Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tanulni nem akart, az úszóedzőktől félt, így a teniszt választotta a kínai srác, aki újra történelmet írt

Németh Dániel

Publikálva 03/05/2023 - 19:53 GMT+2

Mutua Madrid Open - Zhang Zhizhen a madridi 1000-es versenyen Denis Shapovalov és Cameron Norrie után Taylor Fritzet is legyőzte döntő szett tie-breakben. A kínai így már a negyeddöntőnél jár, amivel történelmet írt, a hazájából ő az első játékos, aki nyolc közé jutott egy 1000-es versenyen. A kínai férfi tenisznek egyébként is kiváló éve van, immáron két teniszezőjük ostromolja a top 50-et.

Három meccslabdát hárítva írt történelmet a kínai srác Madridban

Nem gondoltam volna, hogy eljuthatok a második hétig. És most mégis itt vagyok!
Zhang Zhizhen boldogan nyilatkozott a harmadik fordulós mérkőzését követően, ami érthető: a kínai teniszező, akinek a versenyt megelőzően még győzelme sem volt az ATP Touron a 2023-as szezonban, elég komoly skalpvadászatba kezdett a madridi főtáblán. A torna nyitókörében a selejtezős Jurij Rodionovot búcsúztatta a papírformának megfelelően, utána legyőzte Denis Shapovalovot, majd a 11. kiemelt Cameron Norrie-t.
„Hatalmas siker ez, mert egy csodálatos mérkőzést játszottunk. Kemény volt az első szett, 6:2-vel zárult, de nem adtam fel, és aztán megnyertem két tie-breaket, ami csodálatos. Általában, ha két rövidítést játszom egy meccsen, akkor egyet nyerek, egyet veszítek. Ma összejött a kettő, ami valóban hihetetlen” – nyilatkozta a kínai teniszező, aki ekkor még talán nem is sejtette, hogy a következő találkozója hasonló forgatókönyvvel ér véget.
Taylor Fritz erősen kezdett, adogatóként lényegében érinthetetlen volt (négy pontot veszített az első szettben), és 35 perc alatt meg is nyerte az első játszmát. Az amerikai teniszező a folytatásban is brékelőnybe került, adogatóként azonban közel sem volt annyira határozott a teljesítménye, és Zhangnak sikerült visszavennie az elveszített adogatójátékot. Végül tie-break döntött a játszmáról, amit annak ellenére nyert meg a kínai, hogy Fritz 3-0-val kezdett.
Fordulatokból kijutott a döntő szettre is, amelyben Zhang már komolyan elhitte, hogy legyőzheti a top 10-es riválisát. A 26 éves kínai elképesztő önbizalommal játszotta le a fontos pontokat, épp csak akkor torpant meg, amikor a győzelemért szerválhatott, de a rövidítést ezúttal is sikerült kiharcolnia. Fritznek megvolt a lehetősége, hogy adogatóként végigvigyen egy minibréket, de Zhang innen is visszakapaszkodott, majd ezt követően három meccslabdát hárított.
picture

Három meccslabdát hárítva írt történelmet a kínai srác Madridban

A kínai teniszező sorozatban a harmadik meccsét nyerte meg döntő szett tie-breakben, ráadásul nem akárkiket győzött le, megszerezte az első top 30-as, top 20-as és top 10-es skalpját is. Innentől kezdve pedig akár merészebb álmai is lehetnek, hiszen ezen az ágon Stefanos Tsitsipas maradt az egyetlen kiemelt, rajta kívül egy selejtezős és egy szerencsés vesztes maradt még versenyben. A következő fordulóban Aslan Karatsev vár rá, aki Daniil Medvedevet búcsúztatta.
Elárulok egy titkot: edzésen 6:0-ra kikaptam tőle
- nyilatkozta Karatsevre utalva Zhang.
Ha a tapasztalatot nézzük, nem ő számít a mérkőzés esélyesének, de az előző napokban csupa-csupa olyan meccset nyert meg, ahol az ellenfele volt a toronymagas favorit. Zhang a madridi negyeddöntőjével történelmet írt, ő lett az első kínai teniszező, aki nyolc közé jutott egy 1000-es versenyen. Természetesen nem először nyúlt bele a kínai sporttörténelembe: ő volt az ország első top 100-as játékosa az ATP-rangsorban, 2021-ben pedig főtáblára jutott Wimbledonban.
Zhang már akkor azt mondta az ATP-nek, szeretné, ha a kínai férfi tenisz idővel utolérné a nőket sikeresség terén, amit csak lépésről lépésre, türelmesen lehet megtenni. „A Kínából érkező nőknek már sok-sok évvel ezelőtt is remek eredményeik voltak, nyertek egyéniben és párosban is Grand Slam-tornát. Eközben a férfiaknál még a 100-hoz sem vagyunk közel. Lépésről lépésre kell haladnunk, nem egy nap vagy hét kell ahhoz, hogy ezt kitaláljuk” – jelentette ki Zhang.
„Szerintem a kínai játékosoknak már rég meg kellett volna ugraniuk ezt a szintet” – fűzte hozzá a kétszeres Grand Slam-bajnok és korábbi világranglista-2. Li Na. „Zhizhen wimbledoni teljesítménye egyáltalán nem lepett meg, hiszem, hogy még számos rekordot megdönt majd a kínai férfi teniszben. Igazán örülök a sikereinek. Úgy gondolom, az embereknek jobban kellene hinniük a kínaiakban, mert mindannyian képesek vagyunk ehhez hasonló eredményekre, csak a lehetőségek hiányoztak.”
picture

Zhang Zhizhen

Fotó: Getty Images

Li Na jóslata beválni látszik, jelenleg ugyanis két kínai játékos is van a top 100-ban, és az idei Australian Openen 2. fordulóig jutó, 18 éves Juncheng Shangról sem szabad megfeledkezni. A kínaiak rangsorát Yibing Wu vezeti, aki Dallasban úgy nyert tornát, hogy Denis Shapovalovot, Taylor Fritzet és John Isnert is megverte, amivel ő lett Kína első ATP-tornagyőztese. Ezen a héten pedig újfent Zhang sikerei irányítottak nagyobb figyelmet az országra, és ki tudja, hol a vége.
Zhang kimondottan érdekes úton jutott el erre a szintre. Szülei sportolók voltak, és támogatták, hogy a fiú is ezen a téren építsen karriert magának, focista édesapja azonban elég határozottan terelte őt az úton. „Az alábbi választási lehetőségeket adta: tanulok, úszok, vagy teniszezek. A tanulás unalmas és túl sokba kerül. Az úszóedzők baromi erősek, és nagyon féltem tőlük. A teniszt viszont élveztem, és az edző is nyugodt volt, így hát ezt választottam.”
De miért nem jöhetett szóba a foci, ha már egyszer a vérében volt a sport? „Apám nem nagyon akarta, hogy focizzak. Ott ugyanis 11 játékos van a pályán, nem te döntöd el a meccseket, hanem az egész csapat. Ő azt akarta, hogy olyasmit játsszak, amiben rajtam múlik, hogyan alakulnak a találkozók. A teniszben mindent kézbe vehetek, nyerhetek és veszíthetek, de ez csak rajtam múlik, és nem tíz másik játékoson.”
Zhang aligha bánta meg, hogy a tenisz mellett tette le a voksát, ugyanis egyre komolyabb eredményeket tud felmutatni a profik között. Tavaly azzal írt történelmet, hogy ő lett az első kínai férfi teniszező, aki beverekedte magát a top 100-ba a ranglistán. Ekkoriban még többnyire a Challenger Tour versenyeit járta, a nyara azonban kiválóan sikerült, volt egy olyan sorozata, amikor ötből négy versenyen döntőt játszott, ezek közül egyet meg is nyert.
Az önbizalmát ráadásul magasabb szintre is át tudta menteni, főtáblára jutott a US Openen, majd Asztanában, Firenzében és Nápolyban is sikerrel vette a kvalit.
Ez alapján azt mondhatnánk, hogy a kínai srác inkább későn érő típus, akinek kellett pár év, mielőtt megtalálta a játékát a felnőttek között, ez azonban csak részben igaz. Zhang ugyanis már tinédzserként is megmutatta, hogy nagy jövő előtt állhat előtte, a 2015-ös Shenzhen Openen – csupán 18 évesen – selejtezősként második fordulóig jutott, majd rá egy hétre Pekingben begyűjtötte az első top 100-as skalpját is.
picture

Zhang Zhizhen

Fotó: Getty Images

„Abban a pillanatban azt gondoltam, hogy szárnyalni fogok, és viszem valamire. De aztán súlyosan megsérültem, futás közben eltörtem a bokámat. Utána azt hittem, hogy bajban vagyok, két vagy három Future-versenyen szerepeltem. Az első héten azonnal kikaptam, de úgy fogtam fel, hogy semmi sem történt. Egy héttel később már mentem egy kört, szereztem egy pontot, és azt hittem, probléma nélkül visszatérek. De aztán egyre és egyre csak csúsztam vissza a ranglistán.”
Ha nincs az a sérülés, és viszi tovább a lendület, talán már hamarabb stabilizálta volna a helyét a legjobbak között, így viszont sokáig csak felvillanásokra futotta tőle. 2017-ben – szintén Sencsenben – egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol Henri Laaksonentől kapott ki három játszmában. A következő idényben Challenger-szinten játszhatott elődöntőt, 2019-ben pedig két tornagyőzelmet is besöpört ezen a szinten, amivel bejött a top 150-be.
A koronavírus-járvány miatt 2020 nagy részét kihagyta, de a közel egyéves kihagyás sem vetette vissza jelentősen, idén Madridban pedig minden korábbinál nagyobb lépést tett előre, ugyanis legrosszabb esetben is a 66. helyen jegyzik majd a ranglistán. Érdemes tehát megjegyezni Zhang Zhizhen nevét, mert könnyen lehet, hogy mostantól rendszeresen láthatjuk őt az ATP Touron. Akkor sincs nagy baj, ha valaki esetleg bonyolultnak találja, mert nincs ezzel egyedül.
A teljes nevem sok embernek okoz nehézséget, ezért hagyom, hogy úgy szólítsanak, ahogyan akarnak, én meg hallgatok rá. Így lettem ZZZ, a nevemben lévő három z miatt. Könnyebb kiejteni, ráadásul a triplazé menő is. Plusz szeretek aludni, amihez tökéletesen passzol a ZZZ.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés