Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic előbb sokkolta a teniszvilágot, majd közölte, hogy mindenki nyugodjon le

Kálmán Laci

Frissítve 16/11/2021 - 19:59 GMT+1

Novak Djokovic az utóbbi időben olyan gyakran ír történelmet, hogy lassan ő maga is alig győzi követni. Legutóbb a hetedik évvégi világelsőségét ünnepelhette, melynek kapcsán közölte, némi félreértés után, hogy esze ágában sincs visszavonulni.

Djokovic előbb sokkolta a teniszvilágot, majd közölte, hogy mindenki nyugodjon le

Fotó: AFP

Novak Djokovic előbb sokkolta a torinói közönséget, majd megnyugtatott mindenkit, hogy még jó sokáig játszani szeretne.

Aki tud olaszul, és élőben nézte és hallgatta a világelső hétfői interjúját, azt gondolhatta, hogy a szerbnek határozott tervei vannak a visszavonulását illetően. Konkrétan, hogy 2023 végén abbahagyja a profi teniszt.

"Paio d’anni” - mondta Djokovic. Ez szó szerint, szigorúan véve azt jelenti, hogy „kettő”, azaz, hogy a szerb még két évig szeretne játszani, utána pedig elköszön. Voltak, akik ezt ennek megfelelően értelmezték, és posztolgattak is erről a közösségi médiában.
Nem sokkal később, az interjúszobában Djokovic már félreérthetetlenül fogalmazott, így aztán a rajongóinak bizonyára nagy kő esett le a szívéről.
„Nem, nem. Nem így értettem” – mondta Djokovic, aki egy kétszettes, Casper Ruud elleni győzelemmel nyitotta a világbajnokságot. „Néhány évre gondoltam, nem tudom pontosan, mennyire. Miért is ne játszhatnék a legmagasabb szinten még néhány évig?! Nagyszerű lenne.”
A „paio d’anni” olasz kifejezés azt jelenti, hogy „egy pár”,„néhány”, gyakran azonban úgy értik szó szerint, hogy „kettő’. Miután Djokovic tisztázta a félreértést, kifejtette, hogyan képzeli el a következő éveket.
„Nézzék, nincs egy konkrét szám a fejemben arról, mennyi ideig szeretnék még ezen a szinten játszani. Nincs egy konkrét határ. Nem akarom magam határok közé szorítani, egyszerűen azért, mert imádok teniszezni. Világelsőként semmi okom rá, hogy a visszavonuláson gondolkodjam. Most épp jó helyen vagyok, ott vagyok, ahol lennem kell. Sajnálom, ha bárki félreértett volna.”
Leszámítva azt a könyöksérülést, ami 2018-ban orvosi beavatkozást igényelt, Djokovic el tudta kerülni a nagyobb sérüléseket a pályafutása során. Talán nem véletlen, hisz rengeteg energiát fordít arra, hogy egészséges maradjon. Azt mondta, akkor szeretné abbahagyni, amikor már nem érez magában motivációt.
„A csapatom segítségével elég jól gondját tudom viselni a testemnek. Úgyhogy remélem, sérülés nem fog közbeszólni, és akkor hagyhatom abba, amikor én szeretném. Amikor elérkezik a pillanat, nagyon határozott leszek magammal, és tudni fogom, hogy egy fejezet lezárult az életemben. Meghozom majd a szükséges döntést, és tovább tudok lépni.”
Novak Djokovic

De őszintén szólva, erre egyelőre nem is gondolok. Jelenleg azt érzem, hogy évek vannak még a lábamban, a szívemben és a fejemben. Amíg így van, megyek tovább, mert én őszintén szeretem ezt a sportot. Élvezem a versengést, mert előrevisz, kihívásokkal állít szembe és motivál.
„Ha nem így lenne, rettenetesen nehéz volna minden egyes nap felkelni és edzeni menni, hogy ott tudjak maradni a világ élvonalában, és hogy tornagyőzelmekért harcolhassak.”
Djokovic eddig öt alkalommal nyerte meg a szezonzáró ATP-világbajnokságot. Roger Federer a vb-rekorder a maga hat címével, ami ugye azt jelenti, hogy győzelme esetén a szerb beérné a svájcit ebben a mutatóban is.
A csoportküzdelmek során Andrey Rublev és Stefanos Tsitsipas várnak még a világelsőre.

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés