Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

“Rafa példája, hogy soha nem szabad feladni” - Swiatek búcsúztatta a Nadal-akadémia végzőseit

Nánási Antal

Publikálva 15/06/2023 - 12:04 GMT+2

Ritkán vezet az ember fia vagy lánya útja négy nappal egy Grand Slam megnyerése után egy tanévzáróra. A Karolina Muchova elleni döntőben harmadszor is Roland Garrost nyerő Iga Swiatekkel pontosan ez történt, szerdán ugyanis ő volt a díszvendége a nagy kedvenc, Rafael Nadal teniszakadémiájának égisze alatt működő nemzetközi iskola tanévzáró ünnepségének.

Így nyerte meg Iga Swiatek a harmadik Roland Garros-trófeáját

Ha Rafael Nadal nem megy a Roland Garrosra, akkor a Roland Garros megy Rafael Nadalhoz.
Június közepén rendszerint minden iskolás lelkesen vágja a centit, hogy végre valahára eljöhessen az ünnepélyes tanévzáró napja. A nyár hivatalos megnyitása előtt ilyenkor mindenkinek végig kell még ülnie egy nem túl rövid ünnepséget, meghallgatni az igazgató évösszegző beszédét, majd már az osztályban önmagát kihúzva vagy épp laposan sunnyogva átvenni az éves teljesítményt egy lapban összefoglaló bizonyítványt.
De mi van akkor, ha az igazgató helyett Rafael Nadal mond beszédet a tanévzárón? És mi van akkor, ha vendégként megjelenik az eseményen az az Iga Swiatek, aki csupán néhány napja nyerte meg harmadszor Párizsban a Roland Garrost? Ugye, hogy sokkal jobban hangzik, mint tízből bármelyik kilenc évzáró?
A Roland Garrost idén sérülése miatt kihagyni kényszerülő, ettől függetlenül a verseny és az egyetemes tenisz legendájának számító spanyol ikon teniszakadémiáján szerda délután pontosan ez történt. Az akadémia égisze alatt ugyanis egy nemzetközi iskola is működik, mert mint ahogy a Hupikék törpikék, úgy a teniszezők élete sem “csak játék és mese”, az edzések és a versenyek mellett bizony iskolába is járniuk kell a hallgatóknak.
Mint minden normális iskolában, Manacorban is le kell zárni a tanévet, más kérdés, hogy ott olyan kaliberű sportolók tették az évek során vendégként tiszteletüket, mint David Ferrer, Pau Gasol, Ricky Rubio, vagy éppen a COVID miatt 2020-ban csak virtuálisan Maria Sharapova és Roger Federer.
Jó volt látni az ezúttal az intézmény névadójának minőségében az eseményen résztvevő Rafael Nadalt, aki beszédében nem mulasztotta el, hogy a vasárnapi tweet után most élő szóban is köszöntse az immáron 23-szoros GS-győztes Novak Djokovicot:
“Szeretnék gratulálni Novaknak, aki olyat ért el, amiről nem gondoltuk volna, hogy lehetséges elérni. Hihetetlen számok társulnak a neve mellé, ő a lehetetlent valósággá tette.”
picture

Novak Djokovic és Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

A spanyol legenda beszédében kitért arra, hogy normális, ha a tanulókban időnként kétségek támadnak, ezek ugyanis mindig fejlődést idéznek elő. Saját életútját példaként állítva pedig arra bíztatta hallgatóságát, ne adják fel akkor sem, ha nehéz, akár kilátástalan a helyzet, helyette inkább adjanak önmaguknak és egymásnak is újra és újra esélyt.
Nadal megköszönte a szülőknek, hogy az intézményre bízták gyermekeiket, mint elmondta, mindennek ma már egészen különleges jelentése van a számára:
“Most, hogy már én is apa vagyok, sokkal jobban átérzem, hogy ez mekkora döntés. Köszönöm, hogy életük legfontosabb embereit, a gyermekeiket ránk bízták.”
picture

Rafael Nadal

Fotó: AFP

Életemben először mondok ilyen helyen beszédet, úgyhogy kérem ne ítélkezzenek rögtön, majd a végén jelezzék, ha inkább maradjak a tenisznél” – kezdte felszólalását a 2023-as tanévzáró díszvendége, Iga Swiatek.
Az immáron négyszeres Grand Slam-győztes világelső köztudottan Nadal-szurkoló, nagyjából hatperces beszéde alatt pedig láthatóan zavarban volt, hogy a nagy példakép jelenlétében, ráadásul a róla elnevezett intézmény egyik központi eseményén kell okosat mondania.
A lengyel teniszező elmondta, pontosan tudja, hogy milyen különleges érzés, amikor évek befektetett munkája térül meg, egyúttal kijelentette, reméli a most végzők is elégedettséggel tudnak visszatekinteni erre az eredményre és soha nem felejtik el ezt a napot.
picture

Iga Świątek

Fotó: EPA

Swiatek beszédét leginkább a Philippe-Chatrier Stadion lelátóján található Roland Garros-idézet (“A győzelem a legkitartóbbaké”) köré építette, és az iskolát elvégzőköz szólva leginkább az intézmény névadójával példálózott.
Rafa példája, hogy tényleg soha nem szabad feladni. Ezt kövessétek.
Én is sokszor kapom magam azon a pályán és azon kívül egyaránt, hogy a tökéletességre törekszem. De ez így nem helyes, mert a folyamatra kell koncentrálni, és 100%-ot beleadni függetlenül attól, hogy az az adott napon mennyit ér vagy mire elég. Minden nap egyben egy új lehetőség is.”
A Nadal-rajongó világelső elmondta, bár egyéni sportágat űz, az őt körülvevő emberek támogatása nélkül nem tartana ott, ahol ma tart. Mindezt az iskolára levetítve ő is köszönetet mondott az iskola tanári karának és teljes személyzetének, egyúttal arra bíztatta a végzősöket, hogy ne feledjék el a szüleiknek megköszönni, hogy azzal, hogy ebbe az iskolába járhattak, páratlan lehetőséget kaptak. A Swiatek karrierjében központi szerepet kapó mentális egyensúly kapcsán megjegyezte, bármihez is kezdenek a végzősök az életben, mindenképpen támogató környezetet igyekezzenek maguk körül kialakítani, ez ugyanis a személyes egyensúly kulcsa.
picture

Świątek a csapatával ünnepel

Fotó: Polska Agencja Prasowa

“Legyetek kitartóak és bátrak, adjatok bele mindent abba, amivel foglalkoztok! De ma ünnepeljetek és bulizzatok, ez a nap erre a leginkább alkalmas!” – kötötte az iskolát elvégző diáksereg lelkére a háromszoros Garros-bajnok.
Beszédének végén Swiatek arra kérte a végzősöket, adjanak neki kölcsön egy kalapot, mert szeretné átélni azt a a pillanatot, amikor a végzősök a levegőbe hajítják a fejfedőt. Mint elmondta, ő a COVID idején érettségizett, így online évzárója volt, ez az élmény neki kimaradt, amit nagyon sajnál. Az akadémia személyzete természetesen résen volt, szerencsére volt tartalék kalap is, így a magasztos pillanatra Swiatek is csatlakozott a végzős osztályhoz.
Az ünnepélyes esemény után Swiatek figyelme minden bizonnyal újra a tenisz felé fordul, a lengyel ugyanis a wimbledoni felkészülés jegyében első kiemeltként vesz részt egy füvespályás tornán Bad Homburgban. A németországi versenyt követően pedig ugyancsak a legmagasabb kiemeléssel várhatja a füvespályás Grand Slamet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés