Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egyetlen éjszaka alatt három meccs és két megnyert döntő – Új bajnoka van az ATP Tournak

Németh Dániel

Frissítve 26/02/2024 - 15:28 GMT+1

Jordan Thompson éjszakája mozgalmasan alakult Los Cabosban, ahol megszerezte karrierje első ATP trófeáját, majd a párosok között is behúzta a tornát Max Purcell oldalán. Az ausztrál teniszező fejében meg sem fordult, hogy egy ennyire erős mezőnyben labdába rúghat, főleg nem azok után, hogy a negyeddöntőben két játéknyira volt a kieséstől.

Megint lassan kezdett Tsitsipas, de aztán űrtenisszel törte össze az ausztrál álmokat

Emlékezetes estén van túl Jordan Thompson: gyors egymásutánban három meccsen is pályára lépett, és mind a hármat megnyerte.

Meglehetősen érdekesen alakult a Los Cabosban zajló 250-es tenisztorna szombati programja, ugyanis a férfi egyes döntőt követően az egyik páros elődöntőt és aztán a páros döntőt is beszuszakolták a szervezők. Az önmagában nem példátlan döntést most az tette a szokásosnál érdekesebbé, hogy az est főszereplője, Jordan Thompson mindegyik találkozón érdekelt volt. A helyi időjárási viszonyok miatt ráadásul csak este 8-kor kezdődött a maratoni meccssorozat.
Az ausztrál teniszező számára az elsőre rémálomnak ható program mesébe illő véget ért: Casper Ruud legyőzésével (6:3, 7:6) megszerezte karrierje első ATP-címét, majd Max Purcell oldalán 7:6, 6:3-ra hozták a páros elődöntőt Ruud és Blumberg ellen, hajnali 2.55-kor pedig beütötték a meccslabdát a páros fináléban is. Purcell a negyeddöntőben nagyon közel volt a kieséshez – Alex Michelsen 6:0, 4:1-re vezetett ellene –, és ő sem számított arra, hogy a végén ő emelheti magasba a trófeát.
Thompsonnal a győzelmét követően az ATP készített interjút.
Mit jelent számodra az első ATP-győzelem?
Mindent. Úgy nőttem fel, hogy az ATP Touron akartam játszani, de sosem gondoltam volna, hogy tornát nyerhetek. Még nem is igazán dolgoztam fel, de az biztos, hogy karrierem egyik legszebb pillanata, ha nem a legszebb.
Érezted, hogy a mostani formádban benne lehet a győzelem? Mennyi önbizalmat adtak a szezon elején elért eredmények?
Nem gondoltam volna, hogy bajnok leszek, különösen nem ezen a versenyen, amelyen nagyon erős volt a mezőny, egy csomó top 10-es játékossal. Egyszerre csak egy meccsre koncentráltam, és végül nagyszerűen ment a játék.
Mennyiben segítettek a korábbi döntőid, a 2019-es és 2023-as finálék s-Hertogenbosch-ban?
Úgy kezeltem, mint az összes többi találkozót. Talán az előzőek során túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítottam nekik. Akkoriban valószínűleg az is átfutott az agyamon, hogy ilyen lehetőségek nem adódnak túl sűrűn. Most sokkal jobban megbirkóztam ezzel, egyszerűen csak teniszeztem.
picture

Szetthátrányból fordított a hazai kedvenc, ismét holland győztes ‘s-Hertogenbosch-ban

Szeretnél kiemelni néhány embert, akiknek meghatározó szerepük volt az életedben, és segítettek a mostani mérföldkő elérésében?
A szüleim, nyilvánvalóan. Az áldozatokkal, amiket azért hoztak meg, hogy teniszező lehessek. Anyám mindig a kocsiban várt az edzések alatt, apámmal pedig órákon át gyakoroltunk. Mind a ketten vittek kocsival a versenyekre, az egész életükben foglalkozniuk kellett velem. Valószínűleg ez nem volt könnyű.
Köszönettel tartozom az edzőimnek is. Most Marinko Matosevicnek különösen, szerintem igazán sokat segített. Des Tyson valószínűleg a legjobb edzőm valaha. Stabil alapokat kaptam tőle, folyamatosan erősödtünk. Az apám is mindig képben volt, segített technikailag, különösen a szerváimnál.
Ott van még Tommy, az erőnléti edzőm is. A legjobb haverok vagyunk ötéves korunk óta. Most pedig már vagy hét-nyolc éve erőnléti edzőként dolgozik mellettem. Hihetetlen élmény volt ezekkel a srácokkal dolgozni, egyre erősebb és fittebb lettem, no és idősebb is, sajnos.
Négyévesen kezdtél el teniszezni. Mikor kezdtél el arról álmodozni, hogy ATP-tornákat nyersz majd valamikor?
Nem vagyok benne biztos, hogy voltak egyáltalán ilyen álmaim, én inkább csak ütni akartam a labdát. A hátsó kertben volt egy fal, én pedig órákon keresztül ütögettem arra, miközben azt képzeltem, hogy a világ legjobb teniszezőivel játszom. Azt képzeltem, hogy Lleyton Hewitt, vagy Nikolay Davydenko, vagy Marat Safin áll a túloldalon. Egyszerűen csak versenyezni akartam.
Nagyon koncentrált voltál a héten. Mennyiben más a pályán kívüli személyiséged ahhoz képest, amit meccs közben látunk?
Elég morcos tudok lenni a pályán, bár egyre jobb vagyok ezen a téren. A hosszabb mérkőzések segítenek ezen, mivel nem marad energiád a panaszkodásra és a nyávogásra. Ha épp nem versenyzem, akkor sosem váltok fel az egyesből, ha viszont versengésről van szó, akkor padlóig nyomom a gázt.
picture

Jordan Thompson és Max Purcell a Davis-kupában

Fotó: Getty Images

Sok időt töltöttél a pályán a héten. Mivel ütötted el az időt, ha épp volt lehetőséged pihenni?
Tommyval elég sokat fifáztunk a héten. Őszintén szólva nem éreztem úgy, hogy sok pihenőidőnk volt az egyes és a páros mellett. Későn aludtunk el, így szinte olyan érzés volt, mintha azonnal mehetnénk is újra bemelegíteni. De, ha volt egy kicsi szabadidőnk, akkor toltuk a fifát.
Említetted, hogy gyerekként riválisként tekintettél Lleyton Hewittra, de azóta volt alkalmad az ő csapatában képviselni Ausztráliát. Üzent neked valamit a héten? Mit tanultál tőle az évek során?
Ő is egy olyan ember, aki nagy hatással volt a karrieremre. Egy csomó embert kihagytam még. Ő volt a példaképem, rengeteget segített a pályafutásomban. Mindig elérhető volt, ezen a héten is beszéltünk. Megadta a lehetőséget, hogy pályára lépjek a Davis-kupa-csapatban, és bármikor szóltam neki edzés miatt, vagy kértem tőle tanácsot, mindig ott volt. Nem lehetek ezért eléggé hálás.
Hogy fogod megünnepelni ezt a sikert?
Valószínűleg inkább lefekszem aludni.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés