Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tim Henman bízik benne, az egyaránt Dohában visszatérő Nadal és Murray egymásba botlik Katarban

Nánási Antal

Frissítve 11/02/2024 - 10:53 GMT+1

Rajongók milliói várják, hogy Rafael Nadal újra visszatérjen az ATP Tourra, és újra azt az arcát mutassa, amelyet az első két idei mérkőzésén láthattunk tőle Brisbane-ben. Ugyancsak sokan vannak olyanok, akik nagyon szurkolnak már, hogy a Tour legnagyobb szívű játékosa, Andy Murray végre valahára nyerjen egy mérkőzést 2024-ben.

Rafael Nadal és Andy Murray a madridi nyílt teniszbajnokság férfi döntőjében

Fotó: AFP

Az Eurosport szakértője, Tim Henman pedig azt szeretné, ha ez a két ember legalább még egyszer egymás ellen varázsoljon.
Két óriási teniszező, Rafael Nadal és Andy Murray minden bizonnyal élete utolsó szezonját teljesíti az ATP Touron. A 22-szeres GS-bajnok spanyol mindezt egyelőre kerek perec nem mondta ki, de valljuk be, a realitás ezt sugallja. Ha pedig azt vesszük alapul, hogy a kiújuló sérülés Brisbane után az Ausztrál Opentől már távol tartotta őt, inkább csak reménykedni tudunk abban, hogy a búcsúkör egyáltalán összejön neki.
Andy Murray fizikailag jól van, már amennyire fémcsípővel persze lehet az ember, de a skótról már sokszor bebizonyosodott, hogy nem sorolható egy szintre akaratban és küzdeni akarásban az átlagemberekkel. Mégis, a sorozatos sikertelenség azért őt is megtöri, nem csoda, hogy az Ausztrál Openen úgy fogalmazott, reális eshetőség, hogy a Thomas Martin Etcheverry elleni veresége volt az utolsó alkalom, amikor aktív játékosként láthatta őt a Melbourne Park közönsége.
picture

A brit Andy Murray lesétál a pályáról, miután kikapott az argentin Tomas Martin Etcheverry ellen a férfi egyes mérkőzésükön az ausztrál nyílt teniszbajnokság második napján Melbourne-ben 2024. január 15-én.

Fotó: AFP

A háromszoros Grand Slam-győztes skót idén eddig 0-4-re áll, Brisbane-ben, Melbourne-ben, Montpellier-ben és legutóbb Marseille-ben is rögtön az első fordulóban kikapott. Sokat panaszkodott arról, hogy nem érti, miért nem tudja az edzéseken mutatott kiváló formáját éles mérkőzésekre is átmenteni, de azt is tőle tudjuk, hogy a visszavonulás egyelőre a sikertelenség ellenére sem szerepel a terveiben. Sőt, Dominic Thiemhez hasonlóan, az is elképzelhető, hogy önbizalom- és pontgyűjtés szándékával néhány Challengeren is rajthoz áll.
Előtte azonban Dohában versenyez a helyi ATP 250-es tornán, amely február 19-én kezdődik, és amely tornán, tavalyi döntősként, meglehetősen sok megvédendő pontja van. Ugyanezen a versenyen tér vissza ismét a pályára Rafael Nadal, a két gigász egyszerre, egy helyen való lehetséges feltűnése pedig azonnal vad vágyakra ragadtatta Tim Henmant:
„Rengeteg nagy rivalizálást láthattunk már a teniszvilágban. Andy és Rafa nem is tudom hányszor játszott már egymás ellen, de biztos, hogy azonnal igent mondanék, ha összejönne egy újabb, talán az utolsó mérkőzés kettejük között.”
Ha a XXI. század nagy rivalizálásaira gondolunk, akkor elsősorban a Nagy Hármas egymás közötti mérlege jut eszünkbe, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az a társaság Andy Murray-vel kiegészülve tekinthető teljesnek, azaz Nagy Négyesnek.
Murray és Nadal eddig 24-szer találkozott egymással, hétszer a skót, tizenhétszer pedig a spanyol nyert. Legutóbb nyolc éve, 2016-ban Madridban találkoztak az elődöntőben, azt a mérkőzést, meglepetésre Murray nyerte két szettben (7-5,6-4).
picture

Andy Murray, Rafael Nadal - Mutua Madrid Open 2016

Fotó: AFP

Az Eurosport szakértőjeként is tevékenykedő Henman, sokunkkal együtt, odáig lenne attól, ha ezt a két embert csak újra egészségesnek látná, az már csak a hab lenne a tortán, ha mondjuk már Dohában összejönne a jubileumi huszonötödik közös mérkőzés:
„Óriási lenne őket újra a pályán látni.
Az a színvonal, amit Rafa Brisbane-ben mutatott, nagyon meggyőző volt. Egy teljes év kihagyás után visszatérve nyert két meccset, és Thompson ellen is nagyon éles, szoros mérkőzést játszott.”
Andy Murray vesszőfutásának kezdetét Henman azzal a Wimbledoni második fordulós mérkőzéssel azonosította, amelyet Stefanos Tsitsipas ellen játszott, és amelyet a szetteket tekintve 2-1-es vezetésnél a helyi csendrendelet miatt félbe kellett szakítani. A mérkőzést Murray másnap elveszítette, azt követően pedig csak Torontóban tudott egynél több mérkőzést nyerni ugyanazon a versenyen, a szezon utolsó öt mérkőzéséből pedig csupán egyet tudott megnyerni.
Mindez, kiegészülve az idei 0-4-es mérleggel, nagyjából kijelöli, hogy a skótnak mekkora gödörből is kellene kimásznia már Dohában.
„Nagyon frusztráló mérkőzés volt. Ötéves távlatban Andy ott a legjobbját nyújtotta, vezetett 2-1-re, majd félbeszakították a meccset.” – emlékezett vissza a Tsitsipas elleni Wimbledoni estére Henman.
picture

Andy Murray, Wimbledon 2023

Fotó: AFP

„Ott elveszítette a ritmust, másnap, amikor visszajöttek, akkor kikapott.
A szezon második fele nyugtalanul telt a számára, és látható, hogy milyen hatással van rá, hogy idén még nem tudott mérkőzést nyerni.
Tudom, hogy beszélnek arról, hogy már vissza kellene vonulnia, de én nem értek ezzel egyet. Addig, amíg ő úgy gondolja, hogy nap mint nap beleteszi a munkát a felkészülésbe és ezért áldozatot hoz, addig joga van ezt addig csinálni, amíg az neki jólesik.
Ugyanakkor az is igaz, hogy Andy versenyző típus. Őt az nem teszi boldoggá, hogy csak elutazik a versenyre, nyer 1-2 meccset és továbbáll.”
Rafael Nadal és Andy Murray tehát egyaránt ott lesz a mezőnyben Dohában, és mivel mindketten kiemelés nélkül versenyeznek, jó eséllyel menniük kellene 1-2 kört, mire összejöhetne közöttük a Henman által áhított egymás elleni találkozó.
Forrás: Eurosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés