Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Abban a pillanatban már tudtam, hogy Novak megnyeri” – Ivanišević megkönnyebbült a csoportkör után

Németh Dániel

Frissítve 20/11/2023 - 18:57 GMT+1

A két döntős mellett Goran Ivanišević is a média rendelkezésére állt, és értékelte a világbajnokságon látottakat. Novak Djokovic edzője beszélt a nehézkes csoportkörről, Jannik Sinner példás hozzáállásáról, az új generációról, illetve a szerb folyamatosan megújuló motivációjáról. Ivanišević azt is elárulta, mit vár Rafael Nadal visszatérésétől.

Djokovic visszavágott Sinnernek, vb-címmel koronázta meg szuperszezonját

Goran Ivanišević elmondta: már az elődöntő előtt érezte, hogy nem lehet kivenni a győzelmet Novak Djokovic kezéből.

A szerb teniszező közel volt a lehető legtökéletesebb szezonhoz. Négyből négy Grand Slamen döntőt játszott, amiből hármat meg is nyert, és az év végi világelsőség mellett karrierje hetedik vb-címét is begyűjtötte.
Bár a csoportban még küzdelmes mérkőzései voltak, az elődöntőtől kezdve magasabb fokozatra kapcsolt, és sem Carlos Alcaraznak, sem Jannik Sinnernek nem volt reális esélye ellene. Djokovic teljesítményét az edzője, Goran Ivanišević is értékelte a sikeres vb után.
„Egy kis köszönettel azért Janniknak is tartozunk, aki segített neki bejutni az elődöntőbe. Onnantól kezdve már tudtam, hogy meg fogja nyerni a tornát. Megváltozott a mentalitása, és szombattól kezdve már egy új Novak Djokovic lépett pályára. Amikor a valódi Novak Djokovic megy ki, attól a pillanattól kezdve nincs, aki képes lenne ellene játszani.”
Ivanišević azt is elmondta, nem könnyű Djokovic játékát fejleszteni, de azért mindig megtalálják a módját, szerinte 2023-ban is volt olyan, amit jobban csinált a korábbi évekhez képest.
„Nem könnyű feladat. De ő is fejlődni szeretne. Ez egyszerre jó és rossz hír rám és a csapat többi tagjára nézve. Úgy gondolom, sokat fejlődött a röptéje, a hálójátéka, illetve a hálónál való helyezkedése. Most, ha felmegy a hálóhoz – oké, a döntőben elrontott pár könnyű röptét – egészen hihetetlen ütései vannak, ezt ezen a héten és az egész évben bizonyította. Sokkal jobban helyezkedik, nehéz elütni mellette. Korábban ez nem így volt. Most pontosan tudja, mit csinál a hálónál.”
Sokkal, de sokkal keményebben üti a tenyereseit is. Bevállalja a nagy ütéseket. Néha 200 felett üti a második szervát.
Ivanišević szerint a csoport után már látható jelei is voltak annak, hogy megváltozott Djokovic hozzáállása, sokkal pozitívabbá vált.
picture

Djokovic a rutinjával felőrölte Alcarazt, világbajnok lehet hetedszer is

„Bár Alcaraz nem játszott hihetetlenül, önmagához képest sokat hibázott, ellene akkor sem nyersz 6:3, 6:2-re, ha bal lábbal kelt fel. Lehetett látni a szemein. Nagyon nehéz Novakot kétszer legyőzni ugyanazon a versenyen. Teljesen más volt a mai meccs, Novak változtatott a taktikáján keddhez képest. Jannikon volt egy kis nyomás. Nagy döntő, rengeteg elvárás. Ha nem bízol teljesen magadban egy Novak elleni mérkőzésen, az nem jelent jót.”
Aztán kimész a pályára, ami olyan, mintha egy oroszlánnal állnál szembe. Élve felfal két másodperc alatt. Köszi, hogy jöttél, viszlát.
A horvát elismerte, nem mindig könnyű a 24-szeres Grand Slam-bajnok mellett dolgozni, de szerinte ez teljesen természetes, ha valakinek olyan ambíciói vannak, mint Djokovicnak.
„Ki vagyok én, hogy dühös legyek rá? Ő a tenisz történetének legjobb játékosa. Néha felhúzom magam, ha ok nélkül üvöltözik velünk. Amikor elveszít egy meccset, mindig mindent belead, próbálkozik. Persze nem egyszerű kezelni őt, miután kikapott valahol.”
„Kedd este későn fejezte be, szerdán egyáltalán nem láttuk őt. Őszintén szólva csütörtökig nem tudtuk, hogy mi lesz. A szobában voltunk. Nem tudtuk hazamegyünk-e, vagy elkezdünk bemelegíteni Hurkacz ellen. Szóval ültünk és ültünk. Végül kiderült, hogy játszani fog. Abban a pillanatban, ahogyan ez összeáll…”
picture

Olasz meló: Sinner maratoni csatában verte először Djokovicot, véget ért a nagy sorozat

„Mint minden ember, ő is harcol önmagával. Szerintem jól döntött, hogy nyugodt maradt. Tudom, nem egyszerű. Tudom, hogy nem könnyű motiválni magát. Mindent megnyert, világelsőként zárta az évet. De mindig talál motivációt. Mi is türelmesek voltunk. Nekem ott a családom, elmentünk vásárolni, gyönyörű nap volt, élveztem. Jó évünk volt, hogy lehetnék mérges bárkire is?”
A csoportkör utolsó fordulója érdekesen alakult, hiszen azzal, hogy Djokovic szettet veszített Hurkacz ellen, Holger Rune (vagy épp Sinner, nézőpont kérdése) kiejthette volna a szerbet. Az olasz azonban nem taktikázott, mindent beleadott a harmadik meccsbe is, és legyőzte Runét, amivel vitte magával a négy közé Djokovicot is.
„Mi a városban pizzáztunk. Ránéztem az eredményre, 6:2 az első szett. Mondom, oké. Aztán a szobába érve láttam, hogy baj lesz. Rune elkezdett jól játszani. A csapattal voltunk, hallottam embereket, akik azt mondták, talán Jannik nem ad bele 100%-ot, mert már ott van az elődöntőben.”
„Jannik azonban ezzel a meccsel, és ezt nem azért mondom, mert segített Novaknak, megmutatta, milyen bajnok lesz. Megvan benne a versenyszellem, nyerni akart. Hazai közönség előtt minden egyes mérkőzést meg akarsz nyerni. Egy kicsit megijedtem a bréklabdánál a harmadik szettben, de az utolsó két játékban hihetetlen volt Jannik. Hatalmas megkönnyebbülés volt ez nekünk is.”
Abban a pillanatban már tudtam, hogy Novak meg fogja nyerni a tornát.
Ivanišević nagyon dicsérte Sinnert is, akinek már a juniorok között felfigyelt a játékára, és kifejezetten sokra tartja őt, hatalmas jövőt jósol neki.
picture

Roger Federer óta senkinek sem sikerült az a bravúr, amit Jannik Sinner megcsinált

„Nagyon tisztelem őt, szeretem a teniszét. Nagyon sokat fejlődött ezzel a csapattal. Jobban szervál, jobban játszik a hálónál. Sokat javultak a röptéi. Ezt az egész héten, sőt, az egész évben bizonyította, Wimbledonban sajnos épp Novakkal játszott az elődöntőben. Láttuk azt a Jannik Sinnert, aki Grand Slameket nyerhet, és ezt el is hiszi magáról. Egész héten hihetetlenül teniszezett, egészen a mai napig, amikor egy másik Novakot láttunk a pályán.”
Szerintem két fiatal van, aki mindenkinél előrébb tart. Az egyik Carlos Alcaraz, akinek még mindig van egy kicsi előnye. A másik Jannik Sinner. Zárkózik. Szerintem ez a két srác jelenti a tenisz jövőjét.
A horvát úgy gondolja, mindketten keményen fognak dolgozni azért, hogy jövőre akár Djokovic dolgát is megnehezítsék.
„Itt mindkettőt legyőzte. Ahogyan korábban is említettem, Carlos nem játszott jól. De ettől még le kell győznöd, Nole pedig emelt a színvonalon. Készen állt a feladatra. Carlos nyert két Grand Slamet, ő a tenisz jövője. Jannik is sokat lépett előre az idén. Megmutatta magának és a világnak, hogy jövőre készen áll a Grand Slam-győzelemre, és senkitől sem fél.”
Ivanišević azt is elmondta: Rafa Nadal várható visszatérése remek hír a tenisz számára, ráadásul érdekes helyzeteket eredményezhet, hogy egy darabig nem lesz kiemelt.
„Ha igazak a visszatéréséről szóló hírek, az az én szememben a legjobb hír a tenisznek. Imádom Rafát. Érdekes lesz, mivel nem kiemelt, bárkit kaphat az első fordulóban. Márpedig nem akarod Rafát látni az első fordulóban. Csak akkor fog visszatérni, ha már 100%-os lesz, és úgy gondolom, még mindig maradt valami abban a bal kézben.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés