Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic már fogja a történelem kezét, de vajon magához is tudja majd ölelni?

Kálmán Laci

Frissítve 11/06/2023 - 14:38 GMT+2

Novak Djokovic és Casper Ruud vívja a férfi egyes döntőt a Roland Garroson. A szerb a 34. döntőjére készül, amivel beéri Chris Evertet az örökranglistán, a norvég pedig a harmadikra. Azt, hogy az első mekkora dolog, nem kell ecsetelni, arra viszont, hogy Ruud öt Grand Slam alatt elért három döntője mennyire extra, érdemes néhány szó erejéig kitérni.

Novak Djokovic vs Casper Ruud

Fotó: Quentin Guichard

A Nagy Négyes tagjain kívül erre ugyanis csak Daniil Medvedev volt képes az elmúlt 20 évben a férfiak között. Tehát Casper Ruud a hatodik, aki ezt megette. Illetve ott volt még Dominic Thiem, de neki ez az 5/3 úgy sikerült, hogy 2020-ban nem rendezték meg a wimbledoni tornát.
Ez még akkor is komoly teljesítmény, ha hozzátesszük, hogy a Nagy Négyes elhalványulásával ezt most könnyebb volt elérni, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt lett volna. Erről Juan Martín del Potro, Stan Wawrinka, Tomas Berdych vagy mondjuk David Ferrer is tudna mesélni.
Nem azért kezdtük ezt az írást Casper Ruud méltatásával, hogy elmondjuk, a norvég ezzel törölje is a szemét, száját. Nem azért, hogy megköszönjük neki a részvételt, és hogy még azért asszisztál egyet Novak Djokovic rekordot jelentő 23. Grand Slam-győzelméhez.
Nem azért, bár bevalljuk, egy kicsit azért is.
Most nem jönnénk az egymás elleni mérleggel, adogatásokkal, fogadásokkal, tenyeresekkel, fonákokkal, mert ezek most nemigen számítanak. És hogy akkor mi számít?

A maximális koncentráció, a százszázalékos jelenlét a mérkőzés minden pillanatában, a tökéletes alkalmazkodás bármihez, ami épp történik a pályán. Sőt, a totális felkészültség bármire, ami egyáltalán történhet.

picture

Novak Djokovic bekommt Gegenwind nach Kosovo-Statement

Fotó: SID

Az a mentális felkészültség számít igazán, amit Djokovic az elmúlt közel két évtizedben tökélyre fejlesztett. Vagy ha nem is tökélyre, egy olyan iszonyatosan magas szintre, amit ez a sportág korábban még biztosan nem tapasztalt senkitől.
Mert mit láttunk az Alcaraz elleni meccsen?
Azt, hogy az első szettben, ahogy Andy Roddick fogalmazott, Djokovic elvette a spanyol lábát. A szerb nyilván pontosan tudta, hol a legerősebb az ellenfél, és oda szúrt. Olyan tenisz folyt a pályán, ami nem engedte az ellenfelet lábra kapni. Ami megfojtotta a lábát, ha élhetünk egy ilyen képzavarral.
Persze az ellenfél sem akárki volt, ahogy a csapata sem, reagáltak is a helyzetre, és szépen lassan kiszedték Alcaraz lábait a szorításból. A spanyol iszonyatos csatában hozta is a második szettet, de ennek olyan ára volt, olyan energiákat kellett mozgósítania, ami a következő szett elején visszaütött.
Alcaraz elmondta, hogy alapból is túlságosan rágörcsölt a meccsre, és a feszültségét csak tovább fokozta az, amit Djokovictól a háló túloldaláról tapasztalt. Tehetetlen volt. És milyen kifejező a magyar nyelv, a pszichés, az idegi görcs a harmadik játszma elején fizikai görcsben manifesztálódott. Mindeközben Djokovic tökéletesen menedzselte önmagát, és bár nyilván maga is elfáradt, fenn tudta tartani a testi-lelki-érzelmi egyensúlyt.
picture

Novak Djokovic | Roland Garros 2023 | Tennis | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

Bár a meccs érdemi része itt véget ért, érdemes arra is kitérni, hogyan kontrollálta a szerb a meccs hátralévő majd’ két szettjét. Mérhetetlen profizmussal. Nem puhult fel, nem vesztette el a fókuszt, és ahogy azt kell, könyörtelenül elvégezte a feladatot, és beütötte az utolsó pontot is.
Persze lehet mondani, hogy ha nincs a sérülés, Alcaraz megnyerhette volna a meccset. Talán igen, a mérkőzés képe alapján erre lehetett is következtetni a görcs előtt. Az utólagos nyilatkozatok, a háttér ismeretében azonban úgy tűnik, a sérülés törvényszerű volt.
Azért idéztük fel ennyire hosszan az elődöntőben történteket, hogy egyértelműen látható legyen, Djokovic végtelen rutinja, mérhetetlen tapasztalata, rendíthetetlen mentális állapota olyan magas szintre emeli őt, hogy egyszerűen nem történhet olyan, amire ő ne lenne felkészülve.

Ütheti be Ruud akármilyen jó arányban az első szervákat, szaladhat akárhogy az ütő a kezében, szórhatja az egyébként brutálisan jó tenyereseit, nyújthatja élete legjobb teniszét, nem lehet esélye Djokovic ellen.

Nézzük, mi jöhet mégis közbe. Ja, igen, a tét. Hogy Djokovic ma szerezheti meg a 23. GS-címét. Az a helyzet, hogy ez nem olyasfajta nyomás, mint a naptári GS. A 23. majort ugyanis akár már egy hónap múlva megnyerheti Wimbledonban, ha itt valamiért véletlenül nem sikerülne.
picture

Casper Ruud

Fotó: Getty Images

Aztán ott van az, hogy ő lehet az egyetlen férfi teniszező, akinek mindegyik GS meglesz legalább háromszor. Ezzel, bár óriási fegyvertény lehet, nem valószínű, hogy foglalkozik, már csak a fentebb részletezett profizmusa miatt sem.
A sérülés azért benne van a pakliban, jöhet egy rossz mozdulat, vagy esetleg a könyöke is felmondhatja a szolgálatot. Ezen kívül, bár arról már leszokott, hogy vaktában elütögesse a labdákat, veszély lehet még a számára, hogy véletlenül eltalál egy vonalbírót vagy labdaszedőt.
De ennyi, más nem nagyon szól ellene. Viszont az a jó teniszben, hogy nem lehet biztosra menni.
Ki tudja, Casper Ruud és csapata talán kieszelt valamit, amivel a norvég felborít mindent. Legyen így!
Nem tenne rosszat ennek az egocentrikus világnak, ha egy ilyen higgadt, sportszerű, mindig úriember srác győzne a Roland Garroson.
A döntőt vasárnap élőben közvetítjük az Eurosport 1-en, amelyre nem előbb, mint 14:30-kor kerül sor.
A Roland Garros meccsei élőben, reklámmentesen és visszanézhetően elérhetőek az eurosport.hu-n és az Eurosport applikációjában!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés