Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem lehet többé kérdés, hogy a Roland Garros és Nadal összetartozik

Nánási Antal

Frissítve 01/06/2022 - 10:00 GMT+2

A keddi negyeddöntők során a hölgyeknél a GS-szinten kevésbé tapasztaltak nyertek, a férfiaknál ellenben Alexander Zverevnek összejött Carlos Alcaraz Garros-győzelmi esélyeinek nagy cáfolata, este pedig megnézhettük a torna díszelőadását Rafael Nadal és Novak Djokovic megosztott főszereplésével.

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

A Roland Garros keddi játéknapján a figyelmünket már csak a Philippe Chatrier Stadionra kellett összpontosítanunk.

Tovább íródik Martina Trevisan sikersztorija az idei Roland Garroson. A Párizsba egy rabati tornagyőzelemmel a zsebében érkező olasz teniszező a teljes negyeddöntős mezőny legkevesebbre taksált versenyzőjeként jutott egyáltalán a legjobb nyolc közé, rajta és Sloane Stephensen kívül ugyanis csak kiemeltek jutottak el a tornának ebbe a fázisába, az amerikai pedig 2017-es US Open-győzelme miatt aligha nevezhető outsidernek.
Trevisan ráadásul Leylah Fernandez személyében egy jó formában lévő ellenfelet kapott a negyeddöntőben, akit végül három játszmában le is tudott győzni. Sara Errani 2013-as elődöntőjét követően így az olaszoknak kilenc év után van ismét képviselőjük a Garroson a legjobb négy között.
picture

Trevisan búcsúztatta a tavalyi US Open-döntőst Párizsban - Összefoglaló

“Az első meccslabdánál kifejezetten ideges voltam, ott hibáztam, hogy már azt hittem, megvan az elődöntő.”
kezdte mérkőzést követő értékelését az olasz, utalva arra, hogy a második szettben 5-3-as állásnál adogathatott a mérkőzésért, sőt mi több, egy pontra került a befejezéstől. Fernandez azonban vissza tudott jönni ebből az állásból, a brék után pedig rövidítésben ki tudta harcolni a döntő szettet.
“A kihasználatlanul hagyott meccslabda után elfogadtam a helyzetemet, és teljesen természetesnek éreztem a helyzetet, hiszen mégiscsak egy Grand Slam-negyeddöntőben voltam. Igaz, másodszor jutottam el ide, de most voltam igazán közel a továbbjutáshoz. A Rabatban megszerzett tornagyőzelem nagyon sokat számít nekem, életem első megnyert versenye, amit egy hihetetetlen hét végén ünnepelhettem. Energiával telve érkeztem Párizsba, ez is segíthetett ma.”
picture

Martina Trevisan, Roland Garros 2022

Fotó: Getty Images

A Roland Garros keddi játéknapján az is kiderült, hogy ki lesz Martina Trevisan ellenfele a csütörtöki elődöntőben. Az olaszhoz hasonlóan Grand Slam-torna ezen szakaszában újoncnak számító Coco Gauffról van szó, aki honfitársát, Sloane Stephenst győzte le két szettben, így biztosítva helyét a legjobb négy között Párizsban. 7-5,6-2-es győzelmével Gauff egy nem túl sokat megélt rekordot adott át a múltnak, Amanda Anisimova 2019-es elődöntője óta ugyanis immáron ő a legfiatalabb amerikai teniszező, aki egy Grand Slam-tornán be tud jutni a legjobb négy közé.
“Szavakkal nehezen leírható boldogságot érzek most. Egy éve vereséget szenvedtem a negyeddöntőben, az a vereség úgy érzem, hogy erősebbé tett és felkészített arra, hogyan reagáljak olyan helyzetekben, mint amilyenek elé a mai meccsem állított és amilyenekkel a következő körben szembesülhetek” – így kezdte értékelését a megnyert negyeddöntőt követően Coco Gauff. 2021-ben a későbbi győztes Barbora Krejcikova állította meg az amerikait, akit ebben az esztendőben a 2018-as döntős és honfitárs Stephens sem tudott megakadályozni az elődöntőbe jutásban.
“Óriási mentális harc volt ez a mai mérkőzés, végig mondtam magamban, hogy nem szabad veszítenem a koncentrációból. Egy éve úgy érzem túl sokat foglalkoztam azzal, hogy más emberek velem szemben támasztott elvárásainak próbáljak megfelelni. Ehelyett úgy gondolom sokkal fontosabb, hogy élvezzük az életet és hogy itt lehetünk.”
picture

Coco Gauff

Fotó: Getty Images

A két női mérkőzést követően a keddi játéknapon a férfiak vették birtokba a Philippe Chatrier Stadiont, a program folytatásaként ugyanis két férfi negyeddöntőt rendeztek. Elsőként a hatodik kiemelt Carlos Alcaraz játszott azzal az Alexander Zverevvel, aki a torna előtt személyes sértésnek vette, hogy a szaksajtó elkezdte Garros-esélyesként emlegetni az idén már két 1000-es tornát is nyerő és a TOP 10-be betörő ifjú spanyol játékost. Az Eurosport állandó szakértője, egyben Zverev bátyja, Mischa Zverev is arra hívta fel a figyelmet a torna előtt, hogy olyan elszántságot lát az öccse szemében, ami alapján biztos benne, hogy rá fog cáfolni a kétkedőkre.
picture

Roland Garros: Zverev űrtiebreakkel zárta le az Alcaraz elleni negyeddöntőt

A cáfolat pedig összességében sikerült is, hiszen Zveerv négy játszmában, 6-4,6-4,4-6, 7-6 arányban legyőzte Alcarazt, és így bejutott karrierje ötödik Grand Slam-elődöntőjébe. A kétszeres világbajnok német mosolygósan, felszabadultan értékelt nagy győzelmét követően:
“Mondtam Carlosnak a kézfogásnál, hogy nagyon sokszor meg fogja még nyerni ezt a tornát. Őszintén remélem, hogy én még azelőtt megnyerem egyszer, hogy ő elkezdené halomra nyerni magát, másnak pedig esélye sem lesz ellene.”
Az Alex Corretjának nyilatkozó német teniszező hozzátette, általában nincs gondja azzal, hogy interjúkat adjon akár egy kemény mérkőzést követően, de most nehezen találta a szavakat. Mindez persze nem csoda, ekkor ugyanis még “csak” annyit tudhatott, hogy az elődöntőben a világelső Novak Djokovic, vagy a 13-szoros Garros-bajnok Rafael Nadal várhat rá.
picture

Alexander Zverev

Fotó: Imago

A nap, sőt az egész idei Garros leginkább várt mérkőzése az esti programra maradt, ahol Rafael Nadal és Novak Djokovic csapott össze a Philippe Chatrier Stadionban. Előzetesen arra lehetett számítani, hogy az esti körülmények inkább Nadal ellen szólnak, tekintettel azonban arra, hogy mégiscsak a spanyol “nappalijának” számító pályán csaptak össze, felőletlenül még tippelni sem lehetett.
A mérkőzés pedig hozta a várt magas színvonalat és elképesztő küzdelmet. Nadal rögtön egy bő tízperces Djokovic adógatájék végén brékelt, majd mellétett egy másikat is, amivel 6-2-re hozta a szettet. A második játszma elején már megvolt neki a duplabrék, ekkor azonban a szerb váltott sebességet, és ledolgozta a duplabrék hátrányt. A mérkőzésnek ebben a periódusában extrém hosszúra nyúltak a játékok, volt olyan időszak, amikor két térfélcsere között több mint félóra is eltelt. Djokovic végül 6-4-es szettel egyenlített, szűk két és félóra után így 1-1-re álltak.
picture

Novak Djokovic et Rafael Nadal après leur duel nocturne à Roland-Garros

Fotó: Getty Images

A harmadik játszmában a spanyol rekordbajnok akarata érvényesült, 6-2-vel hozta is ezt a szettet. A negyediknek úgy vághatott neki, hogy tudta, egy esetleges döntőszettben az ő esélyei jelentősen csökkennének Djokoviccsal szemben. A spanyol helyzete aztán nem alakult jól, egy korai bréket ugyanis Djokovic egészen 5-3-ig el tudott vinni, ennél az állásnál pedig adogathatott a játszmáért. Ekkor azonban Nadal megint előhúzott egy varázslatos fogadójátékot, és a harmadik bréklehetőségével élve az utolsó pillanatban visszajött a szettbe. 6-6-ig aztán mindketten hozták az adogatásukat, következhetett tehát a rövidítés.
A tie-breaket Nadal ihletett állapotban, rögtön minibrékkel kezdte, és úgy is folytatta. 6-1-nél öt mérkőzéslabdához jutott, amikor azonban ezek közül Djokovic hármat is hárítani tudott (két remek adogatás és egy hihetetlen fogadást követően), felsejlett, hogy esetleg maradt még fordulat ebben a mérkőzésben. Az újabb fordulat elmaradt, Nadal a negyedik mérkőzéslabdával már élni tudott, nyolcadszor is legyőzve Novak Djokovicot a párizsi salakon.
picture

Rafael Nadal négy szettben győzte le Novak Djokovicot

A győztes érthetően fáradtan, ám óriási mosollyal az arcán nyilatkozott a mérkőzést követően:
“Nagyon fontos volt a számomra ezen a pályán jól játszani, különleges este volt. Novak egyike a tenisz legnagyobbjainak, hihetetlen története van a mi mérkőzéseinknek. Ellene mindig, minden körülmények között a legjobbra van szükség az első labdamenettől az utolsóig. iIncs számomra még egy olyan hely, mint ez a pálya, a pályafutásom legfontosabb stadionja. Nem tudom magam megfelelően kifejezni franciául, de el kell mondanom, hogy köszönöm a támogatást, minden pillanatban éreztem a közönség bíztatását.”
Egy-egy elődöntő párosítása tehát kialakult a Roland Garroson mind a női-, mind pedig a férfi egyesben. Folytatás szerdán újabb négy negyeddöntővel.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés