Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szilánkosra törte ütőjét a bírói széken a vállalhatatlanul tomboló teniszező

Nánási Antal

Frissítve 25/05/2023 - 13:00 GMT+2

Teniszpályán (szerencsére) ritkán látható kiborulást, sőt, tombolást produkált szerda délután Lyonban Mikael Ymer. A svéd teniszező Arthur Fils elleni mérkőzése idő előtt ért véget. Produkciója láttán az a kérdés, hogy ténylegesen is eltiltják, vagy megússza egy komolyabb pénzbüntetéssel meg egy kis felfüggesztett eltiltással?

Szétverte dühében a bírói széket a svéd teniszező

Picit hálátlan dolog egy Grand Slam-torna előtti héten ATP-torna rendezőjének lenni, ezek a napok ugyanis már kimondva-kimondatlanul az előttünk álló nagy versenyről szólnak. A legnagyobb sztárok ilyenkor már elkezdenek a GS helyszínére szivárogni, ahol már eleve nagyüzemben zajlik a tenisz, hiszen a selejtezőket épp a torna előtti héten rendezik.
Ezeken a tornákon így leginkább a Grand Slamen az első két-három fordulónál nem tovább gondolkodó teniszezők szoktak elindulni, a torna szervezői szempontjából szerencsés esetben pedig esetleg egy-egy olyan nagyobb név, aki sérülésből visszatérve szerezne még meccsrutint, vagy olyanok, akik egy relative sikertelen időszak után gyűjtenének még némi sikerélményt.
Ki szoktak azért ebből sülni bőven jó dolgok, gondoljunk a számunkra oly kedves 2018-as Genfi versenyre, amelyet Fucsovics Márton tudott megnyerni. A svájci nagyváros versenye mellett ezen a héten Lyonban is rendeznek egy 250-es versenyt, amelynek szerdai játéknapján teniszpályán ritkán látható események zajlottak le.
A helyi erő Arthur Fils és Mikael Ymer második fordulós mérkőzése kiegyenlített, szoros első szettet hozott, 5-5, 30-30-nál aztán lejátszottak két labdamenetet, amelyekkel le is zárult a mérkőzés.
Ymer szervájánál Fils returnje felszálló ágban érkezett vissza, a svéd következő tenyerese viszont egyértelműen kiesett. Ekkor a svéd rájött, hogy szerinte széles volt Fils fogadása, és odament a székbíróhoz, hogy jöjjön le és nézze meg a nyomot. Az ATP tornákon székbíróként ritkán, supervisorként viszont annál gyakrabban dolgozó Rogerio Santos viszont erre nem volt hajlandó, ezzel pedig nagyon kihúzta a gyufát Ymernél.
picture

Szétverte dühében a bírói széket a svéd teniszező

Tegyük hozzá, a svéd játékosnak minderre semmi joga nem volt, ha ugyanis felmerült benne, hogy az ellenfél fogadása széles lehet, akkor azonnal meg kellett volna állítani a játékot és kérni a bíró állásfoglalását. Ehelyett ő megütötte a maga tenyeresét, majd amikor az kiment, észbe kapott, hogy most kellene megnézni a nyomot. Késő bánat.
Amint a lenti tweeten is látszik, a svéd teniszező komoly nézőtéri pfujolások közepette egyre idegesebben próbálta meg rábírni a bírót, hogy nézze meg a nyomot, de ő hajthatatlan maradt.
30-40-nél következhetett a bréklabda, aminek finoman szólva sem az adogató volt az esélyese. Fils annak rendje és módja szerint egy fonák kereszttel brékelt is. A térfélcseréhez közeledő Ymer ekkor nemes egyszerűséggel az ütőjét szanaszét verte a bírói széken, egyrészt darabokra törve magát az ütőt, másrészt léket ütve a bírói pulpitus oldalán. Jó ideje foglalkozunk már tenisszel nézői, újságírói és kommentátori szemszögből egyaránt, ilyet azonban, hogy a játékos annyira szétverje az ütőjét, hogy annak nyele marad csupán a “művelet” végén a kezében, még nem láttunk.

Folytatásról természetesen innentől kezdve nem beszélhettünk, a supervisor röviden konzultált a székbíróval, majd Ymerhez fordult. A svéd játékos rákérdezett, hogy tényleg leléptetik-e, a pozitív választ követően kezet nyújtott Filsnek, összeszedte az ütői maradványát és elhagyta a pályát.
picture

A sérülésből visszatérő Alexander Zverev Genfben versenyez ezen a héten

Fotó: AFP

A teniszezői düh bírói széken való levezetése egyébként nem számít újkeletű jelenségnek, igaz, azért nem is tömeges, szerencsére. 2022 februárjában Alexander Zverev mondott így véleményt a szerinte elégtelen bíráskodásról Acapulcóban, egy már elveszített párosmérkőzés után. A németet akkor felfüggesztett eltiltással és komoly pénzbüntetéssel sújtották.
Ymerhez hasonló pusztítást pedig Karolina Pliskova végzett 2018-ban Rómában, amikor Maria Sakkari elleni második körös mérkőzése után ütött bele párat a bírói emelvénybe, ugyancsak léket ütve rajta.

A Mikael Ymerre váró szankciókról egyelőre nincs hírünk, jó eséllyel egy komolyabb pénzbüntetés mindenképpen kinéz neki, tényleges eltiltásra azonban nem valószínű, hogy számíthat. Más kérdés, hogy innentől kezdve nagyon meg kell húznia magát.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés