Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az „arrogáns seggfej” volt a legkevesebb, amit Tsitsipas kapott pénteki veresége után

Sergő Z. András

Publikálva 19/11/2022 - 14:20 GMT+1

Péntek este végleg borított minden papírformát Andrey Rublev, miután az év végi világbajnokság utolsó csoportmeccsén három játszmában legyőzte a görög Stefanos Tsitsipast. Két sikertelen próbálkozás után harmadszor végre ott van tehát a legjobb négy között. A hatodik kiemelt orosz maga sem hitte, hogy ebből a csoportból továbbjuthat, de összefoglaljuk, miért volt ez mégis lehetséges.

Stefanos Tsitsipas

Fotó: AFP

Izmos tenyeresekkel tarkított, három játszmás meccsen, nagy fordulatok után győzött Andrey Rublev az év végi világbajnokság utolsó csoportmeccsén Torinóban. 3-6 6-3 6-2-es győzelme Stefanos Tsitsipas felett azt jelenti, hogy a hatodik kiemelt orosz ott van a legjobb négy között. Harmadszor van itt az évzáró tornán, ilyen magasságig azonban még sosem jutott.
Sorsdöntő mérkőzés volt ez az utolsó, hiszen a már biztosan továbbjutó Novak Djokovic és a biztosan kieső Daniil Medvedev mellett ez a meccs döntött arról, ki legyen a második helyen továbbjutó. Bár a görög ragyogóan kezdett, nagy nyomást gyakorolt ellenfelére a Pala Alpitourban, az orosz azonban fordítani tudott, és ezzel megszerezte idei 51. győzelmét.
"Nem adtam fel, továbbra is küzdöttem és játszottam” – mondta Rublev a péntek esti mérkőzés után. "Kicsit pánikba estem, amikor az első szettben 40-0 után elvesztettem az adogatásomat. De aztán tovább küzdöttem és játszottam, gondoltam, megjön az esély. Főleg, ha a legjobbamat adom. Sikerült megfordítanám a meccset, boldog vagyok, hogy ott vagyok az az elődöntőben."
picture

Álomkezdés után teljesen szétesett Tsitsipas, atomtenisszel fordított Rublev

Rublev idén Marseille-ben, Dubaiban, Belgrádban és Gijónban is győzött, a görög elleni két idei találkozójából azonban eddig egyet sem tudott megnyerni. Mégis csodálatraméltó rugalmasságot mutatott a péntek esti meccs kulcsfontosságú pillanataiban. 36 nyerőt vert be, ezzel garantálva a magas színvonalú, 102 perces összecsapást.
A 25 éves játékos tehát először van ott az év végi világbajnokság legjobb négy teniszezője között, az elődöntőben pedig a norvég Casper Ruud lesz az ellenfele. A szombat esti meccsről így nyilatkozott:
„Nagyon várom már, mert Casper nagyon kedves ember a pályán és azon kívül is. Ő egy nagyszerű játékos, nagyszerű harcos. Nagyon sok mindent ért el ebben a szezonban, nagy kihívás lesz számomra. Remélem, hogy a legjobbamat fogom nyújtani, meglátjuk mi történik.”
Valóban, talán a legkevesebben a végül második helyen továbbjutó oroszra gondoltak, amikor az volt a kérdés, ki jut a legjobb négy közé ebből a halálos csoportból. Egy hét alatt azonban bebizonyította, hogy tévedtek, hiszen ellene két korábbi világbajnok, Daniil Medvedev és Stefanos Tsitsipas is három játszmában maradt alul.

Tsitsipas szerint ő volt a jobb

Nem mindenkinek annyira egyértelmű, hogy Rublev jogosan jutott a legjobb négy közé. Aki látta a péntek esti meccset, feltűnhetett, hogy a görög folyamatosan romló játékkal volt jelen a teniszpályán, és noha az első szettben felülmúlta ellenfelét, a folytatás egyértelműen nem az övé volt. Valószínűleg nem segítette az sem, hogy szülei szinte minden labdamenetnél instruálták játékát, sokszor egyszerre.
Nem véletlen hát, hogy a sajtótájékoztatón meglepő módon nyilatkozott.
„Úgy éreztem, én vagyok a jobb játékos, többet tudok kezdeni ma a labdával, mint ő. Hogy sokkal kreatívabb tudok lenni. Nem is kell mondanom, szerintem ez elég nyilvánvaló. Mégis ő érvényesült azzal a kevés eszközzel, ami van neki, így tudott ma legyőzni.”
A teniszközegben ritkán hallható „őszinteség” és a savanyú szőlő-érzés felpaprikázta a rajongókat. A nyilatkozat után eltelt alig 12 órában számos teniszrajongó fejezte ki nemtetszését Tsitsipas vereség utáni megnyilvánulásaival kapcsolatban. Az „arrogáns seggfej” és a „kellemetlen szardarab” csak néhány volt a válogatott szidalmak között, amelyekből egy portál gyűjtött össze néhányat.
Egy dolog tény: Tsitsipas korábban már megnyerte az évvégi világbajnokságot. Most Rublev tehet azért, hogy ezt ő is megvalósítsa. Ehhez még két meccset kell megnyernie 24 órán belül.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés