Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Eldőlt, vége a maratoni meccseknek a Roland Garroson is, egységes döntő szett tie-break lesz minden Grand Slamen

Szántó Petra

Frissítve 16/03/2022 - 14:19 GMT+1

2022 lesz az első olyan tenisz szezon, amikor mind a négy Grand Slam-tornán rövidítés zárja a döntő szettes meccseket, miután a Roland Garroson is bevezetik a 10 pontos tie-breaket az utolsó játszmákban. Emellett Wimbledon és a US Open is átáll a 10 pontos döntő tie-breakre.

Roland-Garros: Medvedev

Fotó: Eurosport

A Francia Nyílt Teniszbajnokság amolyan bájosan (idegesítően?) franciás módon mindig mindenben le volt maradva a többi Grand Slam-tornához képest. Gondoljunk csak a fedhető stadion, az éjszakai világítás, vagy az egyéb XXI. századi vívmányok meglehetősen késedelmes és körülményes bevezetésére.
A másik három Grand Slam-torna már arról is gondoskodott korábban, hogy ne nyúljanak a végtelenségig a maratoni meccsek, hiszen Ausztráliában, Wimbledonban is New Yorkban is bevezettek valamilyen limitet a döntő játszmák lezárásához.
Míg az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon néhány éve már 10 pontos tie-break dönt a hölgyeknél a harmadik, a férfiaknál az ötödik szett végén, addig Wimbledonban 2019 óta maximum 12-12-ig lehetett elmenni hagyományos értelemben az utolsó játszmákban, utána szintén tie-break döntött. A US Openen mindig is figyeltek erre, ott a tradicionális 7 pontos rövidítés zárta le a döntő szetteket.
Egészen 2022-ig. Idén ugyanis már mind a négy Grand Slam-tornán 10 pontos tie-break következik 6:6 után a döntő szettekben, ebben állapodott meg a Grand Slam Board és a négy GS-t rendező ország szövetségének elnöke.
Az egységesített szabályozás a selejtező mérkőzésekre, a női és férfi egyéni és páros főtáblás meccsekre, valamint a kerekesszékes és junior tornák egyéni mérkőzéseire vonatkozik.
Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon, a Roland Garroson és a US Openen 10 pontos match tie-breaket (vagy szuper tie-breaket) rendeznek a döntő szett helyett vegyespárosban, valamint a kerekesszékes és junior páros meccseken, míg Wimbledonban ezekben a versenyszámokban a 10 pontos döntő szett tie-break marad érvényben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés