Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A 2022-ben látott volt a “Djokovic light” – figyelmeztet Goran Ivanisevic

Nánási Antal

Frissítve 22/11/2022 - 11:52 GMT+1

Minden szempontból nehéz év végére tett sikeresen pontot hatodik világbajnoki címével Novak Djokovic vasárnap este Torinóban. A leginkább saját maga által generált korlátozások ellenére összességében azért korrekt évet záró szerb kapcsán megszólaló edzője még ennél is jobb évet, sőt éveket jósol a jövőre.

Novak Djokovic és a hatodik vb-trófea

Fotó: AFP

A korábbi Wimbledoni-bajnok horvát ex-teniszező hivatalosan 2019 júliusa óta tagja Djokovic edzői stábjának, előtte azonban már kapcsolatban voltak, Ivanisevic ugyanis amolyan mentorként segítette a trófeahalmozó szerbet.
Az utóbbi két és fél évben azonban a horvát szakember teljes jogú stábtaggá vált, sőt mi több, 2022-ben szintet lépett.
Egy éve jött ugyanis a bejelentés, hogy a Djokovicot húsz Grand Slam-győzelemhez segítő szlovák edző, Marian Vajda befejezi a szerbbel való közös munkát, felszabadítva így a teniszvilág edzői számára az egyik leginkább vonzó, ugyanakkor kihívásokkal teli pozíciót.
Akkoriban tartotta magát a hír, miszerint Patrick Mouratoglou lehet a szerb következő edzője, ebből azonban végül nem lett semmi. Ivanisevic így, némileg kimondva-kimondatlanul is, a korábbi segédedző/másoedzői szerepkörből 2022-ben előrelépett és az évnek még világelsőként nekivágó teniszező elsőszámú edzője lett.
Akkor még nem tudta (maximum sejthette), hogy a Djokovic-stáb tagjainak 2022 nem elsősorban a versenyekről szól majd. A COVID elleni védőoltások felvételét megtagadó szerbet ugyanis döntése miatt kitiltották Ausztráliából, az USA-ba pedig be sem engedték, ami miatt az év nyolc Masters-tornájából négyet kénytelen volt kihagyni (Indian Wells, Miami, Montreal, Cincinnati).
picture

Goran Ivanisevic

Fotó: AFP

Ha innen nézzük, a limitált lehetőségekből így is sokat tudott kihozni a stáb, a római győzelem, és a párizsi döntő mellett ugyanis összejött egy Roland Garros-negyeddöntő (Nadal ellen), no meg persze a Wimbledoni győzelem. Utóbbira hivatkozva kerülhetett be a világbajnokság mezőnyébe, amelyet vasárnap este meg is tudott nyerni.
“Keményebben edz, mint a húszas évei elején. Emiatt ennyire jó még mindig, és ugyancsak emiatt lesz még jobb a jövőben. Egészen elképesztő látni, ahogyan minden egyes nap megvan benne a szándék, hogy eddzen és fejlődjön.” - méltatta tanítványát a 2001-ben Wimbledonban bajnoki címig jutó horvát szakember.
picture

Mester és tanítványa

Fotó: AFP

A torinói Pala Alpitourban Novak Djokovic pályafutása során hatodszor nyerte meg az ATP világbajnokságát, beállítva ezzel Roger Federer vonatkozó rekordját. Amíg ezt a csúcsot “csak” beállította, egy másikat el is vett a svájci zsenitől, a harminchatodik életévében járó szerb ugyanis ezzel a sikerével a legidősebb teniszező lett, aki valaha megnyerte a férfiak évzáró szupertornáját.
Ezzel 2022 lett az az év, amely minden idők legfiatalabb év végi világelsőjét és legidősebb világbajnokát is elénk tárta. Ez a furcsa kettősség tovább görgeti azt a jelenséget, amely a fiatalok előretörésével előállt az ATP Touron, nevezetesen, hogy a következő generáció valóban megérkezett a közvetlen élvonalba, ugyanakkor a nagy öregek, a Nagy Hármas aktív tagjai továbbra is meghatározzák a játékot.
Olyannyira meghatározzák, hogy az idei év négy Grand Slam tornájából hármat két olyan játékos vitt el, aki a siker pillanatában betöltötte már 35. életévét. A karrier végének egyre távolabbra tolásával kapcsolatban is tudott jókat mondani Djokovicról horvát edzője:
“Novak továbbra is éhes a sikerre, tornákat nyer és hihetetlen színvonalon teniszezik. Már most azzal foglalkozik, hogyan készüljön föl a következő szezonra.”
Nem kérdés, Djokovicot a rekordok motiválják a leginkább. Feltett célja, hogy úgy vonuljon vissza, hogy ő minden idők legeredményesebb teniszezője a Grand Slam tornákat figyelembe véve, és aligha lenne ellenére, ha a megnyert ATP-tornák számát tekintve is ő állra a vonatkozó ranglista élére. Előbbi mutató esetében Rafael Nadallal verseng, akitől jelen pillanatban egy győzelemmel van lemaradva, utóbbi rangsort pedig a legendás Jimmy Connors vezeti, aki 107 megnyert versennyel fejezte be karrierjét. Djokovic jelenleg 91-nél jár.
picture

Djokovic és az asztanai serleg

Fotó: AFP

A motiváció tehát megvan, Ivanisevic szerint pedig tanítványának a sport és a különböző táplálkozási módszerek és készítmények egyre bővülő tárháza is segítségére lehet, hogy hosszútávú céljainak elérésére minél hosszabb táv álljon a rendelkezésére:
“Novak egy olyan srác, aki mindig, folytonosan fejlődni akar. Odafigyel a testére, minden lépését megtervezi. A világ mindig kínál valamit, ami segít fejlődni, segít jobbá válni. Ez azt eredményezi, hogy a teniszezők sokkal tovább játszanak, mint az én időmben, amikor 30-31 évesen bár öregnek számítottál. A mai srácok hihetetlen dolgokra képesek.”
Ivanisevic arra nem tért ki, hogy pontosan milyen lehetőségekre gondolt, amik segítik a felkészülést, ugyanakkor élénken él sokak emlékeiben az a jelenet, ami a párizsi döntőn játszódott le. Emlékezetes, Djokovic stábjának tagjai a lelátón, nagy titoktartás és helyezkedés közepette kevertek ki egy rejtélyes italt a szerbnek, igaz, azt a mérkőzést így sem sikerült megnyernie.
Egy dolog biztosnak tűnik, Novak Djokovic számára 2023 sokkal jobban kezdődhet mint ahogyan 2022 eleje elsült, Ausztrália jelenlegi kormánya ugyanis törölte a kitoloncolás miatt rá kiszabott hároméves kitiltást, így a szerb ott lehet az Ausztrál Openen 2023 januárjában.
Forrás: ATP
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés