Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az alvás segítette Rublevet Tsitsipas legyőzésében, vajon Djokovic ellen is bejön a szunya?

Takács Márton

Publikálva 16/11/2021 - 17:02 GMT+1

Andrey Rublev élete egyik legjobb adogatójátékával rukkolt elő a 2019-es világbajnok Stefanos Tsitsipas ellen a torinói ATP-világbajnokság második napján. Az orosz következő ellenfele Novak Djokovic lesz, míg a görög az újonc Casper Ruud ellen javíthat.

Andrey Rublev nem volt szomorú

Fotó: Getty Images

Stefanos Tsitsipas elismerően nyilatkozott legyőzőjéről, Andrey Rublevről.

Andrey Rublev érthető módon elégedett volt azzal, ahogyan játszott a Stefanos Tsitsipas elleni 6:4, 6:4-es győzelmével véget érő mérkőzésen a torinói ATP-világbajnokság második napján.
Rublev már az egy évvel ezelőtti, 2020-as londoni szezonzáró vb-n is meccslabdához jutott az akkori címvédő Tsitsipas ellen, de végül három szettben kikapott a görögtől. Az orosz az adogatásával bukta el a partit, a döntő pillanatban kettős hibát vétett.
12 hónappal később Rublev pályafutása egyik legjobb adogatójátékát mutatta be, az első szervája után ugyanis a pontok 90 százalékát megnyerte (36/40). Arra a kérdésre, hogy produkált-e már valaha ilyen kiegyensúlyozott meccset adogatásban, Rublev kuncogva felelt.
"Azt hiszem, ez volt az első alkalom. Nem tudom, mit mondjak, mert tényleg ez volt az első alkalom, és elégedett vagyok mindennel, amit és ahogy a pályán csináltam. Az adogatástól, az adogatásfogadáson át az alapvonalról induló labdamenetektől kezdve a mentális részig, ahogy kontrolláltam az érzelmeimet. Majd meglátjuk, tudom-e így folytatni." nyilatkozta a 24 éves orosz, aki tavaly nem jutott tovább a vb-csoportjából, bár a 2019-es és a 2020-ban később döntős Dominic Thiemet azért legyőzte.
Rublev ezzel 4-4-re módosította a Tsitsipasszal szembeni mérlegét, szerdán pedig a világelső Novak Djokoviccsal játszhat. Ez lesz mindössze az első mérkőzés kettejük között, ahol eldől, hogy melyik játékos lesz majd a Zöld csoport élén, miután Djokovic 7:6(4), 6:2-re legyőzte Casper Ruudot az első körben.
picture

Rublev legyőzte a 2019-es bajnok Tsitsipast

"Már eldőlt, hogy Novak ellen fogok játszani, és nincs sok hozzáfűznivalóm ehhez. Ő a történelem egyik legnagyobb játékosa, úgyhogy nem is tudom, mit mondjak. Remélem, hogy nyerni fogok pár játékot, de a valóság az, hogy csak annyit tehetek, hogy hiszek magamban és a legjobbamat nyújtom." – nyilatkozta Rublev a szerdai partiról.
A Tsitsipas elleni győzelem mindössze a második volt, amelyet Rublev a Nitto ATP Finalson aratott, miután tavaly Thiem ellen nyert a londoni O2 Arénában, amikor Rublev már nem kerülhetett az elődöntőbe.
Rublev teljesítménye még lenyűgözőbbnek tekinthető, miután az orosz elárulta, hogy tévesen azt hitte, hogy elaludt és lekéste a mérkőzését.
picture

Lehet, hogy az alvás lesz Rublev meccs előtti sikerreceptje

Fotó: Getty Images

"Ez igaz, mivel a meccsem este 9-kor kezdődött, így napközben sok időm volt, ezért úgy döntöttem, hogy alszom egyet. Általában egyáltalán nem alszom napközben, vagy ha megpróbálok aludni, akkor sem sikerül, de most több mint egy órát aludtam.
Este 6 órára állítottam be az ébresztőt, és amikor felébredtem, már sötét volt. Teljesen összetörtnek éreztem magam, mintha valaki reggel 7-kor ébresztene. Arra gondoltam, hogy most nem fogok felkelni, inkább alszom még fél órát. Mert általában reggelente sok ébresztőt állítok be, így tovább tudok aludni, legalábbis belül így gondolom.
Furcsán éreztem magam, először is mindig felteszem a telefonjaimat töltésre, és most nem töltöttek. Arra gondoltam, hogy valami furcsa dolog történik. Általában éjszaka szoktam tölteni őket. Aztán megnéztem az időt, este 6 óra. Mi ez az egész? Este 6 óra? Hogy lehetséges ez? Talán elromlott a telefonom, vagy valami ilyesmi? És akkor kezdtem rájönni, hogy ’hú, elaludtam napközben. Pár óra múlva meccsem lesz, úgyhogy fel kell kelnem.'"
picture

Andrey Rublev

Fotó: Getty Images

Annak ellenére, hogy hétfő este elvesztette a Nitto ATP Finals nyitómérkőzését, Stefanos Tsitsipas nem tervezi, hogy harc nélkül adja fel a szezonzáró tornát.
A görög két sima szettben kapott ki Andrey Rublevtől, a 2019-es világbajnok azonban nagyon szeretne visszatérni a pályára, és megfordítani a rosszul kezdődő hetét.
"Izgatott vagyok. Továbbra is jó teniszt akarok játszani. A vereség ellenére úgy érzem, hogy több esélyt kapok majd erre. Legközelebb fokozni akarom a teljesítményem, és jobb teniszt akarok játszani." – kezdte értékelésétTsitsipas.
Tsitsipas tudja, hogy még a veresége ellenére is van esélye az elődöntőbe jutásra. Ehhez azonban a háromszoros vb-résztvevőnek a tornán újoncként versenyző Casper Ruud ellen kell javítani először.
picture

Stefanos Tsitsipas többet nem hibázhat a vb-csoportjában

Fotó: Getty Images

"Ismerem a lebonyolítást és tudom, hogyan működnek itt a dolgok. Elég tapasztalt vagyok itt, mivel már harmadszor játszom ezen az eseményen. Az érzés, hogy itt játszhatok, soha nem fog megunhatóvá válni. Még mindig ugyanolyan izgatott vagyok, mint a legelső alkalommal.
Ez egy olyan formátum, amelyet a legtöbb játékos nem ismer, mert nem játszunk túl gyakran a körmérkőzéses szabályokkal, és a nyert szettek is fontosak lehetnek. Szeretem, mert esélyt ad, és meccsről meccsre fejlődhetek és javulhatok."
picture

Stefanos Tsitsipas vereseéggel rajtolt

Fotó: Getty Images

A negyedik helyen kiemelt játékos 12 ászt ütött Rublev ellen, és a hét bréklabdából ötöt hárított az orosszal szemben. De ez sem volt elég. A Roland Garros és a US Open idei döntőse elismerően nyilatkozott Rublevről, mivel az orosz az első adogatása mögött rengeteg pontot nyert.
"Játszhattam volna jobban is, de Andrey nagyon jól teniszezett. A legjobban adogatott, amit valaha láttam tőle. Azt hiszem, az első szettben körülbelül 22 egymást követő első adogatást ütött be. Lehet, hogy a statisztika mást mond, de nekem ez az érzésem, szóval elég jó volt a maga részéről."
via ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés