Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sinner uralja a pillanatot, de vajon le tudja győzni Djokovicot egy héten belül kétszer?

Kálmán Laci

Frissítve 19/11/2023 - 16:01 GMT+1

Nitto ATP Finals - Novak Djokovic harcba szállhat a hetedik vb-címéét is, miután egy brutális labdamenetekkel tűzdelt meccsen, elsősorban a rutinjának köszönhetően legyőzte Carlos Alcarazt. A másik ágon Jannik Sinner egy iszonyú küzdelmes találkozón gyűrte le Daniil Medvedevet, így karrierje eddigi legfontosabb mérkőzésére készülhet hazai közönség előtt.

Novak Djokovic y Jannik Sinner se saludan en la red en el duelo de la segunda jornada de competición de la fase de grupos de las Nitto ATP Finals

Fotó: Getty Images

Novak Djokovic újabb rekorddöntésre feni a fogát, Jannik Sinner pedig ott áll élete eddigi legnagyobb sikerének kapujában.
Djokovic sokadszor bizonyította mérhetetlen profizmusát a Carlos Alcaraz elleni meccsen. Ha valaki csak ránézett az eredményre, és azt látta, hogy 6:3, 6:2, akkor nyilván legyintett, hogy oké, ezt a szerb simán lehozta.
Aki viszont látta a meccset, az pontosan tudja, hogy ez minden volt, csak épp nem sima. Őrületes labdameneteket toltak sorban, és egész egyszerűen az döntött, hogy Djokovic már sokkal-sokkal több ilyen összecsapáson túl van. Az ’ilyen’ alatt azt is értjük, hogy komoly téttel bíró meccsen, azt is, hogy vb-elődöntőn, mert az egy külön műfaj, és azt is, hogy fedett pályás találkozón. A rutin, a tapasztalat döntött a javára, és persze a hagyományosan verhetetlen koncentrációs képessége. Teniszben nem volt nagy különbség köztük.
Sinner esetében is keresni kell a megfelelő jelzőket, mert egészen elképesztő teniszt nyújt nem csak ezen a héten, hanem az elmúlt hónapokban. Mostanság mindenkit megvert, aki számít, sorra intézte el a tenisz jelenlegi legjobbjait, hogy mást ne mondjunk, Daniil Medvedevet egy hónapon belül harmadszor verte meg úgy, hogy korábban zsinórban hatszor kikapott tőle.
Írtuk, hogy mindenkit megvert. Igen, tényleg mindenkit. Az idei világbajnokság eddigi legjobb meccsén, még a csoportkörben Djokovicot is legyőzte döntő szett rövidítésben. Hatalmas lendületben van az olasz, hasít alatta a szekér, a szemünk előtt érik a világ egyik legjoobbjává, itt azonban meg kell állnunk egy pillanatra.
Itt most egy olyan rész következik, amelyen nekünk, gyalog teniszdrukkereknek talán érdemes elagyalgatni, Sinner viszont valószínűleg akkor teszi a legjobbat magával, ha a megfelelő taktikai és fizikális felkészülésen kívül csak hagyja magát sodródni a flow-val. Övé ugyanis a pillanat, amelyet, ha tovább tud vinni, megszerezheti élete eddigi legfontosabb trófeáját.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Djokovic célja, tudjuk jól, hisz elmondta már jó néhányszor, hogy megdöntsön minden létező rekordot. A világbajnokság csoportkörének első mérkőzésén, azzal, hogy legyőzte Holger Runét, eldőlt, hogy nyolcadszor is a szerb lesz az év végi világelső. Igaz, ez nem új rekord, mert ebben már eddig is jobb volt mindenki másnál.
A vb utolsó meccsén, a döntőben azonban felállíthat egy új rekordot is azzal, ha megszerzi a hetedik világbajnoki címét. Jelenleg Roger Federer és ő holtversenyben állnak az élen hat-hat vb-trófeával, nem kérdés, hogy Djokovic iszonyú motivált lesz, hogy meglegyen a hetedik is. Ezzel ugye egyedüli rekorder lehetne, és maga mögé utasítaná a svájcit.
Az a tény, hogy Djokovic épp egy rekordért megy, finoman szólva sem az ellenfél, jelen esetben Sinner malmára hajtja a vizet. Sőt, már önmagában az, hogy ez most egy döntő, ráadásul a teniszszezon ötödik legfontosabb döntője, nagyban megnehezíti a szerb mindenkori ellenfelének a dolgát.
A csoportkörben aratott győzelem fontos volt, szó nincs róla, hogy le akarnánk becsülni, hisz önbizalmat adott Sinnernek, ráadásul nem múlott sokon, hogy a szerb számára már az elődöntők előtt véget érjen a torna. Viszont, ha már eljutott a döntőig, akkor azt a szerb már mindenképpen meg akarja nyerni.
További érv Djokovic esélyessége mellett, hogy az egója nem igazán bírna el két vereséget egy hét alatt. Azt meg még nehezebben bírná el, hogy ugyanaz a játékos verje őt meg öt napon belül kétszer. A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy Federer vagy Rafael Nadal esetében sem lenne más a helyzet, hasonló szituációban őket is fűtené a visszavágás vágya.
Ezen kívül tudjuk Djokovicról azt is, hogy remekül működik olyan közegben is, ahol ellene drukkolnak, vagy mondjuk inkább úgy, hogy nem neki. Nem kérdés, hogy az esti döntőben ez lesz a helyzet, ami csak olaj lesz a tűzre, és a bizonyítási vágyát még tovább fogja növelni.
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

Az elmúlt sorokból úgy tűnhet, mintha nem is létezne olyan forgatókönyv, amely alapján Sinner nyerhet, pedig szó nincs erről. Ha az olasz hozni tudja azt a bátor, agresszív játékot, amit a csoportmeccsükön, ha jól adogat, sok nyerőt szór, ha nem engedi levegőhöz jutni Djokovicot, akkor természetesen ismét megverheti, és világbajnok lehet. A közönség mögötte lesz, hajtják majd őt előre, benne pedig ott sűrűsödik az elmúlt hetek muníciója, amely egészen a győzelemig repítheti őt.
De ez elég lehet ahhoz, hogy a vb-döntőben is legyőzze minden idők legeredményesebb játékosát? Azt a Djokovicot, aki épp egy újabb rekord megdöntésére készül?
Ha ezt Sinner el tudja hinni, akkor talán meg is tudja verni a szerbet. Akkor talán, de lehet, hogy még az sem lesz elég.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés