győztest, Jan-Lennard Struffot is. „Kétszer játszottam Andryjal, mindkét esetben kikaptam tőle három szettben, ráadásul úgy, hogy jól kezdtem, de képtelen voltam befejezni a munkát. Nyilvánvaló, hogy hatalmas győzelem ez nekem Grand Slamen egy top 10-es játékos ellen. Nagyon-nagyon fontos” – fogalmazott a német, aki idén lejátszotta első ATP-döntőjét is, szóval összességében nincs rossz idénye.
Ausztrália után nem ment jól a játék. Pedig az ATP-kupán elég jól kezdtem, majd jöttek azok a nem annyira jók. München előtt igyekeztem kivenni néhány napot, újra megtalálni a fókuszt, egy hétig otthon edzettem. Nagyon jól ment a játék, és örültem, hogy sikerült hazai pályán döntőbe jutnom.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés