Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic, Alcaraz, Tsitsipas, Gálfi Dalma és Udvardy Panna is pályán a Garroson

Nagy Benjámin

Frissítve 01/06/2023 - 21:52 GMT+2

A 3. forduló kezdődik pénteken a párizsi salakon, ahol ismét játszik a szerdán Fucsovics Mártont búcsúztató Novak Djokovic – nagyon nem vár rá könnyű meccs Alejandro Davidovich Fokina ellen. Carlos Alcaraznak sem lehet sétagalopp Denis Shapovalov, és megizzadhat Stefanos Tsitsipas is, ugyanúgy, mint a nőknél Jessica Pegula. A magyarok közül Gálfi Dálmáért és Udvardy Pannáért szoríthatunk.

Fucsovics parádéja Djokovic ellen a nap pontja a Garroson!

Kiválasztottuk a Roland Garros pénteki programjának legizgalmasabbnak tűnő meccseit.

Novak Djokovic [3] – Alejandro Davidovich Fokina [29] – Philippe-Chatrier, 3. mérkőzés

Ha valaki látta, talán sosem felejti azt a tavaly áprilisi monte-carlói meccset, amikor Davidovich Fokina majd’ három óra alatt verte a szerbet a 2. fordulóban – úgy, hogy a döntő szettben 6-1-gyel dózerolt. Később a döntőig jutott, és azóta is töretlen a fejlődése, hiszen 23 éves korára veszélyes ellenféllé vált, bárki is álljon a háló másik oldalán.
Idén felemásan alakult a salakszezonja: Barcelonában a negyeddöntőig, Madridban a nyolcaddöntőig jutott, nyert például Rune ellen is, ám az igazán nagy meccseket (Alcaraz ellen Barcelonában, Coric ellen Madridban, Rublev ellen Rómában) elveszítette. Párizsban eddig két franciát vert meg: a hazaiak nagy kedvence, a 18 éves Arthur Fils egy szettet csent el tőle, Luca van Asschét három szoros játszmában verte.
Djokovic zsinórban a harmadik „cs” végű játékost győzheti le Párizsban: Aleksandar Kovacevic a harmadik, Fucsovics Márton az első szettben nehezítette meg a dolgát. Ezúttal is ő az esélyes, de oda kell figyelnie, mert a spanyolnak nincs veszítenivalója.
Djokovic nyilatkozatát a Fucsovics elleni meccsről ide kattintva lehet olvasni.

Carlos Alcaraz [1] – Denis Shapovalov [26] – Philippe-Chatrier, 4. mérkőzés

Az első Alcaraz-Shapovalov a történelemben!
Mindössze három meccset veszített a világelső spanyol idén: Cameron Norrie, Jannik Sinner és Marozsán Fábián tudta őt legyőzni, Norrie és Marozsán ráadásul salakon. Nem mintha ez, vagy a Taro Daniel elleni szettvesztés bármit is jelentene, hiszen egyrészt a 32-3-as mérleg önmagáért beszél, másrészt a kanadai csak egy olyan meccset játszott idén salakon, ahol topjátékos volt az ellenfele, márpedig Stefanos Tsitsipas nagyon simán verte őt Barcelonában.
Shapovalov az első körben Brandon Nakashimát szűk négy, a másodikban Matteo Arnaldit szűk három óra alatt győzte le. Tudja, hogy nem ő az esélyes, ennek ellenére nagyon várja a meccset, és reméli, hogy meglepetést tud okozni.
"Hatalmas rajongója vagyok Carlosnak. Szuper srác, nagyon alázatos, és figyelemre méltó, amit ilyen fiatalon elért. Látszik, mennyire élvezi, hogy a pályán van, és hogy milyen helyzetek elé kerül. Nincs könnyű helyzetben, mivel fiatalon fel kell dolgoznia azt, hogy fiatalon világelső. Nagy a zaj körülötte, épp emiatt is felnézek rá. Az öltözőben mindig köszön, és a pályán is mindig udvarias. Remek csapat veszi körül. Próbálok tanulni tőle, aztán meglátjuk, ez visszaköszön-e az eredményekben.”
Alcaraz szintén kedveli Shapovalovot, bár meccset még sosem játszottak egymás ellen.
Barcelonában már edzettünk együtt, de egyébként is tudja mindenki, hogy milyen szintre képes. Veszélyes játékos, erős ütései vannak. Nagyon nehéz meccsre számítok” – mondta Alcaraz.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: AFP

Diego Schwartzman – Stefanos Tsitsipas [5] – Suzanne-Lenglen, 4. mérkőzés

"A tenisz nagyon bonyolult lehet egyeseknek, különösen azoknak, akik inkább az üres poharat látják, mint a teli poharat. Ez egy gondolkodásmód. Vannak pillanatok, amikor úgy érzem, ez az egész egy nagy hegy – sőt, voltak olyan szakaszok a karrierem során, amikor úgy éreztem, hogy ez nem egy nagy hegy, ez egy óriási hegy. A tenisz csak arról szól, hogy megpróbálod kitalálni, mi működik a legjobban számodra, hol vannak az erősségeid, és hogyan tudod kihúzni magad, amikor nehéz körülmények vagy pillanatok jönnek. Úgy gondolom, akkor vagy jó játékos, ha nyomás alatt tudsz legjobban teljesíteni.”
Elgondolkodtató nyilatkozatot adott a Roberto Carballes Baena elleni sikere után Stefanos Tsitsipas, és talán ebből érezhetjük igazán, hogy fejben is megérett egy Grand Slam-győzelemre. Azt régóta tudjuk, hogy játékban mire képes, de az igazi áttörés mindig is hiányzott.
Hogy ez abban az évben jöhet-e el, amikor a negyeddöntőben Alcaraz, adott esetben az elődöntőben Djokovic várhat rá, óriási kérdés, mindenesetre Jiri Vesely ellen nehéz meccset nyert meg, és a második szettben Carballes Baena ellen is nagyon oda kellett figyelnie.
A 2019-ben elődöntős Schwartzman sérüléssel is bajlódott az év elején, aztán teljesen formán kívül játszott, így a legjobb kilencvenből is kiesett a világranglistán. Nem ő számított az esélyesnek Bernabe Zapata Miralles ellen, mégis nyert öt szettben, aztán Nuno Borgest háromban intézte el. Jól ismerik egymást Tsitsipasszal, hiszen hatszor találkoztak, ebből mindössze kettő meccs lett az argentiné, a másik négyet (köztük az egy-egy salakos Barcelonában, valamint tavaly, Monte-Carlóban) a görög nyerte.

Elise Mertens [28] – Jessica Pegula [3] – Philippe-Chatrier, 1. mérkőzés

Mertens-Pegula 2-0.
Nem, nem egy tipikus blind tipp ez, hanem a két eddigi meccsüket a belga nyerte – igaz, mindkettőt kemény pályán, és az egyiket három, a másikat két éve.
Azóta nagyot fordult a világ, Pegula ranglista-harmadikként az egyik legnagyobb esélyese a Garrosnak, holott tavaly párosban játszott döntőt, és most is nagy favoritok Coco Gauff-fal. Egyesben mentálisan kell még fejlődnie, hiszen jöttek olyan vereségek (a charlestoni elődöntőben Belinda Bencic, a madridi negyeddöntőben Veronika Kudermetova, a római első körben Taylor Townsend ellen), ahol ő számított esélyesnek magasabban rangsoroltként. Mentálisan és fizikálisan is erőt adhat neki, hogy Danielle Collinst simán verte, majd Camila Giorgi egy szett után adta fel ellene.
A Hruncakovát, majd Osoriót is két szettben verő Mertenst senkinek sem kell bemutatni, hiszen régóta az egyik legstabilabb tagja a mezőnynek, évek óta stabilan a legjobb harmincban van, és hozni tudja a saját játékát a legjobbak ellen is. Pegulával is jól ismerik egymást, párosban többet találkoztak ellenfélként, mint egyesben. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha döntő szettig menne a meccs.
picture

Jessica Pegula

Fotó: AFP

Gabriela Dabrowski/Luisa Stefani [8] – Gálfi Dalma/Katarzyna Piter – 9-es pálya, 1. mérkőzés, valamint Xu Yifan/Yang Zhaoxuan [11] – Ysaline Bonaventure/Udvardy Panna – 7-es pálya, 2. mérkőzés

Gálfiék háromszettes csatában, 2 óra 18 perc alatt jutottak tovább az első fordulóból életük első közös meccsén: a Guarachi/Routliffe kettőst búcsúztatták 6-2, 5-7, 6-2-vel. Jól fogadtak, kevesebbet hibáztak az ellenfelüknél, ám ennek ellenére is egyértelmű, hogy nem ők lesznek az esélyesek. Dabrowski és Stefani összeszokott páros, a US Openen elődöntőt játszottak, Madridban negyeddöntőztek, míg Párizsban sima, 6-2, 6-2-es győzelemmel nyitottak a Cocciaretto/Maria kettős ellen.
Udvardyékra talán egy fokkal könnyebb feladat vár, már ha a tavaly negyeddöntős kínai páros könnyebb feladatnak nevezhető. Xu és Yang ráadásul strasbourgi tornagyőzelemmel hangolt a Garrosra, ahol két szoros szettben, de legyőzték a Marino/Zhu kettőst. Udvardyékat sem kell félteni ugyanakkor, hiszen noha frissen álltak össze, a Robbe/Tubello párost két szettben verték (7-6, 6-3), és mindketten rutinos párosjátékosnak számítanak.

Közvetítésünk az Eurosport 1-en 10:30-kor, az Eurosport 2-n 11:00-kor kezdődik. A torna összes mérkőzését élőben lehet követni az eurosport.hu-n és az Eurosport Applikáción keresztül!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása