Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A US Open címvédője sorsfordító, a karrierjét alapvetően meghatározó döntés előtt áll

Kálmán Laci

Publikálva 30/04/2022 - 17:51 GMT+2

Emma Raducanu a héten jelentette be, hogy öthónapnyi közös munka után megválik edzőjétől, Torben Beltztől. Novemberben kezdtek együtt dolgozni, a US Open-bajnoknő azonban most azt mondja, új edzési modellre van szüksége. Az alábbiakban megnézzük, mely szakemberek jöhetnek szóba, a lehetséges utódok között vannak többszörös Grand Slam-bajnok sztáredzők is.

Emma Raducanu

Fotó: Getty Images

A 19 éves tehetség fontos döntés előtt áll, alapvetően befolyásolhatja ugyanis a karrierjét, hogy kivel dolgozik tovább.
Az Emma Raducanu és Torben Beltz közötti együttműködés nem tartott sokáig, még fél évig sem. Az eredmények a US Open óta kétségtelenül elmaradtak, kapott is ezért többektől hideget-meleget, azt azonban nehéz megmondani, hogy a sikertelenségért mennyiben az edző volt felelős.
Persze mindegy is, a lényeg, hogy Raducanu úgy érezte, váltásra van szüksége, és ezért meghozott egy fontos döntést. Pályafutásának most egy olyan pillanatában van, amikor komoly kihívások elé néz, és erős nyomás nehezedik rá. Nagyon nem mindegy tehát, hogy kit választ.
Az alábbiakban megnézzük, Raducanunak kikben volna érdemes gondolkodnia.

DARREN CAHILL

Ritka, hogy igazán nagynevű edzők éppen szabadon elérhetők legyenek, Darren Cahill-lel azonban most éppen ez a helyzet.
Az ausztrálnak elképesztő eredménysora van, dolgozott Lleyton Hewitt-tal, Andre Agassival és Andy Murrayvel is. Ráadásul női vonalon is eredményes, hisz sikeresen segítette Daniela Hantuchova, Ana Ivanovic és Simona Halep pályafutását is.
Annak, hogy Cahillnek jelenleg nincs edzettje, az is az oka, hogy a karanténkorlátozások miatt nehezen tudott mozogni Ausztrália és a világ többi része között. Emiatt akadt meg az együttműködése Amanda Anisimovával, akivel tesztjelleggel dolgoztak együtt.
Egy biztos, Raducanuval sokan szívesen dolgoznának együtt, valószínűleg Cahill is, és ez minden bizonnyal fordítva is igaz. Meglátjuk, lesz-e közeledés a két fél között.
Darren Cahill

JAMIE DELGADO

Jamie Delgado neve ismerősen csenghet a brit teniszrajongók számára, hisz három évig dolgozott Andy Murrayvel.
Tagja volt a skót csapatának a 2016-os wimbledoni bajnoki címe megszerzésekor, és részt vállalt a világelsőségig vezető útból is. Az előző szezon végén váltak el útjai Murraytől, és jelenleg Denis Shapovalov csapatát erősíti.
Valószínűleg szívesen visszatérne Nagy-Britanniába, hogy Raducanuval dolgozhasson. Nemcsak a fiatal tehetség miatt, hanem azért is, mert komoly tisztelet övezné a munkáját.

TIM HENMAN

Henman akkor járt legközelebb az edzősködéshez, amikor elvállalta a britek kapitányi posztját az ATP-kupa idejére.
Azt azonban ne felejtsük el, hogy Henman egyfajta mentori szerepkört tölt be Raducanu mellett, és nagyon közel áll hozzá a US Open-bajnoknő korábbi mestere, Andrew Richardson.
Henman jelenleg meglehetősen elfoglalt, hisz az Eurosportnak, a BBC-nek és az Amazon Prime-nak is dolgozik, valamint tevékenykedik a wimbledoni torna felügyelőbizottságában is.
Ettől függetlenül azért meg lennénk lepve, ha Raducanu nem találná őt meg egy fontos kérdés erejéig.
picture

Tim Henman

Fotó: Getty Images

ESTEBAN CARRIL

Konta Johanna néhány évvel ezelőtti felemelkedése Esteban Carrilnek volt köszönhető. Ráadásul kapcsolatban áll Raducanuval is, 2021 végén dolgoztak is együtt, mielőtt egy rövid időre Murray edzője lett.
„Esteban egy rendkívül elismert szakember a brit teniszben” – mondta a skót. „Jó néhány játékossal végzett kifejezetten sikeres munkát.”

NIGEL SEARS

Ő talán a legkevésbé valószínű név a listán, azonban Raducanut talán megkísérti egy pillanatra, hogy akár meg is próbálhatna visszamenni Nigel Searshez.
Sears, aki Andy Murray apósa, korábban dolgozott már együtt Raducanuval, egészen pontosan akkor, amikor a fiatal tehetség tavaly a negyedik körig menetelt Wimbledonban. De ettől függetlenül is komoly respektje van a női teniszben, hisz edzette a korábbi világelső Ana Ivanovicot is.
A hatvanas évei közepén járó Sears azonban valószínűleg nem akar visszamenni a Tourra, Raducanunak pedig egy olyan edzőre volna szüksége, aki járja vele a tornákat hétről hétre.

ANDREW BETTLES

Finoman szólva sem ő a legnagyobb név a listán, pedig azért van már eredménysora neki is. Előbb ütőpartnere, majd 2018-ban az edzője lett Elina Svitolinának.
Több tornát és olimpiai érmet is nyertek együtt, tavaly októberben azonban befejezték az együttműködésüket.
picture

Emma Raducanu és Torben Beltz

Fotó: Getty Images

Nemrégiben Jennifer Brady szerződtette le őt, aki azonban augusztus óta nem játszott sérülés miatt. Ez azt jelenti, hogy Raducanu számára akár nyitva is lehetne az út Bettles felé.

RICCARDO PIATTI

Nem kérdés, Piatti hatalmas név a szakmában, ráadásul a Jannik Sinnerrel történt szakítás után jelenleg szabad is.
Fontos infó lehet, hogy Raducanu a mester akadémiáján készült a salakszezonra Észak-Olaszországban, szóval elképzelhető, hogy már ki is nézte őt magának.
picture

Riccardo Piatti és Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

Ami Raducanu szempontjából ellene szól, az ugyanaz, ami Sinnernek is probléma volt. Piatti nem szívesen utazgat, inkább delegálja a feladatokat a csapata különböző tagjainak. Ez a megoldás pedig valószínűleg nem igazán feküdne a fiatal brit tehetségnek.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés