Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Úgy üt, hogy nincsenek benne kétségek” – Sinner karriercsúcson a Miami Open megnyerése után

Kálmán Laci

Frissítve 01/04/2024 - 12:08 GMT+2

Jannik Sinner behúzta az Australian Opent, győzött Rotterdamban, Miamiban pedig megszerezte idei harmadik tornagyőzelmét, amivel beelőzte Carlos Alcarazt, és feljött Novak Djokovic mögé világranglista második helyére. Az olasz kissé akadozva kezdte a tornát, viszont amikor igazán kellett, a Daniil Medvedev elleni elődöntőben és a Grigor Dimitrov elleni fináléban lehengerlően teniszezett.

„Úgy üt, hogy nincsenek benne kétségek” – Sinner karriercsúcson a Miami Open megnyerése után

Fotó: AFP

Ő most a világ legjobb játékosa.
Ezt Grigor Dimitrov mondta Jannik Sinnerről, miután az olasz 6:3, 6:1 arányban legyőzte őt a Miami Open döntőjében. Nem a bolgár az első, aki a fenti mondatot kimondta, viszont senki nem mondhatta még ezt ki ekkora meggyőződéssel.
Ennek a mondatnak ugyanis napról-napra erősebb a fedezete.
Dimitrov nyilván egy kicsit csalódott volt a döntő után, viszont az elmúlt másfél hét, sőt az elmúlt hónapok teljesítménye alapján joggal lehet büszke magára. Leginkább talán arra, hogy Hubert Hurkacz, Carlos Alcaraz és Alexander Zverev legyőzését követően 2018 után újra visszakerült a top 10-be a világranglistán.
„A pozitívumokra akarok összpontosítani” – hangsúlyozta Dimitrov az elveszített döntő után. „Sok minden történt itt a háttérben, nagyon jó játékosokat győztem le, ami rettentő sokat jelent nekem.”
„Nem akarok most túl kemény lenni magamhoz. Nyilván fáj a vereség, hisz senki sem akar döntőt bukni. De összességében remek két hét van mögöttem.”
A bolgár az egyik legnépszerűbb játékos a touron, így aztán nem csoda, hogy a döntőig vezető úton rengeteg jutott neki a közönség szeretetéből.
„Az elmúlt napokban úgy éreztem magam, mint egy rocksztár. Éreztem az emberek szeretetét, ami még szebbé tette számomra az itt töltött napokat.”
picture

Jannik Sinner

Fotó: SID

Igyekszik ebből a menetelésből önbizalmat meríteni a közelgő salakszezon előtt. Legközelebb Monte-Carlóban láthatjuk őt játszani.
„Nagyon várom a salakszezont, ugyanakkor most szükségem van néhány napra, hogy újraértékeljem, hol is tartok, utána pedig folytatódhat a munka. Újra olyan szinten vagyok, hogy fel tudom venni a versenyt a legjobbakkal, és képes vagyok jó játékra ellenük. Most egyértelműen Sinner az, aki elöl van, őt kell üldözni.”
„Jannik elképesztő teniszt játszott, lenyűgöző, amilyen magas szinten tartja a játéka színvonalát.”
Úgy üt, hogy nincsenek benne kétségek. Ez most élete legjobb tenisze. Hogy tud-e még ennél is jobb lenni? Nem tudom. De ő most a világ legjobb játékosa.
Dimitrov ugyanakkor arról is beszélt, hogy a legnagyobb kihívást Roger Federer jelentette a számára a pályán.
„A legkeményebb játékos, aki ellen pályára léptem, amikor ő a csúcson volt, az Roger Federer. Emlékszem, egyszer Wimbledonban legszívesebben ástam volna egy gödröt, hogy eltűnjek a világ elől. Senki más ellen nem éreztem így.”
picture

Grigor Dimitrov

Fotó: Getty Images

Sinner, aki feljött a karriercsúcsot jelentő második helyre a világranglistán, természetesen örül a Miami Openen aratott győzelmének, de nem ünnepel sokáig, a gondolatait már az új kihívások uralják.
„Amikor nyersz, tudod, hogy az nagyon különleges, de csak egy pillanat. Nincs sok idő arra, hogy kiélvezd. Persze néhány napig azért átadom magam az érzésnek, de utána megyek vissza, és folytatom a munkát. Ez volt Ausztráliában, Rotterdamban, és ez van most is. Persze vannak játékosok, akik egy kicsit tovább maradnak benne ebben az érzésben.”
Én nem vagyok egy bulizós alkat. Egy jó vacsi, talán valami édesség, de ennyi.
Az olasz már a salakszezonra összpontosít, ami korántsem a legerősebb borítása. Tizenhárom tornagyőzelme körül csak egyet szerzett salakon, és a győzelem-vereség mutatója is elmarad az átlagától ezen a borításon. 2023-ban trófea nélkül maradt salakon, a legjobb eredménye egy elődöntő volt Monte-Carlóban.
„Most jön a salak, ahol általában azért szenvedek egy kicsit. Nincs sok idő átállni, azt hiszem csütörtökön kezdünk azon a borításon. Meglátjuk, az idén mire leszek képes. Mindenesetre a következő cél az, hogy megpróbáljak magabiztossá válni salakon is.”
„A legfontosabb természetesen a Roland Garros, de ott van előtte Róma is, ami nekem különösen sokat jelent. A hazai közönség mindig csodálatos.”
picture

Jannik Sinner könnyedén verte Grigor Dimitrovot a Miamiban rendezett keménypályás tenisztorna férfi versenyének döntőjében.

Fotó: Eurosport

„Összességében nem aggódom a salak miatt. Sok mindent tanultam tavaly, és fizikálisan most sokkal jobb állapotban vagyok, ebben fejlődtem a legtöbbet. Ez mentálisan is fontos, mert segít órákon át fenntartani a koncentrációt.”
Sinner felállított újabb rekordokat, elért újabb mérföldköveket, és persze kinéz neki még jó néhány a következő hónapokban, években. Ő lett például az első olasz, aki a második helyig jutott az ATP-rangsorban. Korábban Nicola Pietrangeli volt a csúcstartó a maga harmadik helyével.
A 22 éves olasznak ez volt a 13. tornagyőzelme, ebben megerősítette első helyét hazájában, korábban Adriano Panatta 10-ig jutott. Sinner második 1000-es versenyét nyerte Miamiban, tavaly Torontóban szerezte az első ilyen szintű trófeáját. Ebben Fabio Fogninit előzte, aki egyszer győzni tudott Monte-Carlóban.
Az idén 23 meccsen 22-1 a mérlege, de érdemes megnézni azt is, hogy a tavalyi US Open óta 40 győzelme van mindössze 3 vereség mellett.
Mivel nincs sok megvédendő pontja a salakszezonban, akár világelső is lehet néhány héten, esetleg hónapon belül. Az olasz 585 pontot véd, míg Novak Djokovic 2315-öt, Carlos Alcaraz 2265-öt, Daniil Medvedev pedig 1280-at.
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

via Gazzetta, Gazzetta, Tennis Majors, eurosport.it
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés