Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zverev visszatért, a brazil játékos történelmet írt, Swiatek viszont csak most melegszik bele

Szabó Bence

Frissítve 08/06/2023 - 12:23 GMT+2

Szerdán kialakult az elődöntők mezőnye a Roland Garroson. Alexander Zverev egy évvel a súlyos sérülését követően újra négy közé jutott Párizsban, a német játékos pedig még többet szeretne elérni. Brazília az Open érában először képviseli majd magát az elődöntőben Beatriz Haddad Maia révén, a csütörtöki folytatásban azonban az egyre jobb formába kerülő Iga Swiatek vár majd a dél-amerikai játékosra.

Roland-Garros: Zverev - Etcheverry - a mérkőzés legjobb pillanatai

Kemény meccseket és nagy történeteket is hozott a szerdai játéknap Párizsban.
Alexander Zverev visszatért. Vagy inkább körbeért. Egy évvel azután, hogy a német teniszező a Rafa Nadal elleni elődöntőben súlyos bokasérülést szenvedett a párizsi salakon, szerdán Tomas Martin Etcheverry legyőzésével újra négy közé jutott a tornán.
"Ez volt életem legnehezebb éve. Teljes szívemből szeretem a teniszt és azt a versengést, amit (a sérülés) elvett tőlem egy évvel ezelőtt. Örülök, hogy újra itt vagyok" - mondta Zverev a meccs után a pályán.
A német játékos, aki elhúzódó visszatérése miatt mindössze 27. a világranglistán és csak a 22. kiemelt volt Párizsban, a sajtótájékoztatón kicsit jobban kifejtette, min ment keresztül az elmúlt időszakban.
„A sérülésem első hét hónapjában játszani sem tudtam. Aztán a következő három-négy hónapban még fájdalmaim voltak, nem tudtam úgy mozogni, ahogy szerettem volna. Szerintem ilyenkor fontos néha emlékeztetni magad, hogy milyen játékos voltál és milyen meccseket nyertél korábban.”
Zverev viszont azt is elmondta, hogy fejben már túllépett a történteken. Elfogadja, ha az újságíróknak a tavalyi sérülése a nagy sztori, ő azonban már inkább arra koncentrál, hogy megnyerje élete első Grand Slam-tornáját.
„GS-elődöntős vagyok, ennek mindig tudok örülni, de a torna még nem ért véget számomra. Örülök, hogy idáig jutottam, de remélhetőleg még két meccs hátra van számomra, és ezek sem lesznek könnyebbek.”
picture

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

A német szerdai ellenfelének, az élete első GS-negyeddöntőjébe jutó Etcheverrynek viszont ezzel a négyszettes vereséggel véget ért a torna. Garros-elődöntőbe ritkán jutnak rossz salakos játékosok, de az idei santiagói és houstoni győzelme után egyértelmű, hogy a világranglistán eddig mindössze 49. helyen álló argentinra komoly jövő várhat a borításon. Zverev nem is győzte dicsérni őt.
„Fantasztikus teniszt játszik. Sokban emlékeztet (Juan Martin) del Potróra. Az, ahogy játszik és ahogy a tenyeresét üti. Ha úgy teljesít, mint itt, akkor szerintem nem csak negyeddöntőket fog itt játszani, de top10-es lehet és nagy tornákat nyerhet.”
A játék magas színvonala különösen a negyedik szettben jött elő, ahol 5-4-es állásnál Zverev nagyot küzdött a meccs befejezéséért. A német szerint a különbséget az is jelenthette, hogy a nappali körülmények jobban feküdtek az ő játékának.
„A körülmények napközben jobban fekszenek nekem. A pálya gyorsabb, a labda magasabbra pattan. Szeretek salakon játszani, a körülmények pedig napközben jobbak… elődöntős vagyok a Garroson és ezzel boldog vagyok.”
picture

Roland-Garros: Zverev - Etcheverry - a mérkőzés legjobb pillanatai

Zverev ellenfelére viszont már a szerda esti programban derült fény, ahol Casper Ruud szintén négy szettben, 6-1, 6-2, 3-6, 6-3-vel múlta felül Holger Runét. A két játékos most találkozott hatodik alakommal - érdekesség, hogy mindannyiszor salakon – Ruud pedig 5-1-re javította mérlegét dán riválisával szemben.
“Nagyon megkönnyebbültem. Próbáltam nyomás nélkül játszani ezen a meccsen, de ez nyilván nem egyszerű. Egy ilyen nagy meccset játszani Holger ellen sosem könnyű. Nagyon agresszívan játszik. Szerencsémre az első két szettben nem érezhette jól magát, mert sok hibát vétett. Így jó pár pontot könnyen nyertem meg.”
picture

Casper Ruud in Paris

Fotó: Getty Images

Runén valóban egyértelműen érződött a Francisco Cerundolo ellen öt szettben megnyert nyolcaddöntős párharca. A dán azonban a meccs után nem akarta erre fogni a vereséget.
„Rendben voltam fizikálisan. Nincs kifogásom. Csak nem játszottam a megszokott szintemen. Ez kemény, de néha van ilyen, tanulni kell belőle és erősebben visszatérni. Hamar jön a következő Grand Slam, remélem, hogy ott erősebb leszek. Örülök, hogy a salakszezon véget ért, most már a füves pályára koncentrálok.”
picture

Két játszmányi darálás után jött a feltámadás, de Ruud nem hagyta kicsúszni a kezéből a továbbjutást

A továbbjutó Ruud és Zverev majd csak pénteken lépnek pályára, a szerdán győzni tudó női játékosokra viszont már másnap elődöntő vár. Ez különösen annak a Beatriz Haddad Maiának lehet majd nehéz, aki már a 16 között is az év leghosszabb női meccsét játszva jutott tovább, majd a negyeddöntőben is két és fél órára volt szüksége, hogy három szettben (3-6, 7-6(5), 6-1) túllépjen Ons Jabeurön.
Haddad Maia a győzelmével az első brazil játékos lett, aki az Open érában eljutott egy GS-elődöntőbe. Ezt megelőzően ez utoljára Maria Buenónak sikerült, még az 1968-as US Openen.
„Egész évben azért dolgozunk, hogy elérjük ezeket a pillanatokat. Emlékszem, hogy a második szett közepén az edzőm rámutatott az órára, ami másfél óránál állt. Akkor azt gondoltam, oké, simán lehet még két óra. Türelmesnek kellett lennem, a világ egyik legjobbja ellen játszottam” - mondta el a brazil.
picture

Brazil elődöntős a Roland Garroson, Haddad Maia történelmi tettet hajtott végre

A hetedik kiemelt Jabeur is fantasztikus játékos, az elődöntőben azonban már valóban a világ talán jelenlegi legjobbja, Iga Swiatek vár majd a brazilra. Merthogy szerdán a lengyel is továbbjutott Coco Gauff ellen, bár az eddigiekhez képest valamivel nehezebben, másfél óra játékkal jött neki össze a 6-4 6-2-es győzelem.
Ijesztő lehet Haddad Maiára nézve, hogy a meccs után Swiatek arról beszélt, sokszor a tornák első meccseit érzi igazán nehéznek, az ilyen kicsit nehezebb találkozók pedig csak segítenek abban, hogy még jobban ritmusba kerüljön.
"Azt mondanám, hogy a tornák első meccsei trükkösebbek. Utána már jobban tudod a saját játékodat játszani, mert jobban ráérzel. Ritmusba kerülni a legnehezebb, apránként kell haladnod…”
"Előfordult már, hogy egy tornán, ahol eleinte könnyen nyertem a meccseket, ez végig így maradt. Úgy érzem, ez a pár nehezebb helyzet és a fontos labdamenetek megnyerése segít abban, hogy később se legyek rozsdás hasonló helyzetben. Ma sem éreztem magam annak, de azért jó tapasztalat volt.”
picture

Swiatek könnyedén győzött Gauff ellen

Hogy Swiatek és a több elődöntős mennyire lesz rozsdás, arra elég hamar választ kapunk, hiszen a női egyes programja már délután háromtól elkezdődik. A találkozókat természetesen élőben mutatjuk az Eurosport 1-en, míg a torna összes mérkőzése követhető az Eurosport.hu-n és az Eurosport applikáción keresztül.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása