2021 nem úgy sikerült Rafael Nadalnak, ahogyan azt szerette volna, hiszen Grand Slam-győzelem nélkül zárta az évet. Egyvalaki azonban töretlenül hisz abban, hogy nem szabad leírni a spanyolt: nagybátyja és korábbi edzője, Toni Nadal.


Nadalt ebben a szezonban többféle sérülés is hátráltatta, a hátával és a lábával egyaránt bajlódott, önmagához képest még a salakos versenyeken is szürkébben teljesített. Azóta, hogy a Roland Garros elődöntőjében kikapott Novak Djokovictól, csak Washingtonban lépett pályára, ahol korán búcsúzott, fájdalmai miatt pedig úgy döntött, inkább a rehabilitációra és a 2022-re való felkészülésre összpontosít.
Australian Open
Hivatalos: Djokovic ott van az AusOpen indulói között, Serena viszont nem
TEGNAP 08:32
A 35 éves klasszis pályafutásában gyakoriak voltak az ehhez hasonló időszakok, ám egy dolog összeköti ezeket a helyzeteket: előbb-utóbb mindig visszatért a régi formájához. Látva a 2021-es teljesítményét, sokakban felmerült, vajon most is képes lesz-e ilyesmire, tovább növelve a Grand Slam-győzelmeinek számát. Toni Nadal, akinél kevesen ismerik jobban őt, egészen biztos abban, hogy látjuk még csúcsformában teniszezni az unokaöccsét.
„Federer esetében ez kényesebb kérdés, mivel ő már 40 éves, többszöri operáció után tér vissza (egészen pontosan három – a szerk.), azt pedig nem tudhatom, mennyire alakult az jól. Rafael esetében viszont biztos vagyok abban, hogy maradt benne két-három jó év, meggyőződésem, hogy fog még Grand Slamet nyerni. Persze az a realitás, hogy minden egyes évvel nehezebb lesz, ahogyan a fiatalabb játékosok közelebb kerülnek” – mondta a Marca podcastjében.
Toni Nadal 2016-ban kiszállt Rafa felkészítéséből, a mostani szezonban azonban visszatért az ATP mindennapjaiba azzal, hogy elvállalta az egyik legnagyobb tehetség, Felix Auger-Aliassime felkészítését. A fiatal kanadainak már most igen nehéz dolga van, hiszen a Nagy Hármas mögött feltörekvő generáció is igen erősnek tűnik, élen Daniil Medvedevvel, Stefanos Tsitsipasszal és Alexander Zverevvel. Azt viszont még az edző sem tudja, közülük ki a legerősebb.

Rafael Nadal és Toni Nadal

Fotó: Getty Images

„Őszintén szólva nem tudom. Nagyon közel vannak egymáshoz tudásban, problémájuk leginkább azzal van, amikor alacsony szinten megy nekik a játék. Ha épp jól teniszezik Medvedev, akkor ott van, ahol Nadal, Federer vagy Djokovic. Viszont ha rosszul játszik, sokkal jobban visszaesik a szintje, mint Novaknak, Rafaelnek vagy Rogernek. Az lesz a fiatalabbak közül a legjobb, aki képes lesz ezt stabilizálni idővel” – fogalmazott a 60 éves szakember.
Minden sportágban előszeretettel vitatkoznak azon, ki minden idők legjobbja, a férfi teniszben pedig egészen példátlan korszakot hozott el a Federer-Nadal-Djokovic rivalizálás, jelenleg mindhárman 20-20-20 GS-győzelemmel rendelkeznek. Toni Nadal elárulta, amikor unokaöccse mindent megnyert, az ő fejében is megfordult, hogy egy napon Rafát minden idők legjobbjai között fogják számon tartani, de arról is beszélt, mi volt az első reakciója, amikor látta Djokovicot teniszezni.
„El sem tudtam képzelni, hogy ennyi mindent megnyerhetnek. Federernél láttuk, hogy ő a történelem egyik legjobbja lesz, mert mindent jól csinál. Amikor Rafael 23-24 éves korára minden Slamet megnyert, elkezdtem azon gondolkozni, hogy ő is az egyik legjobb lehet. Amikor láttam Juan Monaco ellen a 18 éves Djokovicot, egyből az öltözőbe mentem, és azt mondtam Rafaelnek: ’Van egy kis gondunk, mert láttam egy nagyon jó játékost. Hamar kiderül, ha valaki nagyon jó.”
Djokovic esetében nem is tévedett, hiszen idővel fellépett Nadal és Federer szintjére, majd lassacskán át is billentette a rivalizálásukat, az idei US Openen akár a Grand Slam-győzelmek terén is az első helyre ugorhatott volna. „Ha a számokat nézzük, akkor Federer vagy Djokovic a legjobb. Rafael viszont nagyon sok Grand Slamról maradt le a sérülések miatt, és mással kellett foglalkoznia. Várnunk kell a karrierjük végéig, hogy megállapíthassuk, ki a legjobb.”
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Australian Open
Djokovic még titkolózik, de elutazik Ausztráliába
07/12/2021 08:35
Tenisz
Djokovic kétarcú szezonja: karrierje legnagyobb sikerei közé beékelődött pár nagy pofon is
04/12/2021 15:47