Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal még nem biztos benne, hogy ott lesz az Australian Openen

Németh Dániel

Publikálva 19/12/2021 - 11:30 GMT+1

A terv nyilvánvalóan az, hogy felkészüljön az év első Grand Slam-tornájára, azonban nincs rá garancia, hogy időben felépül, és készen áll a három nyert szettre menő találkozókra is. Semmi esetre sem szeretne elhamarkodott döntést hozni, amivel esetleg a későbbi pályafutását veszélyeztetheti.

Rafael Nadal és Denis Shapovalov - fotó: Giuseppe Cacace

Fotó: Eurosport

Messze még a csúcsforma: Rafael Nadal a második meccsét is elveszítette az Abu-Dzabiban rendezett bemutatótornán.


A 20-szoros Grand Slam-győztes idejekorán befejezte a 2021-es szezont egy makacs lábsérülés miatt. Bár a probléma már salakpályás versenyeken is hátráltatta, a legerősebb borításán vállalta a játékot, és nem is ment neki rosszul a tenisz: nyert 1000-es versenyt Rómában, a Roland Garroson pedig az elődöntőben kapott ki Novak Djokovictól egy elképesztő színvonalú meccsen. Utána viszont csak Washingtonban próbálkozott a játékkal, majd úgy döntött, inkább megpróbálja rendbe hozni a lábát.
Nadal azóta megtette az első lépéseket a visszatérés felé, Abu-Dzabiban két bemutatómeccsen is pályára lépett, egy kimondottan erős mezőnyben. Első találkozóját Andy Murray-vel játszotta, akivel legutóbb 2016-ban teniszezett; a spanyol kicsit rozsdásnak tűnt, ami az öt hónap szünet után teljesen érthető, mindent egybevetve azonban elégedett volt a teljesítményével. Annak ellenére is, hogy a meccset a korábbi világelső skót nyerte meg 6:3, 7:5 arányban.
„Pozitív volt a kezdés. Még jobban is játszottam, mint azt néhány héttel ezelőtt gondoltam volna. Vissza kell szereznem azokat az automatizmusokat, amik a versenyhelyzet során magától értetődően jönnek” mondta a spanyol, aki azt is elárulta, még edzés gyanánt sem játszott szettre menő mérkőzéseket. „Nekem egyetlen ilyen meccsem sem volt mostanság. Inkább a gyakorlatokon volt a hangsúly, és nagyobb volt a kontroll, hogy értékelni tudjuk, mennyire javul a lábam állapota.”
Nadal elismerően nyilatkozott Murray-ről is, akit sokan leírtak már, mégis egyre jobb formában teniszezik. A 34 éves skót 2019-es csípőműtétje óta rengeteg kisebb-nagyobb problémával bajlódott, de nem adta fel, az előző szezonban pedig már nagyon biztató mérkőzéseket játszott. „Nagyon örülök annak, hogy Andyt ilyen magas szinten láthatjuk. Úgy tűnik, hogy most már egyre gyakrabban tud játszani, és kevésbé korlátozott.”
Rég nem játszottam, és kemény ellenféllel kellett megküzdenem. Sok jó dolgot csináltam, sok szempontból pozitív volt ez a meccs. Andynek gratulálok. Örülök neki, de igyekszem a pozitívumokra építeni, továbbra is tanulni. Ez csak a kezdet. Jó érzés jó tenisszel visszatérni.
Murray a Nadal elleni győzelemmel bejutott a bemutatótorna döntőjébe, ahol 6:4, 7:6-ra kikapott Andrey Rublevtől. A harmadik helyet Shapovalov szerezte meg, miután 6:7, 6:3, 10:6-ra legyőzte Nadalt a bronzmeccsen, aki a meccs után elárulta: nem biztos abban, hogy időben felépül az Ausztrál Openre. Bár a torna 2009-es bajnoka szeretne ott lenne az év első Grand Slam-tornáján, a karrierje jelenlegi fázisában kétszer is meggondolja, van-e értelme kockáztatni a játékkal.
„Beszélnem kell a csapatommal. Ha 100%-ig őszinte akarok lenni, azt mondanám, nincs 100%-os garancia. Az a terv, hogy elutazok és mindent beleadok Ausztráliában, ez a cél, ez a szándékom. De vissza kell még térnünk, megfigyelni, hogyan reagál ezekre a napokra a testem, és csak utána fogunk döntést hozni. A karrierem mostani fázisában napról napra haladok, és azok után, amiket keresztül kellett mennem, minden egyes lépést alaposan át kell gondolnom.”
Összességében a Shapovalov elleni teljesítményével is elégedett volt. "Elkövettem pár hibát, amit nem lett volna szabad, de összességében ez egy pozitív hét volt, ismét szabadban edzhettem nagyszerű időben, remek játékosok ellen. Versenyképes szinten teniszeztem ezen a héten, ami pozitív hír a számomra. Változatlanul hiszek abban, hogy olyan versenyképes leszek, mint amilyen az elmúlt 15 évben voltam, a szenvedélyem és a motivációm adott, hogy elérjem a céljaimat."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés