Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Świątek-Osaka: Egy potenciális rivalizálás, amire a női tenisznek nagy szüksége lehet

Németh Dániel

Frissítve 03/04/2022 - 12:17 GMT+2

A női teniszből évek óta hiányzik egy igazán éles rivalizálás, amely egy egész érát képes lehet meghatározni. Bár az előző évek alapján arra lehetett számítani, Ashleigh Barty és Naomi Osaka között bontakozhat ki hasonló, az ausztrál visszavonulásával Iga Świątek kerülhet a főszerepbe. Miamiban még a döntőiben mostanáig hibátlan Osaka sem tudta megállítani.

Iga Swiatek és Naomi Osaka - fotó: Matthew Stockman

Fotó: AFP

Iga Świątek bombaformába lendült, sorozatban 17. mérkőzését is megnyerte.

Vannak játékosok, akik nehezen boldogulnak a döntőkkel járó nyomással. Mások épp ezekben a helyzetekben vannak csak igazán az elemükben. A Miami Open döntőjében két olyan teniszező találkozott, akik egyértelműen utóbbi kategóriába tartoznak: Naomi Osaka mind a négy Grand Slam-döntőjét megnyerte, a WTA 1000-es sorozatban sem veszített finálét, és Iga Świątek is imponáló, 4-0-s mérleggel büszkélkedett a mérkőzést megelőzően.
A végeredmény alapján azt gondolhatnánk, nagyon egyoldalú volt a döntő, amelyben Świątek a szokásainak megfelelően lemosta a pályáról az ellenfelét. És ez a meccs második felére nyilvánvalóan igaz – Osaka csak nyolc pontot nyert a második szettben – az első játszma azonban fordítva is alakulhatott volna. Świąteknek komoly gondjai voltak a szervákkal, csak 40%-ban tudta pályára tenni az elsőket, ami mindig veszélyes játék egy Osakához hasonlóan hiperagresszív fogadó ellen.
Más kérdés, hogy a japán sem találta meg a ritmust, és hiába kellett Świąteknek 17 labdamenetet második adogatás mögött lejátszania, 12 pontot így is megnyert. Osaka a meccs után elismerte: nem tudta eldönteni, hogy még agresszívebben kell támadnia a lengyel második szerváit, vagy épp ellenkezőleg, kicsivel hátrébbról fogadni. Mindenesetre egyik verzió sem működött, a japán még csak bréklabdáig sem jutott el a meccsen.
Próbáltam zónában maradni. Tudom, hogy akkor játszom a legjobban, amikor nem figyelek az eredményre, és minden egyes pontot ugyanúgy kezelek
– nyilatkozta a lengyel.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

„Ami engem illet, most azt mondanám, hogy van egy A és egy B tervem is, és az A most nem működött. A B az, hogy több labdát tegyek vissza a pályára. Ehhez viszont egy kicsit vissza kell vennem a sebességből, amit nem tehetek meg ellene, mert automatikusan beljebb lép” – árulta el a japán. „Amikor legutóbb játszottunk egymás ellen, egyáltalán nem ilyen volt. Sokat tanultam. Kiérdemelte a világelsőséget, és sokat fogok tanulni tőle, újranézem a meccsünket.”

A világ legjobb formában lévő játékosa

Świątek váratlanul és egy kicsit korán lett világelső, az utóbbi hetekben azonban bizonyította, jelenleg ő a legjobb formában lévő női játékos. Ebben az évben 26-3-as mérleggel rendelkezik, a legutóbbi 17 mérkőzését megnyerte, és ő a WTA történetének első teniszezője, aki az idény első három 1000-es versenyét besöpörte. A Sunshine Double korábban három játékosnak sikerült: Steffi Grafnak (1994 és 1996), Kim Clijstersnek (2005) és Victoria Azarenkának (2016).
Ahhoz, hogy a lengyel ölébe hulljon az első hely, kellett Ashleigh Barty korai visszavonulása, de tisztán, önerőből is elérhette volna a salakpályás szezonban. Ha azt nem is várhatjuk Świątektől, hogy salakon is minden versenyen leuralja a mezőnyt (pláne így), a kedvenc borításán sokkal inkább a komfortzónájában maradhat, jobban építhet az erősségeire, és a közvetlen riválisból is kevesebb akad, mint kemény pályán.
Az, ahogyan ezt az egész helyzetet kezelte, szintén példaértékű. Gyakorlatilag egyetlen szempillantás alatt kellett belenőnie a világelső szerepbe, ami meglehetősen ritkán fordul elő. A többségnek van ideje lélekben felkészülni, fokozatosan közelítenek az első hely felé, egészen addig a pontig, amikor egy-egy versenyen már lehetőség van az előzésre. Świąteken azonban nem érződött, hogy ez bármilyen szinten visszavetette volna, épp ellenkezőleg: csak nagyobb löketet kapott a lehetőségtől.

Egy rivalizálás kezdete?

Többek között a WTA és a tennis.com elemzése is feszegeti azt a kérdést, vajon ez a mérkőzés lehet-e egy rivalizálás kezdete. Nem véletlenül: a női tenisz előző évtizedében (vagy évtizedeiben) nem sok olyan párharc volt, amit ténylegesen rivalizálásként lehetett kezelni. Serena Williams túlságosan domináns volt ahhoz, hogy tartósan közel engedjen magához másokat, és a topjátékosok sem mindig tudtak mindig kiegyensúlyozottan játszani a legmagasabb szinten.
picture

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

„A rivalizálások hozzájárulnak a sportág fennmaradásához. Az emberek látni akarják ezeket a párosításokat a különböző országokban, vagy a különböző borításokon. Szerintem az a tenisz legizgalmasabb pontja, hogy más magasságon, más körülmények között kell játszani” – jegyezte meg Osaka. „Amikor rivalizálásról beszélek, azt pozitív értelemben teszem. Küzdünk egymás ellen, miközben motiváljuk a másikat, hogy jobbak és jobbak legyünk” – tette hozzá Świątek.
A lényeg itt van. Federer, Nadal vagy épp Djokovic nem biztos, hogy eljutott volna erre a szintre, amennyiben nincs a másik kettő, aki extra motivációként szolgálhatott. Kénytelenek voltak alkalmazkodni a másikhoz, fejleszteni azokat a hiányosságokat, amelyeken ezen a szinten meccsek mehettek el, közben jobb, komplettebb teniszezők lettek. Arról nem is beszélve, hogy a párharcaik minden korábbinál nagyobb figyelmet irányítottak a sportágra.

Barty és Osaka között kibontakozhatott volna valami hasonló, de csak morzsákat láttunk abból, amivé válhatott volna ez a párharc, a négy meccsükből egyet játszottak le úgy, hogy már mindketten Grand Slam-bajnokok voltak.

Świątek és Osaka párharcaiban ugyanúgy megvan a potenciál, hogy komoly rivalizálássá nője ki magát. Mindketten bizonyítottan bajnoktípusok, akik aktívan dolgoznak a hiányosságaik kiküszöbölésén, és akikben megvan az a képesség, hogy időnként teljesen érinthetetlennek tűnnek. Mindezt ráadásul teljesen más játékkal érik el: Osaka pusztán a nyers sebességével is képes elrettenteni az ellenfeleit, míg Świątek az ütésvariációival emelkedik ki.
picture

Iga Swiatek és Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Osaka a mérkőzés után elmondta, szeretne fejlődni salakpályán, amihez elsősorban a mozgásán kell fejlesztenie, és látva más játékosok – például Aryna Sabalenka példáját – hisz abban, hogy hatékony lehet ezen a borításon is. Nyíltan beszélt a céljairól is: „A következő évre, vagy akár már év végére, szeretnék a top 10-ben lenni. Jövőre a világelsőséget is visszaszerezném. Bár ez egy elég nagy kijelentés. Szóval a top 5-höz közel. Vagy tudjátok mit? Mégis azt a célt tűzöm ki. Top 1. Az első hely."
Lehet, hogy az ő szemükben a rivalizálás már el is kezdődött.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés