Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Rájöttem, hogy ez nem egészséges” – a visszavonuláson is elgondolkodott a 21 éves US Open-győztes

Németh Dániel

Publikálva 19/04/2022 - 17:47 GMT+2

Bianca Andreescu úgy érezte, túl nagy nyomást helyez magára, gyakran a győztes mérkőzései után is rosszul érezte magát, mert elégedetlen volt valamivel. A tavalyi szezon után úgy gondolta, hosszabb szünetre van szüksége, és még az is megfordult a fejében, hogy befejezi a pályafutását. Szerencsére a versenyzés iránti vágy visszatért, Stuttgartban már ott lesz a pályán.

Bianca Andreescu

Fotó: AFP

Ezen a héten, Stuttgartban tér vissza a pályára Bianca Andreescu.
„Őszintén szólva, igazából én be akartam fejezni a sportot” – mondta a kanadai teniszező, aki 2019-ben megnyerte a US Open női versenyét. „Nagyon rossz volt. Bizonyos mértékben kiváltságos vagyok, amiért megkaptam ezt a lehetőséget, és ezt csinálhatom. Most hálásabb vagyok, mint valaha. Nem szeretném, hogy az emberek azt gondolják, csak egy kisgyerek vagyok, és inkább hallgassak. Az előző két és fél év halmozódott fel, sok minden történt, és egyszerűen nem akartam foglalkozni velük.”
„De aztán rájöttem, hogy igazán szeretem a teniszt, és folytatni szeretném, ám nem csak azért, hogy Grand Slameket nyerjek, ezt vagy azt érjek el. Valami nagyobbat szeretnék elérni a sportban, hozzá szeretnék járulni egy jobb világ megteremtéséhez. Rájöttem, hogy nekem ehhez a tenisz az út” – fogalmazott Andreescu. A még mindig csak 21 éves kanadai 2022 első felében nem lépett pályára, a salakpályás versenyeken viszont már ott lesz, elsőként Stuttgartban.
Andreescu azért döntött a szünet mellett, mert a 2019-es US Open-győzelme óta mentális problémákkal küzdött. „Egyszer sem éreztem azt, hogy teljesen készen állok a visszatérésre. Nem vagyok benne biztos, hogy bárki is biztos abban, hogy készen áll valamire. Úgy éreztem, hogy elég volt ennyi szünet. Kicsit belefáradtam és meguntam, hogy nem állítom magam kihívás elé a pályán. Hiányzott a tűz, a versenyzés, a hajtás. Akkor kezdtem el arra gondolni, hogy jó lenne újra teniszezni.”
Az előző időszakban próbált minél több időt tölteni a családjával és a barátaival, és a tenisz körforgásából kiszakadva élni az átlagos 21 évesek életét. Állítása szerint ez az élmény olyan tapasztalatokkal ruházta fel, amelyek erősebbé tették mentálisan. Andreescu számára persze nem volt újdonság, hogy ki kellett hagynia néhány hónapot, korábban többször küzdött súlyos, hosszú távú sérülésekkel. Az viszont nagy különbség, hogy ezúttal saját elhatározásból nem versenyzett.
„2020-ban, amikor nem nagyon játszottam, az olyan döntés volt, amit nem igazán én hoztam. Egy kicsit kényszerű volt. Így aztán ez az első alkalom, amikor én határozhattam így. Már két-három hónappal korábban is elgondolkoztam ezen, közvetlenül a US Opent követően. Nem volt egyszerű, de azt mondtam magamnak: most már jó ideje így érzek, egyetlen hónap ezt nem fogja megoldani. Szóval beszéltem a hozzám közel álló emberekkel és profikkal is. Közös döntés volt, de a végén én mondtam ki a végső szót.”
picture

Bianca Andreescu (US Open 2019)

Fotó: Getty Images

Ez a pár hónap segített abban, hogy egy picit máshogy álljon a teniszhez. „Türelmes vagyok, mert korábban azt éreztem, hatalmas nyomás van rajtam. Nem is csak más emberektől, habár ez elkerülhetetlen, ez inkább belülről fakadt, én helyeztem magamra, állandóan görcsöltem. Azt éreztem, hogy ezt a nyomást folyamatosan fenn kellett tartanom, hogy egyre és egyre jobban feszegessem a határaimat.”
„De az egész szünetnek az volt a lényege, hogy rájöttem: ez így nem mehet tovább. Egyfajta szokássá vált, ami nagyon egészségtelen volt. Túlságosan is az eredményeim határoztak meg. Ha kikaptam, gyűlöltem magam. Ha nyertem, akkor szerettem. De, még amikor győztem is előfordult, hogy szigorú voltam magammal, mert volt egy olyan játék, ami nem tetszett a meccs során. Nagyon kritikus voltam, és ez nem egészséges.”
Andreescu hosszabb időt töltött Costa Ricán, amely szintén hozzájárult, hogy felvértezze magát mentálisan, és olyan rutint alakítson ki magának, amit akár az életben is hasznosítani tud. „Az egyértelmű, hogy nem vagyok nagy rajongója a napi rutinnak, de vannak bizonyos területek, amelyeknél fontos. Sok dologgal kísérleteztem az évek során. Melyik a legjobb időpont az alvásra? Mikor érdemes felkelni reggel? Ezeket a mai napig változtatom valamelyest.”
„De arra például rájöttem az előző hónapokban, hogy reggelente jobban megy a munka, mint este. Több energiám van, ezért próbálom a reggelekre időzíteni az edzéseimet. Természetesen időnként ezt is megváltoztatja az ember, mert vannak esti meccsek, és hozzá kell szokni az ottani fényekhez. De nem egyszerű kialakítani a napirendet. Még a reggeli meditáció sem mindig egyszerű, mégis azt gondolom, hogy a jövőben akkor lehetek sikeres, ha fegyelmezett vagyok ezekben a dolgokban.”
Forrás: WTA

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés