Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hat ellenfelet és egy vírust is legyőzött Párizsban a Garros-döntőig menetelő cseh teniszező

Nánási Antal

Publikálva 15/06/2023 - 09:43 GMT+2

Játéka és személyisége miatt egyaránt üde színfoltja volt az idei Roland Garrosnak Karolina Muchova. A cseh teniszező két évvel az Ausztrál Openen elért elődöntője után ért el ismét kiemelkedő eredményt azzal, hogy Párizsban eljutott a döntőig, és igen kemény, döntőszettes csatára késztette a címvédő és első kiemelt Iga Swiateket.

Muchova akrobatikus röptéjét állva tapsolta meg a Chatrier közönsége

Edzője egy interjúban engedett betekintést Muchova elmúlt két hetének sötétebb részébe, valamint vázolta a következő hetek terveit is.
Egy Grand Slam-döntőt nem kell megmagyarázni, ilyen magasságokba véletlenül nem jut senki. Olyan persze előfordul, hogy valaki “könnyű” sorsolást kap, és a döntőig vezető út hat mérkőzésének akár a felét is félgőzzel hozhatja.
A 2023-as Roland Garroson döntőt játszó Karolina Muchova a maga módján egy kicsit ötvözte a fentieket, kifejezetten nehéz sorsolásának dacára ugyanis magabiztosan menetelt az Iga Swiatek elleni döntőig. A nyitókörben rögtön borította a papírformát azzal, hogy kiejtette a nyolcadik kiemelt Maria Sakkarit. A későbbiekben legyőzte a korábbi Garros-döntős AnastasiaPavlyuchenkovát, valamint a Párizsban három éve elődöntőig jutó Nadia Podoroskát, és sokáig emlékezetes módon, meccslabdáról hozta vissza az Aryna Sabalenka elleni elődöntőt.
A fináléban aztán megszorongatta Iga Swiateket, aki a hetedik mérkőzésén veszített először szettet a tornán, végül azonban fejet kellett hajtania a lengyel előtt. A döntős szereplésével magát a top 20-ba repítő Muchováról edzője Emil Miske osztott meg néhány érdekességet egy cseh portálnak adott interjúban.
A szlovák szakember 2017-2019 között egyszer már felelt Muchova szakmai felkészítéséért, az akkor félbehagyott közös projektet pedig szűk két hónapja, 2023 áprilisában indították újra. A Rómában elért negyedik forduló, valamint a Garros-döntő azt mutatja, érdemes volt újra összeállnia a párosnak.
picture

Karolina Muchova

Fotó: AFP

Mi futott át az agyán, amikor a döntő második játszmájában Swiatek brékelőnybe került?
"A józan ész ekkor már azt diktálta, hogy Karolina innen már nem fordíthatja meg az állást, de nagyon hittünk benne, hogy van még esélye. Nem is igazán tudom, hogy honnan vette minderre az erőt, de hihetetlen volt látni, ahogyan visszajött a meccsbe. Főleg annak ismeretében kapkodtuk a fejünket, hogy tudtuk mi minden van mögötte, hiszen betegséggel küzdött és ott a Sabalenka elleni elődöntő, ami rengeteget kivett belőle.
Egy lépésre volt attól, hogy megverje a világ legjobbját, de sajnos nem sikerült, a mérkőzés végére egyszerűen elfogyott az energia."
Kimondható, hogy a kondi döntött?
"Egyértelműen. Fontos megjegyezni, hogy Karolina ugyanazzal a vírussal küzdött, mint ami Rybakinát a torna befejezésére késztette. És így is küzdött és így, ilyen állapotban volt képes ilyen elképesztő teniszre."
picture

Karolina Muchova

Fotó: AFP

Ezek szerint többről volt szó, mint egy enyhe megfázás, mint ahogyan a játékos jellemezte az állapotát.
"Sokkal többről. Begyulladt torokkal és hőemelkedéssel játszott végig két fordulót, ezenkívül pedig a tüdejével is voltak gondok. Természetesen egyeztettünk egy orvossal, aki azt mondta, hogy játszhat, de nagyon nehéz lesz így nyerni. Ilyen dolgokról verseny közben nyilván nem beszélünk, csak miután végetért a torna.
Az, hogy így is ilyen teljesítményre volt képes, méginkább bajnokká teszi őt a mi szemünkben."
Miben lehet elsősorban a karrierje segítségére a Párizsban elért döntő?
"Ez az eredmény legfőképpen önbizalommal látja őt el, most már elhiszi, hogy bárkit meg tud verni bármelyik borításon. Attól nem féltem, hogy a dicsőség a fejébe szállna, és esetleg lebecsülne a későbbiekben egy-két ellenfelet."
Ön és a csapat többi tagja számított arra, hogy Karolina döntőbe juthat?
"Nem az a dolgunk, hogy megjósoljuk az eredményeket, de szilárdan hiszünk abban, hogy Kaja bárkit legyőzhet. Az erőnléti edzéseket irányító Jaroslav Blazek és én töltöttük vele a legtöbb időt, és a torna előtt biztosak voltunk abban, hogy a megfelelő munkát végeztük el. Ebben semmi különös nincsen, ennek mindig így kell lennie. Ha mi és ő is biztos abban, hogy a felkészülés jól sikerült, akkor bármelyik torna nyerhető és bármelyik ellenfél verhető."
picture

Swiatek és Muchova

Fotó: AFP

A döntőnek hála, a legfrisebb világranglistán Karolina Muchova már a 16. helyen áll. Mit jelent ez az ugrás a játékosnak?
"Felülmúlja a várakozásainkat, az idei évre ugyanis az volt a cél, hogy a lehető leghamarabb kivívjunk egy olyan pozíciót, aminek köszönhetően Karolina kiemelt lehet a Grand Slameken. Ezen kívül jól jön, hogy az év második felében nincs túl sok védendő pontja, ugyanakkor ezzel óvatosan is kell bánnunk, a relatív tétnélküliség miatt ugyanis el kell kerülni, hogy motiválatlanul menjen neki egy-egy tornának. Csak akkor szabad elkezdeni egy versenyt, ha taktikailag, fizikailag és egészségügyileg is minden rendben van."
Elkezdtek esetleg már számolgatni a világbajnoki részvétellel is? Karolina jelenleg az ötödik a sorban.
"Rajta tartjuk a szemünket a kvalifikációs listán, óriásit szólna, ha beférne a mezőnybe."
picture

Muchova akrobatikus röptéjét állva tapsolta meg a Chatrier közönsége

Bő két hét múlva kezdődik Wimbledon. Figyelembe véve, hogy Karolina játékához nagyon passzol a füves borítás, milyen tervekkel és célokkal készülnek a tornára?
"Az már most biztos, hogy nem lesz 100%-os állapotban, de azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb fizikai állapotba kerülve utazzon el Londonba. Fizikailag össze kell szednie magát, és fontos, hogy újra tisztán lélegezzen és végérvényesen maga mögött hagyja ezt a fertőzést. Ezeken fogunk dolgozni a rajtig, más tornában addig nem gondolkodunk."
Forrás: idnes.cz
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés