Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van, amiben csak Nadal és Djokovic előzi meg Marozsán Fábiánt

Németh Dániel

Frissítve 25/03/2024 - 20:06 GMT+1

Marozsán Fábián már a pályafutása első ATP 1000-es versenyén maradandót alkotott Carlos Alcaraz legyőzésével, és azóta sem lassított a legnagyobb ATP-tornákon. Sanghajban negyeddöntőt játszott, Indian Wellsben és Miamiban egyaránt a legjobb tizenhatig menetelt, a floridai versenyen ráadásul 6:1, 6:1-re verte Holger Runét.

Nézd újra, hogyan fordította meg Marozsán a tie-breaket Alcaraz ellen

Egészen elképesztő, amit Marozsán Fábián az 1000-es versenyeken produkál.

Mindenki más és más úton jut el a csúcsra. Rafael Nadal már tinédzserként legyőzhetetlen volt salakon, Roger Federer a húszas évei elején kezdte maga alá gyűrni a mezőnyt, Stan Wawrinka pedig elmúlt 28, mire topjátékossá vált. Volt időszak, amikor egy 25 éves játékos öregnek számított, ma már a szemünk sem rebben, ha valaki 30 fölött játssza élete teniszét. Sok mindent láttunk már ebben a sportban, de Marozsán Fábián karrierje még teniszmércével nézve is tele van furcsaságokkal.
Juniorként nem voltak kiemelkedő eredményei, és eleinte a felnőttek között sem sok minden utalt arra, hogy egyszer top 50-es teniszező lesz belőle. Míg a legtöbb játékos lassan, lépésről lépésre haladva jut el az ATP Tour versenyeire, és akár éveket tölt a Challenger Touron, mire megveti a lábát a legmagasabb szinten, Marozsán esetében az ITF-szintről való továbblépés vitte el a legtöbb időt (2017-2021), azóta viszont megállíthatatlanul, egyre gyorsuló ütemben tör előre.
Sokszor még a Challenger Tour legdominánsabb játékosainak is szükségük van pár hónapra, hogy hozzászokjanak az ATP-versenyek színvonalához. 2021-ben Tallon Griekspoor 42-7-es mérleggel zárta a szezont a Challenger Touron, és 8 versenyt nyert meg, melynek köszönhetően a szezon végére a 72. helyre jött előre. A ragyogó formája és a kirobbanó önbizalma ellenére a következő idény elején 14-ből 10 meccset elveszített az ATP Touron.
Griekspoor azóta sikeresen alkalmazkodott az ATP-versenyekhez, tavaly már pozitív mérleggel zárt, megnyert két tornát, a most is zajló miami tenisztornán pedig majdnem csodát tett Jannik Sinner ellen.
Marozsán egészen más élményeket szerzett karrierje első ATP-tornáján, amely ráadásul rögtön egy 1000-es verseny volt, Rómában. Hogy egyáltalán ott lehetett az olasz fővárosban, az annak köszönhető, hogy több Mastersnél – köztük a rómainál is – bővítették a mezőnyt, és 56 fő helyett 96 került a főtáblára. A ranglistán 135. helyen jegyzett magyar játékos így elindulhatott a selejtezőben, ahol mindkét meccsét megnyerte, majd nagytakarításba kezdett a főtáblán is.
picture

Marozsán csodája: 40 éve nem vert meg magyar férfi teniszező ilyen magasan rangsorolt játékost

Legyőzte a 67. helyen jegyzett Corentin Moutet-t, a 39. Jiří Lehečkát, majd a világranglista-2., de már matematikailag is újra világelső Carlos Alcarazt. Azt a találkozót az ATP a szezon meglepetésének is megválasztotta, Marozsán pedig az év második felében igazolta, hogy nem egyszeri esetről volt szó. Októberben Sanghajban kezdett hasonló menetelésbe, megverte Alex De Minaurt és Casper Ruudöt, majd a későbbi győztes Hubert Hurkaczot is három szettre kényszerítette a negyeddöntőben.
Pár hónappal később Indian Wellsben játszott nyolcaddöntőt, Miamiban pedig begyűjtötte karrierje második legnagyobb skalpját (szigorúan a ranglistát figyelembe véve), és legyőzte – sőt, igazából ledózeroltaHolger Runét. Marozsán karrierje egyik legkomplettebb teljesítményét tette le az asztalra: folyamatosan nyomás alatt tartotta a dánt, agresszíven, pontosan, nagyon kevés hibával teniszezett, és 59 perc alatt kialakult a 6:1, 6:1-es végeredmény.
Amikor elhagytam a stadiont, azt mondtam az edzőmnek: El sem hiszem, mi történt! Bumm-bumm, egy órán belül vége volt.
„Nem tudom, miért számítok különlegesnek ezeken a meccseken. Próbálok mindent kihozni magamból a pályán, és időnként így alakul. Még mindig azt gondolom, hogy új vagyok a Touron. Minden pillanatát megpróbálom kiélvezni. Ezeken a versenyeken, épp mint a Grand Slameken, van egy nap szünet a fordulók között, ami kedvez nekem. Éhes vagyok, ez a kulcs. Jól ment a játék Indian Wellsben, így most az önbizalmam is megvan.”
Marozsán karrierjében van még egy dolog, ami elsőre szemet szúr: kiemelkedően jól teljesít az 1000-es versenyeken. A Miamiban begyűjtött skalpokkal 13-3-ra módosította a mérlegét a Masters-tornákon, ami azt jelenti, hogy ezen a szinten a meccseinek 81%-át megnyerte. Hogy ez mekkora dolog? 1990 óta csak két játékos nyerte meg ennél nagyobb arányban a párharcait azok közül, akik legalább tíz meccset játszottak 1000-es versenyeken: Rafael Nadal (82.2%) és Novak Djokovic (82.1%).
-Grand Slam1000500250Challenger
Győzelem3130555
Vereség332630
Győzelmi arány50%81%0%45%65%
Ez a statisztika nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy egy lapon kell emlegetni Marozsánt minden idők két legnagyobb teniszezőjével. Az azonban nyilvánvaló, hogy valamilyen oknál fogva a magyar játékos ezen a szinten mozog a legkomfortosabban: a Grand Slameken a meccseinek 50%-át nyerte meg, az 500-as tornákon mindkét mérkőzését elveszítette, 250-es szinten pedig 5-6-ra áll, és csak egy olyan verseny volt, ahol egynél több kört ment.

Jelenleg ott tartunk, hogy ATP-szinten (ebben a Grand Slamek is benne vannak), 21-14-es mérleggel rendelkezik, vagyis a győzelmeinek 62%-át az 1000-es tornákon szerezte meg. Csak összehasonlításképp: Fucsovics Márton 151 sikerének mindössze 16%-a fűződik a Masters-tornákhoz.

A nyers statisztikák összehasonlítását valamelyest nehezíti az a tény, hogy az előző szezonban Madridban, Rómában és Sanghajban is 96-ra növelték az indulók számát, és a versenyek elején – amint arra Marozsán is utalt – szellősebb a program, több a pihenő két találkozó között. Azt azonban ez sem feltétlenül magyarázza, miért épp az 1000-es tornák lettek a magyar teniszező fő vadászterületei, hiszen ezeken a tornákon nehezebb ellenfelei vannak, mint 250-es szinten.
picture

Megvan Marozsán Fábián második top10-es skalpja, Ruudöt verte Sanghajban

Az 1000-es tornákon Marozsánnak valamennyi ellenfele top 100-as volt, a 16-ból 10 a top 50-ben volt, és négyszer állt a túloldalon top 10-es ellenfél, akikkel szemben impresszív, 3-1-es mérleggel rendelkezik. A legnagyobb skalpjait (Alcaraz, Rune, Ruud) egytől egyig Masters-versenyeken szerezte meg, ráadásul nagyon különböző helyszíneken: Rómában salakon játszottak, Sanghajban kemény pályán, Miamiban pedig szintén kemény pályán, de meleg és párás éghajlaton.
„Az Alcaraz elleni mérkőzés Rómában nagyon új dolog volt. Nagyon más. Most már top 100-ban vagyok, zsebben vannak a sanghaji eredmények. Emlékszem azokra a pillanatokra, és segítenek önbizalmat szerezni ezekre a versenyekre. Miami is újdonság, de azért nem annyira, mint Róma volt, értitek, mire gondolok. Az előző öt-hat hónapban többet fejlődtem a vártnál. Alcaraz volt a fordulópont, de még mindig új vagyok a Touron. A srácok nem ismernek, amit próbálok kihasználni.”
Minden játékos életében eljön az a pont, amikor az ellenfelek már konkrét taktikával készülnek ellenük. Indian Wellsben – bár az elején egészen jól tartotta magát Marozsán – Alcaraz végig kézben tartotta az eseményeket, és visszavágott a római vereségért. Előbb vagy utóbb mások is elkezdenek Marozsán-specifikusabb taktikával pályára lépni, ami megnehezítheti a magyar játékos dolgát, hiszen onnantól neki is gyakrabban ki kell majd mozdulnia a komfortzónájából.
picture

Alcaraz visszavágott Marozsánnak Rómáért, negyeddöntős Indian Wellsben

Szóval az ismeretlenség most még nyilvánvalóan előny a magyar játékos számára, de azért ez sem ad mindenre válasz. Egy: az elit játékosok egyik legfontosabb képessége, hogy a meccs közben is képesek változtatni, ha váratlan helyzetbe kerülnek. Kettő: viszonylag sok új arc megfordul az ATP versenyein, de közülük nagyon kevesen képesek hasonló teljesítményre, mint amit Marozsántól látunk, főleg nem az 1000-es sorozatban.

A kézenfekvő válasz tehát, hogy Marozsán magasabb színvonalon játszik, mint az év nagy részében.

Nehéz elképzelni, hogy ez trend fenntartható hosszabb távon is (Roger Federer 78%-os a Masters-tornákon, a műtét előtti Andy Murray 73%-kal rendelkezett, Stan Wawrinka pedig a meccseinek 58%-át nyerte meg), viszont az sem valószínű, hogy a kisebb versenyeken megreked a mostani szinten. Az pedig a szezon csúcspillanatait elnézve teljesen egyértelmű, hogy az év elején célként kitűzött top 30-cal egyáltalán nem lőtt túl magasra a magyar teniszező.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés