Tegye a szívére a kezét, aki nem kezdte el egymáshoz hasonlítgatni Rafael Nadalt és Carlos Alcarazt. Legalább egyszer-kétszer. Magában, titokban.

Mindketten spanyolok, mindketten nagyon fiatalon kezdtek el nagyon komoly eredményeket elérni, és korosztályos rekordokat döntögetni, így aztán a nyilvánvaló hasonlóságok mellett valóban nem könnyű elmenni.
Az is igaz mindkettejükre, hogy fizikálisan messze a kortársaik előtt jártak, illetve járnak. A többiek az övékéhez hasonló izomzatról és erőnlétről még csak álmodni sem mertek ennyi idősen. Szóval lehet ok bőven Nadal és Alcaraz összevetésére, az ember, pláne a 21. századi ember meg olyan, hogy ezeket az összehasonlítgatásokat meg is teszi.
Wimbledon
Napokon belül perre mehet Wimbledon a ranglista pontok visszatartása miatt
7 ÓRÁJA
Rafa azonban ezeket teljesen értelmetlennek tartja. Ráadásul a dolog szerinte még kártékony is, hisz így nem tudjuk igazán értékelni és élvezni Alcaraz egyediségét, és ő maga sem tudja igazán megélni azt a nagyszerű időszakot, amiben most van.
De vajon képesek lehetünk arra, hogy anélkül csodáljuk a fiatal spanyol játékát, hogy azt várnánk tőle, hogy ő is nyer majd 13 Grand Slamet? Rafa szerint egyértelműen igen.
Nadal egyébként tegnap este Denis Shapovalov ellen játszotta a nyolcaddöntős meccsét Rómában. A domináns első szett után sajnos kiújult a sérülése a bal lábfejében, így aztán a meccs végére jelentősen visszaesett a játéka színvonala, és végül kikapott a kanadaitól. A Roland Garros május 22-én kezdődik, úgyhogy nincs sok ideje, hogy megpróbálja rendbehozni magát a torna kezdetére.
A napokban megkérdezték Nadaltól, ki volt erősebb, a 19 éves Rafa, vagy most a 19 éves Alcaraz? Válaszában a 21-szeres Grand Slam-bajnok nem is fogalmazhatott volna szebben és egyértelműbben. Annyira jól beszélt, hogy teljes hosszában közöljük a válaszát, nem csak a kulcsgondolatokat.
https://i.eurosport.com/2022/05/12/3371213.jpg
„Ember, erre nem tudok válaszolni” – mondta Nadal. „És nem fogok minden egyes nap arról beszélni, hogy ki lesz a jobb, a nagyobb, vagy hogy épp melyikünk erősebb most, rendben van? Már azt is elfelejtettem, én ki voltam ennyi idősen. Amit tehetünk, hogy élvezzük egy olyan csodálatos játékos pályafutását, amilyen Carlos. Lehet, hogy érdekes, szerintem mégis jobb lesz, ha befejezik a velem való összehasonlítását.”
Ha nyer majd mondjuk 25 Grand Slamet, az fantasztikus lesz neki is, és az egész ország számára is. Én pedig rettenetesen boldog leszek. De hagyjuk őt, hadd élje meg, és hadd élvezze a saját karrierjét. Én élvezni tudtam az enyémet. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy ennyire jól tudtam kezelni az én saját pályafutásomat. És ez most az a pillanat, hogy ő is elkezdheti egyengetni az övét, úgy ahogy akarja.”
Nem lehet állandóan azon agyalni, milyen volt anno, és ő milyen most. Ő az, aki. Egy zseniális játékos. Valószínűleg a 2005-ös önmagamra nem fogom ugyanezt mondani, de úgy gondolom, én is elég jó voltam. És ennyi. Ennyi pont elég.”

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Más időszakok, más pályafutások, máshogy közelítettük meg a dolgokat, mert az idők változnak. De élvezzük, azt, ahogy játszik. Kell ennél több? Ne pakoljunk rá nyomást, mármint extra nyomást. Engem pedig ne faggassanak állandóan, mert én minden alkalommal csak ugyanazt fogom elmondani.”
„Borzasztóan boldog vagyok, hogy a hazámnak van egy olyan csodálatos játékosa, mint ő. Ez nagyon jót tesz a sportágnak. Ha önző módon, a néző szemszögéből nézem a dolgot, az, hogy van egy ilyen teniszező, mint Carlos, és hogy esélyünk lesz hosszú éveken át követni a pályafutását, hihetetlenül jó dolog.”
„Ami pedig engem illet, én még játszom. És próbálok arra összpontosítani, hogy azt tegyem, amit tennem kell. Ennyi az egész.”
A fentieket nem nagyon lehet annál egyértelműbben megfogalmazni, mint ahogy Nadal tette. Mi pedig csak egyetérteni tudunk az általa elmondottakkal.
https://i.eurosport.com/2022/05/06/3367809.jpg
Ráadásul a spanyol ezzel nem csak a Rafa-Alcaraz-vitát tette helyre, hanem tulajdonképpen bármiféle összehasonlítást a nagyok és még nagyobbak között. Helyretette ezzel a például a GOAT-vitát is.
Így aztán nincs más dolgunk, mint kinyomtatni és bekeretezni a gondolatait, és ha majd megint fellángol a vita mondjuk a legnagyobbságról, elég lesz csak a neveket cserélgetnünk.
via részben TennisNow
Roland Garros
Nadal a nagybátyjával, Djokovic egy specialistával meccsel a negyedik fordulóban
9 ÓRÁJA
Roland Garros
Alcaraz hozta a papírformát, Khachanov borította
10 ÓRÁJA