Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Hatalmas tehertől szabadultam meg” – 33 évesen, sérülések után ért fel a csúcsra a német teniszező

Németh Dániel

Publikálva 23/04/2024 - 14:06 GMT+2

Jan-Lennard Struff már tavaly is nagyon közel volt ahhoz, hogy megszerezze pályafutása első tornagyőzelmét. Erre végül pár hónapot várnia kellett, vasárnap azonban 7:5, 6:3-ra legyőzte a müncheni döntőben Taylor Fritzet, amivel 33 évesen és 11 hónaposan csatlakozott a tornagyőztesek közé. A német játékos elmondta: a története azt bizonyítja, hogy érdemes küzdeni az álmokért.

Australian Open: Rinky Hijikata - Jan-Lennard Struff - a mérkőzés legjobb pillanatai

Jan-Lennard Struff 33 évesen begyűjtötte karrierje első tornagyőzelmét.

Játszott döntőt 1000-es versenyen, nyolcaddöntőt Grand Slam-tornán, és volt már top 20 közelében a ranglistán – egy dolog azonban hiányzott Struff pályafutásából: a tornagyőzelem. A hétvégén azonban pótolta a hiányzó karrier-darabkát, a müncheni 250-es versenyen ugyanis két szettben legyőzte a döntőben Taylor Fritzet, így pár nappal a 34. születésnapját megelőzően csatlakozott a tornagyőztesek közé.
Az ATP történetében csak ketten vannak, akik nála is idősebbek voltak az első címük megszerzésekor: Paolo Lorenzi (34 év és 7 hónap), valamint Victor Estrella Burgos (34 év és 6 hónap), a hosszú várakozás azonban csak különlegesebbé teszi a német számára a sikert. Struff ráadásul nem akármilyen úton jutott el idáig, hiszen az előző két évben rengeteg sérülés hátráltatta, de a kihagyásokat követően rendre csúcsformában tért vissza.
A német teniszezővel az ATP készített interjút.
Mit jelent az első tornagyőzelem?
Nagyon sokat. 33 éves vagyok, hihetetlen érzés. Nagyon-nagyon boldog vagyok, és ezzel együtt egy hatalmas tehertől szabadít meg, hogy végre sikerült megnyernem az első trófeámat.
Csak ketten vannak, akik nálad is idősebbek voltak, amikor megszerezték az első címüket. Mennyire tesz büszkévé, hogy 33 évesen lendültél életed formájába?
Nagyon, mert ez is azt bizonyítja, hogy még mindig keményen dolgozom, nem adtam fel. Köszönettel tartozom a csapatomnak, az erőnléti edzőmnek és a fiziósomnak, akik az edzőimhez hasonlóan rengeteg melót pakolnak bele. Ezért is tudok ennyire jól játszani 33 évesen.
Mennyivel teszi különlegesebbé a sikert az a tény, hogy hazai pályán érted el?
Nagyon különleges a győzelem: ez az első trófeám, ráadásul Németországban szereztem meg. 2021-ben nem voltak nézők, amikor döntőbe jutottam itt. Stuttgartban elképesztő csatát vívtunk Tiafoe-val, a harmadik szettben tie-break döntött. Hihetetlen egy meccs volt. Szóval igen: nagyon különleges ez a siker.
picture

Carlos Alcaraz nagy csatában, de megvédte címét Madridban

Ki tudsz emelni néhány embert azok közül, akik kulcsszerepet játszottak az életedben és a karrieredben, akik hozzásegítettek a mostani mérföldkő eléréséhez?
Mindenekelőtt a szüleimet mondanám, mindketten teniszedzők. Miattuk kerültem be a sportba kisgyerekként. Még nem tudtam beszélni velük, mert kevés időm volt a döntő óta. Carsten [Arriens], Marvin [Netuschil] és Uwe [Liedtke] nagyon keményen dolgoztak mellettem, de köszönettel tartozom a régi edzőimnek, illetve az egész családomnak.
Mondtad, hogy a szüleid edzők. Van valami, amit kifejezetten tőlük tanultál el?
Mindig is azt mondták, hogy élvezzem a játékot, dolgozzak keményen, és soha ne adjam fel. A hozzáállásuk miatt sosem éreztem azt, hogy nyomás alatt kellene teniszeznem. Csak annyit kértek, hogy ha már csinálom, akkor csináljam teljes szívből.
Pete Sampras a példaképed. Milyen emlékeid vannak róla, amelyek arra ösztönöztek, hogy te is profi teniszezőnek állj?
Sokat szerva-röptézett, ami kifejezetten tetszett. Nagyon agresszív stílusban játszott. De talán azért is választottam őt, mert az apám nagyon szerette, és személyesen is láttam játszani Hannoverben, amikor még ott tartották az ATP-világbajnokságot. Nagyszerű teniszező volt, akire nagyon fel lehetett nézni.
picture

Tiafoe meccslabdáról fordított a stuttgarti döntőben, először tör be a top 10-be

Az előző években többször tértél vissza úgy sérülés után, hogy életed teniszét játszottad. Mit tanultál meg ezekből a nehéz helyzetekből?
Még mindig keményen kell dolgoznom, mert igenis elérheted a céljaidat, ha nem adod fel. Ez nagyon fontos tanulság. És persze bíznod kell a körülötted lévő emberekben. Én 100%-ban bízom az orvosokban, akik sokat segítettek nekem, de különösen az erőnléti edzőmben és a fiziósomban, akik mindig mellettem voltak, és keményen dolgoztak, hogy egészséges legyek.
Milyen hobbijaid vannak a tenisz mellett?
A foci. Épp játszik a Borussia Dortmund. Nem láttam az eredmény, de hamarosan ránézek. Szeretem a sorozatokat, követem a focit, meg úgy általánosságában is nagy sportrajongó vagyok. És a kávét is imádom!
Hogyan fogod ünnepelni ezt a sikert?
Most lesz egy kis időm, szóval majd meglátjuk. A családom hamarosan elutazik, de előtte még biztosan beszélni fogunk egy kicsit. Azt követően talán elmegyek ebédelni, vagy bedobok egy könnyed vacsorát, de még az is lehet, hogy egy ütős reggeli lesz belőle holnap. Tényleg nem tudom. Az biztos, hogy el kell még telnie egy kis időnek, hogy igazán értékelni tudjam ezt a sikert, mert a tenisz nagyon gyorsan pörög, mindjárt jön a következő meccs. Szóval igyekszem ezt most kiélvezni egy kicsit, és aztán koncentrálni a következő feladatra.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés