Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic a saját történelmét írja, Ruud ezt a Garros-döntőjét tartja a legfontosabbnak

Takács Márton

Publikálva 12/06/2023 - 14:05 GMT+2

Novak Djokovic a legjobb formáját mutatta a Roland Garros vasárnapi döntőjében, három szettben legyőzte Casper Ruudöt, ezzel harmadszorra nyerte meg a Garrost, és a rekordot jelentő 23. Grand Slam-címét is begyűjtötte. Djokovic szereti az érzést, hogy nehéz őt legyőzni Grand Slam-tornán. Ruud pedig a saját elmondása alapján mindent beleadott, de nem volt elég.

Roland-Garros: Djokovic - Ruud - a mérkőzés legjobb pillanatai

Novak Djokovic a legjobb teniszét hozta a Garros döntőjében, Casper Ruud sajnálja, hogy pont most futott bele a szerbbe.
A saját történelmemet írom
Novak Djokovic számára vitathatatlanul a Roland Garros bizonyult a legnehezebbnek a major-tornák közül, hiszen az itt szerzett három címe messze elmarad a 10 Slamétől, amelyeket az Ausztrál Openen szerzett, és a héttől, amit Wimbledonban ért el. A US Openről is van három sikere a zsákban, de New Yorkban már 2018-ban eljutott a triplázásig.
A Casper Ruud ellen 7:6(1), 6:3, 7:5-re megnyert mérkőzés után Djokovic az Eurosport riporterével, Barbara Schett-tel, valamint két szakértővel, Tim Henmannel és Mats Wilanderrel beszélgetett a pálya mellett arról, hogy mit jelentett számára ez a vasárnapi pillanat.
"Ez a mai győzelem egy koronaként jött a sok kemény munkáért" - mondta Djokovic az Eurosportnak.
"Az év elején azt mondtam, hogy a Slameken akarok csúcsra jutni, ott akarom a legjobb teniszemet játszani, és ezek azok a tornák, amelyek a pályafutásom ezen szakaszában a leginkább számítanak.
A Roland Garros mindig is a legnehezebb volt számomra a négy major-torna közül. Rafa Nadal és Stan Wawrinka ellen is elbuktam már az utolsó lépcsőfokon a döntőben. 2016 volt az egyik legnagyobb pillanat, amit valaha is átéltem, amikor először nyertem itt, majd 2021-ben is, és most ma is. Egyszerűen elárasztanak a pozitív érzelmek."
picture

Novak Djokovic mindennek háttal

Fotó: AFP

Djokovic a szezon második GS-tornájára készülve salakon küszködött, és egyetlen fináléba sem jutott be ezen a felületen. Így nem számított egyértelmű favoritnak Garros előtt, Carlos Alcaraz kapott inkább nagyobb fókuszt.
De a pályafutása második felében a szerb klasszis képes volt figyelmen kívül hagyni a körülötte lévő zajt és a játékára koncentrálni, bár elismerte, hogy hatalmas kihívás volt nem törődni a történelem súlyával, amely a vállára nehezedett.
"Amikor a legjobb játékosok közé tartozol, elvárják, hogy minden egyes mérkőzést megnyerj, így minden elveszített meccs botrány, tragédia. Többet veszíthettem, mint amennyit nyerhettem, amikor a Roland Garrosra jöttem, így sok kétség merült fel az emberek részéről, saját magamban is, de a csapattal együtt dolgoztam, és azon voltunk, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsam itt.
A Garrosra érkezve jól éreztem magam. Szeretek Grand Slameken versenyezni, és a legtöbb játékos tudja, hogy nagyon magas hegynek számít legyőzni engem major-tornán - és én szeretem ezt az érzést."
picture

Federeren és Nadalon túl: Djokovic Garros-sikerrel lett a GOAT

A kérdés most már persze az, hogy hány Slamet érhet el, és meg tudja-e csinálni a naptári Grand Slamet? 2021-ben New Yorkban bukott el az utolsó akadályon, amikor legutóbb megpróbálta megnyerni mind a négy major-tornát ugyanabban az évben, és kikapott Daniil Medvedevtől a US Open döntőjében. Úgy tűnt, hogy az az alkalom megviselte.
De idén megállíthatatlannak bizonyult, és ezúttal sikerült uralkodnia az idegein is, amikor a történelem állt a sorban. Talán az egyetlen dolog, ami most Djokovic ellen szól, az az idő.
"Nagyszerűen érzem magam. Ausztráliában nyerni sérülten nem volt nagyszerű, de tudom, hogy agresszívnak kell lennem. Már nem vagyok 26 éves, 36 vagyok" - mondta fanyar mosollyal.
"Próbálok nem gondolni a korra, de ugyanakkor a test nem ugyanúgy reagál. Nekem kell agresszornak lennem a pályán, és meg kell próbálnom irányítani a tempót.
A salak, ez egy más felület, jól kell játszanod az átmenetekben, hátul, néha adogatnod és röptézned, különösen Casper Ruud ellen, aki egy specialista, aki szeret mozogni salakon. De ma a legfontosabb pillanatokban sikerült a legjobb teniszemet játszanom, úgyhogy ezt viszem magammal."
picture

Casper Ruud két Garros-döntőt játszott két egymás utáni évben

Fotó: AFP

Casper Ruud remekül kezdte a döntőt, neki az állt az első szett, de Djokovicnak sikerült fordítania, és ő uralta a meccset. Ruud elmondta, hogy az idei Garros döntőjébe jutást tartja pályafutása legjobb eredményének.
"Azt hiszem, ez talán a legfontosabb döntő, amit elértem” - mondta a norvég, aki a tavalyi párizsi második helyezését követően a US Openen is fináléba jutott.
"Az első alkalom, igen, nagyon király volt. De itt bebizonyítottam, hogy ami tavaly történt, az nem csak egyszeri eset. Még jövőre is, amikor visszatérünk a Roland Garrosra, az emberek azt fogják nézni, hogy ’ó, Casper nem csak egyszer jutott döntőbe, hanem kétszer is’.
Valószínűleg elültetek némi tiszteletet az ellenfeleim szemében, és remélhetőleg erre tudok majd építeni, és egy nap megpróbálok majd nyilvánvalóan egy Slam-címet megcélozni.
Ez a legnagyobb álmom a karrieremben és az életemben. Közel már voltam hozzá, közel, de nem sikerült, úgyhogy tovább fogok dolgozni, és megpróbálom elérni egy nap.”
picture

Ruud nagy lehetőséget szalasztott el az első szettben

Fotó: AFP

Ruud mindhárom eddigi GS-döntőjét elveszítette, kissé szerencsétlennek tarthatja magát, hogy a legnagyobb nevek ellen kellett helytállnia. Míg Djokovic az első major-fináléjában Jo-Wilfried Tsonga, Rafael Nadal Mariano Puerta ellen, Roger Federer pedig Mark Philippoussis ellen játszott, addig Ruudnak Nadallal, Carlos Alcarazzal és most Djokoviccsal kellett megmérkőznie.
Ruud azonban azt mondta, nem tartja magát szerencsétlennek – legalábbis ezért.
"Ez nem olyasmi, amin túl sokat gondolkodtam" - mondta. "Úgy értem, nyilvánvalóan bárki ellen játszol egy Grand Slam-döntőben, az egy jó játékos lesz. Nagyon kemény játékosok ellen játszottam: Rafa, aki akkoriban a rekordot jelentő 22-ért játszott, aztán Carlos, aki New Yorkban bombaformában volt, és aztán itt Novak, aki a 23. címéért ment.”
Ruud szerint az első szettben a 4:2-nél lévő játék, amikor brékelték, volt talán a mérkőzés kulcsa.
"Ez szerencsétlen volt” - említette. "Még mindig én vezettem. Nem hiszem, hogy emiatt vesztettem. De jobb lett volna 5:2-ről folytatni, leülni, és új labdákkal játszani. Ez kemény volt. De Novak a tie-breakben felpörgött, túl jól játszott, különösen az elején, és korán nagy előnyre tett szert, nem tudtam visszajönni.
Kicsit csalódott vagyok, hogy nem tudtam szorosabban tartani a második elején. Túl korán elhúzott, és nem tudtam felzárkózni. Aztán a harmadik szett megint szoros volt. Nekem sem volt túl sok esélyem, de próbáltam tartani az adogatójátékaimat, versenyben maradni, és meglátjuk, mi lesz."
picture

Ruud nagyot ment idén a Garroson

Fotó: AFP

Ruud mind az öt Djokovic elleni mérkőzését úgy veszítette el, hogy még szettet sem nyert vele szemben. Hozzátette, hogy kicsit szerencsétlennek érezte magát amiatt, hogy akkor futott bele, amikor teljesen motivált volt a győzelemre.
"Úgy érzem, hogy sokszor játszottam ellene, amikor olyan volt, mintha önmaga legjobb verziója lenne. Nagyon nehéz minden pontot megnyerni ellene, mert nagyon jól olvassa a játékot, nehéz ellene győztes ütéseket találni.
Minden elismerésem és tiszteletem az övé, hogy milyen jó. Mindent beleadtam, de ez nem volt elég."
Ruud kissé aggódva érkezett a tornára, hogy megpróbálja megvédeni a 12 hónappal ezelőtti döntőbe jutásért járó pontokat. De a norvég azt mondta, elégedett azzal, ahogyan kezelte a helyzetet.
"Kellemes két hét volt, és jó tapasztalat, hogy nyomás alatt is teljesíteni tudtam. A jövőben is megpróbálok minden pontot a megfelelő módon játszani, és fizikailag megdolgoztatni az ellenfelemet.
Azt hiszem, megtanultam, hogy a 2022-es idény nem volt véletlen, és remélhetőleg a jövőben még több szép élményben lesz részem itt, a Roland Garroson."
picture

Jogosan járt neki a taps

Fotó: AFP


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés