Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Búcsúztatta a hazaiak kedvencét, majd djokovicos mozdulattal hergelte a közönséget

Németh Dániel

Frissítve 02/03/2024 - 21:17 GMT+1

Corentin Moutet 7:6, 7:6-ra legyőzte Nicolás Jarryt a santiagói 250-es tenisztorna negyeddöntőjében. A mérkőzésen végig feszült volt a hangulat, a francia játékost többször kifütyülték, köztük a legvégén is, amire egy Novak Djokovictól ellesett mozdulattal reagált. A találkozó után elmondta: szerinte mindenki jobban járna, ha a hazai játékosok riválisai is megkapnák a tiszteletet a nézőktől.

A 2012-es bajnok Murray hiperagresszív tenisszel jutott tovább

Corentin Moutet sosem volt egyszerű eset, ezt bizonyította Santiagóban is.

A francia teniszezőnek borzasztóan alakult a 2023-as szezonja. Csuklósérülése miatt egykezes fonákra kellett váltania, egész évben csak egy versenyen nyert egynél több mérkőzést, a ranglistán pedig a 100-ból is kicsúszott. Ez a szezon tehát az újrakezdésről szól, amit a dél-amerikai salakos sorozattal kezdett meg. Noha Cordobában és Buenos Airesben még elvérzett a selejtező első körében, Rio de Janeiróban már főtáblás volt, Santiagóban pedig az elődöntőnél jár.
Ez utóbbinak a chileiek kevésbé örültek, mivel a hazaiak egyik legnagyobb sztárját, Nicolás Jarryt ütötte el a továbbjutástól. A világranglista 22. teniszező, aki nemrég Carlos Alcarazt is legyőzte, mindkét szettért adogathatott, de nem járt sikerrel, majd a tie-breakekből is rosszul jött ki. A hazai játékos mellett álló közönség nem is fogta vissza magát a bosszantó vereség után, a mérkőzéslabdát követően alaposan kifütyölte Moutet-t, aki sajátos módon reagált.

Novak Djokovic ölelkezős ünneplését lemásolva egy kicsit még hergelte az amúgy is frusztrált közönséget.

A közösségi oldalán végül úgy magyarázta a gesztust, hogy ő szeretettel válaszol a gyűlöletre. „Rengeteg mindenen mentem keresztül tavaly, szóval most csak szeretetet tudok adni, és köszönettel tartozom a körülöttem lévő embereknek” – írta. A franciát még az interjú alatt is sokáig fütyülték, de végül elmondta, úgy érzi, nagyobb tiszteletet érdemelnek a játékosok, mint amit ő kapott.
„Szerintem igazán fontos, hogy a sport az osztozkodásról szól, azért hozták létre, hogy mindenkit egyesítsenek. Ezért is tartom szomorúnak a ma történteket. Mindkét játékos keményen dolgozik a gyerekkora óta, megérdemelten vagyunk a pályán. Szeretnék jól játszani, és ugyan tudom, hogy chilei ellenfelem volt, de csak ezért még nem leszek rossz. Nagyon élvezem az itteni játékot, de úgy gondolom, akár rólam, akár másról van szó, egy chilei ellen is megérdemeljük a tiszteletet.”
De mit csinált Moutet, amiért ennyire magára haragította a közönséget? A beszámolók szerint nem sokat, legfeljebb annyit, mint egy átlagos meccsen: a megnyert labdamenetek után hevesen ünnepelt, időnként hosszasan vitatkozott a bírói döntések miatt, egyszer-egyszer pár alsó szervát is meghúzott. Ami azt illeti: már a legelső labdamenetben elővette az alsó szervát, ráadásul alaposan meglepte vele Jarryt, így ász lett belőle.
„Azt mondta, szánalmas vagyok” mondta a Claynek a hűvös kézfogásra utalva. „Nem tudom, miért, most jól viselkedtem. Rengetegen drukkoltak ellenem, pfujoltak, zavartak a szervák alatt. Szóval nem gondolnám, hogy bármi szánalmasat tettem volna. Úgy gondolom, remekül sikerült túlélnem, jól is játszottam. Szerintem őt kellene megkérdezni, miért mondta ezt. Nem kimondottan vagyunk a legjobb barátok, nem ismerem túl jól.”
Jarryt a sajtótájékoztatón kérdezték ugyan az esetről, de nem fejtette ki bővebben, így nem tudtuk meg, mi zavarta leginkább Moutet viselkedésében. A francia viszont a mérkőzés után is szóvá tette, mennyire ellenséges volt a stadion.
„Azért sajnálatos, mert nem volt kellemes a hangulat. Pedig egyébként szeretek Chilében teniszezni: a selejtezőben és az összes többi meccsen szurkoltak nekem, mert megnyitottam a szívem, sokat adtam az embereknek, amit meg is osztottam velük. A sportnak ez a lényege. Itt van velem az edzőm és a családom, tisztában vagyok azzal, mit csináltam jól vagy rosszul, és a mai napon mindent jól csináltam.”
Moutet-ra a folytatásban sem vár egyszerű feladat, ugyanis egy másik chileivel fog játszani: Alejandro Tabilo ellen lép pályára a Jarry nagyapjáról (Jaime Fillol) elnevezett stadionban.
„Szomorú, hogy így viselkednek veled szemben, csak mert az ellenfeled egy hazai játékos. Fogalmam sincs, hogy okosabb lesz-e a közönség. Úgy gondolom, hogy ha jobban tisztelnének, akkor mindenki számára jobb lenne a hangulat. Még az ellenfelemnek sem igazán jó, amikor ekkora a zaj a mérkőzés közben. Tabilót jobban ismerem, mert közelebb állunk életkorban. A saját meccsemre koncentrálok, tudom, hogy nagyszerű játékos. Majd kiderül, melyikünk a jobb.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés