Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic a legnagyobb sikereinek tartja a Nadal és a Tsitsipas ellenit

Takács Márton

Publikálva 14/06/2021 - 11:27 GMT+2

Az idei Roland Garros két döntőse, Novak Djokovic és Stefanos Tsitsipas is nagy szavakat használt az egymás elleni meccsükről. Sok idejük nincs, hogy kiélvezhessék párizsi menetelésüket, már a füves pályás szezonra is el kell kezdeniük koncentrálni.

Stefanos Tsitsipas és Novak Djokovic a Garros döntője után

Fotó: Getty Images

A világelső a top három élménye közé sorolja a Garros elődöntőjét és fináléját.

A negyedik kör után a fináléban is kétjátszmás hátrányból fordítva nyert Novak Djokovic. A nyolcaddöntőben Lorenzo Musetti vezetett ellene 2-0-ra, hogy aztán a szerb 40 perc alatt könnyedén kiegyenlítsen, majd döntő szett 4:0-s vezetésénél olasz ellenfele feladja a partit.
A döntőben is megcsinálta ezt a bravúrt, csak ott egy már kész játékossal szemben tette ezt meg. Mindazt úgy, hogy a világelső mindössze 48 órával korábban a Philippe-Chatrier pályán a 13-szoros bajnok Rafael Nadal elleni hatalmas diadalát a Mount Everest megmászásához hasonlította.
A svéd Robin Soderling 2009-ben és maga Djokovic hat évvel ezelőtt volt az egyetlen, aki korábban már elérte ezt a csúcsot, de a végállomáson, a Roland Garros döntőjében akkor alulmaradt a Salakkirály ellen. Most viszont elmondhatja magáról, hogy ő az egyetlen, aki két alkalommal is felülmúlta Nadalt a Garroson. Ezután 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 arányban a 22 éves Tsitsipast győzte le a döntőben.
Djokovic lett az első férfi az Open-korszakban, aki legalább kétszer nyerte meg a négy major-tornát, és kétszer állt fel 0-2-es szetthátrányból egy Grand Slam-döntőben.
"Természetesen izgatott vagyok, és nagyon büszke vagyok erre az eredményre. Úgy gondolom, hogy a sportág történelme részének lenni, amelyet teljes szívemből szeretek, valami olyan dolog, ami nagyon inspiráló és nagyon kielégítő számomra. Az elmúlt 48 órában történtekkel kapcsolatban nem is lehetnék boldogabb és elégedettebb egy ilyen forgatókönyvvel. Valószínűleg a három legjobb eredmény és élmény közé tartozik, amit a profi teniszpályafutásom során elértem. Végigcsinálni egy négy és fél órás csatát Rafával az ő pályáján, majd visszarázódni, és feltöltődve és visszanyert energiával megérkezni, hogy egy újabb négy és fél órás csatát vívjak Tsitsipas ellen, aki az első Grand Slam-döntőjét játssza." - nyilatkozta a döntő után Djokovic.
picture

A döntő leglátványosabb labdamenetei - Pazar ejtésekből nem volt hiány

Hatodszorra fordított 0-2-ről, ez volt az egyetlen alkalom, hogy ezt major-döntőben érte el, és ezzel 19 Grand Slam-tornát húzott már be, ami eggyel marad csak el Roger Federer és Nadal közös rekordjától.
Djokovic a pályafutása során másodszor fordul Wimbledon felé úgy, hogy a szezonnyitó két major a zsákjában van, félúton egy naptári Grand Slamhez. És ahogy öt évvel ezelőtt, úgy most is élénken él a Golden Slam kilátása.
"Minden lehetséges. Úgy értem, az én esetemben határozottan elmondhatom, hogy amin eddig keresztülmentem a karrieremben, az életemben, ez az utazás eddig fantasztikus volt. Elértem néhány olyan dolgot, amiről sokan azt gondolták, hogy nem lehetséges számomra. Tényleg minden lehetséges, és jó helyzetbe hoztam magam, hogy a Golden Slamért küzdhessek. De 2016-ban is ebben a helyzetben voltam. Ennek egy harmadik körös vereség lett a vége Wimbledonban. Idén csak két hét van a wimbledoni első forduló és az itteni döntő között, ami nem ideális."
picture

A pont, amivel megszerezte 19. Grand Slam-trófeáját Novak Djokovic

Kevés idő marad arra, hogy kiélvezze egyik legteljesebb expedícióját. A hatodik wimbledoni trófea és az első olimpiai arany a következő csúcspont a bakancslistán, és 2021-ben fizikailag és mentálisan is felkészült arra, hogy végigcsinálja ezt az utat.
"Nincs senki, akire támaszkodhatnál. Persze, kapsz csapattámogatást, de minden csak rajtad múlik. Tehát ha nem vagy képes kimászni bizonyos helyzetekből, mint ma, két szett hátrányból, akkor ennyi, a meccsnek annyi. Ezért érzem úgy, hogy a mentális munka, a mentális edzés ugyanolyan fontos, mint a fizikai edzés. Erre is sok időt fordítok. Nagyon örülök, hogy ez kifizetődik."
A nagyot menetelő, a fináléban vereséget szenvedő Stefanos Tsitsipas a karriercsúcsot jelentő 4. helyre jött fel a világranglistán. Jövőre minden bizonnyal revánsvággyal tér vissza, és megcélozza a végső sikert.
picture

Tsitsipas 2-0-ra ment, de Djokovic megint bemutatott egy Houdinit

"Azt hiszem igen, képes vagyok ilyen címekért játszani. A vereségem ellenére hiszek a játékomban. Nagyon hiszek abban, hogy hamarosan elérhetem ezt a pontot. Ma közel voltam hozzá. Nagyon szomorú, mert ez egy jó lehetőség volt. Jól játszottam. Jól éreztem magam. Igen, ma elvesztettem egy lehetőséget, hogy valami jobbat csináljak. De úgy gondolom, hogy ugyanezzel a hozzáállással, és ha nem fokozom le magam, nem látom okát annak, hogy egy nap ne én tartsam a kezemben azt a trófeát." - mondta Tsitsipas a finálét követően.
Djokovichoz hasonlóan a görög is várja már a füves pályás szezont, ahol szintén sikeres szereplése számít magától.
"Már nagyon várom a füves pályás szezont. Úgy látom, hogy vannak ott lehetőségek számomra. Szeretek füvön játszani. Néhány évvel ezelőtt, a COVID előtt, amikor utoljára játszottam füvön, nema legjobbak voltak az eredményeim. Úgy gondolom, megvan bennem a játék ahhoz, hogy füvön is jól játsszak. Csak nyitottnak kell lennem, és alkalmazkodnom kell a játékomhoz ezen az új, izgalmas felületen."
picture

Novak Djokovic első interjúja kétszeres Roland Garros-bajnokként

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés